Logo
 Spausdinti šį puslapį

Retieji pataisai – ne stalui puošti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
S.Paltanavičiaus nuotr. S.Paltanavičiaus nuotr.

Artėjant Velykoms, turguose matyti prekeivių, siūlančių pataisų stalui papuošti. Šie jautrūs nykstantys augalai nuolat nukenčia nuo žmogaus rankos, o naujas pataisas išauga tik per 20-30 metų.

 

Aplinkos ministerija primena, kad pataisus draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir prekiauti jais, išskyrus jų sporines varputes, naudojamas vaistinei žaliavai. Jie įrašyti į aplinkos ministro patvirtintą Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą. Mūsų šalyje auga šešių rūšių pataisai. Dvi iš šių rūšių – patvankinis pataisiukas ir statusis atgiris – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Deja, pažeidusių draudimą rauti pataisus ir prekiauti jais netrūksta. Antai Verbų sekmadienį Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, patikrinę, ar turgaus prekeiviai laikosi šio draudimo, nustatė net 9 pažeidimų atvejus. Kai kurie prekiautojai turėjo didelius šių retųjų augalų kiekius.

Už saugomų laukinių augalų neteisėtą rinkimą, žalojimą, naikinimą, paėmimą iš natūralios aplinkos arba kitokį neteisėtą jų įgijimą, laikymą, perdirbimą, gabenimą ar kitokį naudojimą gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 28 iki 289 eurų, o už augavietės sunaikinimą (raunant pataisus jų augavietė sunaikinama) – iki 144 eurų.

Po švenčių šiukšlių dėžėse atsiduria ir krūvelės kadagių, kurių prekeiviams nepavyksta parduoti. Kol kas neuždrausta skinti jų šakučių, bet šį Lietuvos kiparisu vadinamą augalą reikėtų labiau branginti. Kadagiai yra naudingi nuo šaknų iki spyglių, jų sąžalynai – tikros gydyklos. Jie nepakantūs užterštai aplinkai ir pirmieji pasitraukia iš ten, kur užterštas oras. Todėl kadagių šakeles rinkti, skinti reikėtų tik kirtavietėse, pasitarus su miškininkais ir miško savininkais.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,