Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų miesto gimtadienis atvers duris istorijai (renginių programa)

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Miesto gimtadienio šventės organizatoriai atskleidė, kad gyventojai šventėje sulauks naujovių. R.Rapaliienės nuotr. Miesto gimtadienio šventės organizatoriai atskleidė, kad gyventojai šventėje sulauks naujovių. R.Rapaliienės nuotr.

Birželio 3–5 dienomis Gargždai švęs 763-ejų metų gimtadienį. Pagrindiniai šventės organizatoriai – Gargždų kultūros centras – antrus metus iš eilės renginį pasitinka su šūkiu „Keturių vandenų kraštas“. Tik šįkart dėmesys bus skiriamas miesto istorijai, o šventės dalyviai bus kviečiami pajusti „istorijos tėkmę“. Be tradicinių akcentų gimtadienyje laukia ir tam tikrų naujovių.

 

Šventėje – gausu sporto, koncertuos virš 600 vaikų

Kaip ir kasmet, renginių sūkuryje netrūks sporto. Įžanginį šventės žingsnį gegužės 29 d. žengs šachmatininkai – „Kranto“ pagrindinėje mokykloje vyks šventinis šachmatų turnyras. Birželio 4-ąją sporto entuziastai bus pakviesti į krepšinio, paplūdimio tinklinio, bėgimo, rankų lenkimo varžybas, kurias organizuos Sporto centras. Dalyviai galės stebėti parodomąsias sporto klubo „Okinava“ kiokušin karatė ir sporto klubo „Divina femina“ programas, galiūnų ir futbolo varžybas. Gargždų karjere tradiciškai vyks „Optimist“ klasės jachtų buriavimo varžybos.

 Penktadienį, birželio 3-ąją, visas dėmesys bus skiriamas vaikams – aikštėje prie Gargždų kultūros centro šurmuliuos tradicinis 11-asis vaikų ir jaunimo festivalis „O mes vaikai, o mes pasaulis“. Šįsyk, anot organizatorių, buvo gautos 33 paraiškos iš Klaipėdos rajono ugdymo įstaigų, laisvalaikio centrų, jaunimo klubų. Taip pat atvyks svečių iš Neringos ir Šiaulių. Meninėje programoje, kurioje persipins šokiai ir muzika, džiugins virš 600 jaunųjų atlikėjų nuo 3 iki 18 metų.

 

Išskirtinis gimtadienio akcentas – naujas pastato tentas

763-iojo miesto gimtadienio proga atsinaujins Gargždų kultūros centras – rėmėjų dėka jį papuoš spalvingas, dėlionių detalėmis ir 11-a istorinių nuotraukų dekoruotas tentas.

Rėmėjai UAB „Litana ir Ko“, UAB „Mars Lietuva“, UAB „Hidrostatyba“, UAB „Mida“, UAB „Neogroup“ ir AB „Klaipėdos vanduo“ idėjos įgyvendinimui skyrė 6171 Eur.

„Labai graži idėja Gargždų kultūros centrą puošti menišku tentu. Labai noriu akcentuoti – tai nėra pastangos uždengti nerenovuotą pastatą. Režisieriaus Vaido Kvedaro idėja ir buvo, kol nerenovuotas pastatas, išnaudoti jo galimybes meninėmis išraiškomis, vizualizacijomis“, – spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Polekauskienė.

Šiais metais, anot organizatorių, visa miesto šventės koncepcija – atverti duris į istoriją ir dėlionės detalėmis surinkti Gargždų miesto istoriją.

„Tente bus labai įdomių nuotraukų, pavyzdžiui, galėsite pamatyti žydų futbolo klubą „Makabi“ Gargžduose“, – intrigavo režisierius V.Kvedaras.

 J.Polekauskienė tikisi, kad tentas taps gyva istorine ekspozicija ir prie jo galės stabtelėti ir autobusai su turistais iš kruizinių laivų. Anot Savivaldybės atstovės, rėmėjai noriai suaukojo pinigus šiai idėjai įgyvendinti, prisidėjo ir tie, kurie lėšų šventės organizavimui anksčiau nebuvo skyrę, tad konferencijos metu padėkos žodis skirtas visiems jiems.

 

Tokiu nauju „rūbu" pasipuoš Gargždų kultūros centras. Gargždų kultūros centro vizualizacija.

 

Šventės naujovės: kita mugės vieta ir pasikeitęs eisenos maršrutas

Šeštadienį mieste netrūks įvairiausių atrakcijų. Vienas iš pokyčių – pasikeitusi prekybininkų mugės vieta. Šiemet tautodailininkai, amatininkai ir kiti prekeiviai įsikurs Savivaldybės aikštėje ir Kvietinių gatvėje. Organizatoriai dėkojo, kad mugės organizacinius klausimus kuruoti perėmė Gargždų seniūnijos seniūnas Saulius Bakšinskis.

Tuo pat metu aikštėje prie Gargždų kultūros centro vyks kitos veiklos. Gargždų krašto muziejus pristatys Lietuvos tarpukario ekspoziciją ir šventės metu organizuos ekskursiją po Gargždus, Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras supažindins su Klaipėdos rajono lankytinomis vietomis, Socialinių paslaugų centras suteiks informacijos apie vaikų globą, įvaikinimą, Gargždų bendruomenė pristatys savo veiklas. Vakare Kuršių gyvosios istorijos klubas supažindins su senųjų kuršių gyvenimo būdu, amatais, karybos menu ir kultūra, džiugins ir teatralizuota senųjų automobilių ekspozicija, kurią pristatys klubas „Seni kibirai“.

 „Visos įstaigos surėmė pečius ir pristatys save, savo veiklas, edukacijas gimtadienio renginiuose“, – įstaigų aktyvumu džiaugėsi J.Polekauskienė.

Kitokia šiemet bus ir šventinė eisena. Tam, kad kuo daugiau žmonių galėtų žygiuoti ir pasidžiaugti, buvo pailgintas jos maršrutas.

 „Birželio 4 d. 14 val. nuo autobusų stoties eisena judės Klaipėdos gatve, vėliau pasuks į J.Janonio gatvę, Žemaitės gatve žygiuos iki Kvietinių gatvės ir Klaipėdos gatve pasieks Gargždų kultūros centro aikštę“, – sakė renginių organizatorė Milda Žemgulytė.

Tradiciškai prie eisenos prisijungs gausus būrys Gargždų įstaigų. Be to, ją papuoš Dituvos pagrindinės mokyklos bendruomenės sukurtas ilgiausias sijonas, kuris pateko į Lietuvos rekordų knygą.

„Norime pakviesti prisijungti Savivaldybės darbuotojus, įmones, visus gyventojus“, – ragino M.Žemgulytė.

 

Gargždų miesto gimtadienio organizatoriai spaudos konferencijoje pristatė 763-iojo miesto gimtadienio renginius. R.Rapalienės nuotr.

 

Kultūrinėje programoje – Garbės piliečio apdovanojimai ir žinomų atlikėjų pasirodymai

Svarbiausias kultūrinės dalies akcentas – Gargždų miesto garbės piliečio vardo suteikimas moksleivių poilsiavietės „Žilvitis“ direktoriui Broniui Kalvaičiui, kuris, negailėdamas jėgų, jai vadovauja nuo 1981 m. Šįkart apdovanojimas bus įteiktas ne salėje, bet aikštėje prie Gargždų kultūros centro.

„Norisi, kad tai pamatytų kuo daugiau žmonių“, – sakė J.Polekauskienė.

Režisierius Vaidas Kvedaras atskleidė, kad kultūrinė šventės programa bus glaudžiai susijusi su miesto istorija. Ją pristatys Gargždų miesto teatro aktoriai, taip pat Klaipėdos rajono meniniai kolektyvai.

Jo teigimu, gimtadienį praturtins ir itin stipri ir įdomi vakarinė dalis: scenoje pasirodys Aistė Pilvelytė ir Ruslanas Kirilkinas, į šventės sūkurį įsuks jaunimas, sužibėjęs televizijos projekto „X faktorius“ finale – Monika, Miglė, Aleksas, ir Thomas. Taip pat bus ir svečių iš užsienio – atvyks atlikėja iš Latvijos Samanta Tina su grupe.

 

Gyventojus kviečia pasipuošti duris

Organizatorių teigimu, šventėje durys bus ne tik metafora. Įvairių jų bus galima rasti ir atverti, atėjus į  aikštę prie Kultūros centro.

„Pavyzdžiui, interaktyvių, ant kurių norintieji galės užrašyti palinkėjimą, ir, atidarius duris, patys gaus linkėjimą. Taip pat ir kitos įstaigos statys savo duris. Kokios ir kiek jų bus, organizatoriai ir patys pamatys tik šventės dieną“, – pasakojo Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Ji taip atskleidė, kad aikštėje netrukus atsiras ir specialūs gultai, kuriuos padovanojo rėmėjai. Jie džiugins visą šiltąjį sezoną.

Gargždų kultūros centras labai kviečia įstaigas, įmones taip pat papuošti savo duris ir padėti kurti šventinę nuotaiką mieste: „Nesvarbu kuo, kad ir kalėdiniu vainiku. Kad kiekvienas praėjęs pro šalį pamatytų, kad mieste vyksta šventė“.

„Susikurkime šventę patys. Gargždų miesto istorija ir susideda iš tų durų, už kurių klostosi kiekvieno gyvenimas“, – kvietė  J.Polekauskienė.

Šventės organizavimui Klaipėdos rajono savivaldybė skyrė 5800 Eur, dar 8250 Eur suma prisidėjo rėmėjai. Spaudos konferencijoje organizatoriai atskleidė, kad 2018 metais, kuomet bus švenčiamas miesto jubiliejus ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, šventė grįš į Minijos slėnį. Iki jubiliejaus toliau bus švenčiama mieste, nes, organizuojant renginius slėnyje, gimtadienio biudžetas išauga kone dvigubai. 

 

Renginių programa:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,