Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kviečia rašyti Nacionalinį diktantą

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotrauka. Asociatyvi Pixabay nuotrauka.

Vasario 27 dieną, šeštadienį, 11 val. bus rašomas Nacionalinis diktantas. Klaipėdos rajono savivaldybė prisideda prie šio renginio ir kviečia gyventojus būti aktyvius!

 

Suaugusieji, norintys rašyti diktantą, kaip ir kasmet, kviečiami atvykti į J. Lankučio viešąją biblioteką (Gargžduose − centrinę ir Vaikų literatūros skyrių, kur kviečiami atvykti daugiausia mokiniai, taip pat – į Agluonėnų ir Girkalių bibliotekas). Žinoma, mokiniai gali atvykti į bet kurią nurodytą vietą. Iš anksto registruotis nereikia, bet prašome atvykti kiek anksčiau, apie 10.30−10.45 val.

Jei kas tądien bus Knygų mugėje, galėsite diktantą rašyti ir ten. Užsienyje gyvenantys lietuvių kalbos gerbėjai galės diktantą rašyti Lietuvos ambasadose. Rašyti diktanto taip pat kviečiami ir įmonių bei organizacijų darbuotojai.

 

Rinks raštingiausiąjį

Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Tradiciškai diktantą bus galima rašyti namuose ir išsiųsti organizatoriams paštu iki vasario 29 dienos imtinai. Siųsti paštu adresu: Nacionalinio diktanto konkursui, AB Lietuvos paštas, J. Jasinskio g. 16, 03500 Vilnius. Rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo. Kaip ir anksčiau, konkurse negali dalyvauti lituanistai.

Diktanto tekstas bus paskelbtas vasario 28 dieną svetainėse www.diktantas.lt, DELFI ir www.vlkk.lt, taip pat ir savivaldybės svetainėje www.kedainiai.lt. Finalas vyks balandžio mėn. Vilniuje. Asmenys, dalyvausiantys finale, apie tai bus informuoti asmeniškai.

 

Skaičiai

2015 m. iš viso Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei  7000 žmonių. Į rajono savivaldybės bibliotekas pernai rašyti Nacionalinio diktanto atėjo per 50 žmonių, o pirmaisiais metais – daugiau kaip 250, bet tada dar šeštadieniais dirbo visos rajono bibliotekos.  Tačiau ne skaičiai svarbu, o gera nuotaika ir noras pasitikrinti lietuvių kalbos žinias tiems, kas tikrai to nori.

 

Organizatoriai ir partneriai

Konkursą 2006 m. pradėjo rengti savaitraštis „Atgimimas“. Pastaraisiais metais pagrindinis konkurso organizatorius – VšĮ Pilietinės minties institutas. Konkurso svetainė diktantas.lt. Diktantas bus transliuojamas per LRT radiją ir internetu.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Projektą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Kaip diktantui pasirengti?

Susiradę internete svetainę www.diktantas.lt, paieškokite skyrelio „Ruoškis diktantui“. Žaisdami testų forma prisiminsite kai kuriuos primirštus kalbinius dalykus.

Valstybinės lietuvių komisijos svetainėje (http://konsultacijos.vlkk.lt/lit/7009) galite susirasti ankščiau rašytų diktantų tekstus ir juos atidžiai patyrinėti. Diktantai pateikiami su skyrybos ir rašybos paaiškinimais, taigi – labai gerai mokytis!

Štai pernai daugiausiai keblumų sukėlė šių žodžių rašyba: neilgtrukus, įsiręžęs, atsiglėbesčiavo, taip pat atgrasus, gąsdinasi, įsispitrindamas, nerimastingai, piktdžiugiškai, sudžeržgė, sūkuriavo, tąkart, Žemės rutulį, kt. Pasitaikė abejonių dėl brūkšnio, dvitaškio rašymo, emocinių ženklų sakinio gale, pastraipų skyrimo, tačiau pats netikėčiausias teksto dalykas buvo dialogas.

Dėl visų šių ir kitų kalbos dalykų informacijos galima rasti Valstybinės lietuvių komisijos svetainėje ir, žinoma, vadovėliuose, įvairiuose kalbos leidiniuose.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,