Logo
 Spausdinti šį puslapį

Reiso iš Drevernos į Juodkrantę startą lydėjo nesėkmė

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Šventės akimirka. S.Vaičienės nuotr. Šventės akimirka. S.Vaičienės nuotr.

Šeštadienį Drevernos mažųjų laivų uoste vyko iškilminga Pamario turizmo sezono atidarymo šventė, kurios pagrindinis akcentas – reguliaraus reiso Dreverna–Juodkrantė–Dreverna startas. Deja, ne viskas pavyko taip, kaip planuota – keleivinis keltas „Gilija“ liko stovėti uoste, tad ir būsimieji turistai jo dar neišbandė.

 

„Pavadavo“ mažesnis laivelis

Į Dreverną atskubėjusių šventės dalyvių laukė įvairios atrakcijos: jie galėjo įsigyti gintaro dirbinių, gardžios žuvies, paskanauti žuvienės, pasiklausyti pasirodžiusių atlikėjų ir kolektyvų.

Skambėjo ir valdžios atstovų sveikinimų kalbos, kurios buvo bergždžios, mat pagrindinis šventės „koziris“ – keleivinis keltas „Gilija“, kuriuo ketinama vykdyti reguliarius reisus Dreverna–Juodkrantė–Dreverna – taip ir neišplaukė.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro direktorė Daiva Buivydienė tvirtino, kad laivui išplaukti sutrukdė nukritęs vandens lygis ir nepalankus vėjas.

„Jau penktadienį vakare smarkiai pradėjo kristi vandens lygis. Situaciją pablogino vėjo kryptis. Vakare vandens lygis buvo nukritęs 12 cm, o šventės dieną – 18 cm“, – aiškino D.Buivydienė.

Ji pridūrė, kad pagal sutartį turėjo būti užtikrintas 1,2 m kanalo įplaukos gylis. Uosto įplaukos kanalo ir vandens kelio priežiūrą navigacijos laikotarpiu vykdo Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi UAB „GT transport“.

„Prieš dvi savaites prašiau įrodyti, kad tikrai yra 1,2 m, kadangi žinojau, kad niekas nieko negilino. Padarėme bandomąjį plaukimą, laivas lengvai praplaukė, tačiau, koks yra gylis, taip ir liko neaišku. Tuščio laivo grimzlė – 90 cm. Jeigu tinkamai būtų nupirkti įplaukos kanalo priežiūros darbai, nebūtų jokių problemų dėl vėjų, lietaus ir pan.“, – dėstė Turizmo centro direktorė.

D.Buivydienė vylėsi, kad galbūt Savivaldybė pagaliau atkreips dėmesį, kad egzistuoja ši problema.

„Jei bent kartą šis kanalas būtų buvęs išvalytas, priežiūra atlikta taip, kaip turi būti, ilgiems metams būtų užtekę“, – įsitikinusi Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro vadovė.

Pasak D.Buivydienės, sekmadienį plaukimai įvyko, tik turistus plukdė ne „Gilija“, o mažesnis laivelis „Pašvaistė“. Į rytinį reisą susirinko 19 keleivių. Ir šventės metu „Pašvaistė“ norinčiuosius plukdė į marias.

Kai kurie gargždiškiai piktinosi, kad šventė Drevernoje vyko tuo pačiu metu, kaip ir Gargždų gimtadienis. D.Buivydienė teigė, kad Pamario turizmo klasterio nariai sugalvojo, kad, atidarant reisą, reikia surengti šventę.

„Kadangi laivo paslauga buvo nupirkta būtent nuo birželio 1 d., savaitgalį „išpuolė“ birželio 4-oji. Suvokėme, kad šventės dubliuosis, bet nemanėme, kad Drevernoje pavyks suorganizuoti tokią grandiozinę. Nukelti vėliau irgi nebūtų buvę galima, kai pirmąjį reisą darai birželio pradžioje“, – mąstė D.Buivydienė.

 

Epopėja turi pasibaigti

Paprašyta pakomentuoti „Gilijos“ nesėkmę Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė teigė, kad ir Klaipėdos uoste laivai dėl oro sąlygų kartais neišeina į jūrą.

Vicemerė svarstė, kad vienas iš problemos sprendimų galėtų būti mažesni laiveliai, kurie, esant reikalui, plukdytų žmones.

„Skelbiant konkursą tikriausiai reikėtų įtraukti į sąlygas reikalavimą turėti ir mažesnių laivelių. Ir jei taip atsitinka, kada reikia, turėti subrangovus. Arba pats koncesininkas gal turės tų mažesnių laivelių“, – sakė R.Cirtautaitė.

Mero pavaduotoja patikino, kad kanalo valymo darbai kainuoja brangiai, todėl stengtasi taupyti mokesčių mokėtojų pinigus.

„Laivai praplaukdavo, didesnių kliūčių nebūdavo, tad išsiversdavo. Bet dabar tokių dalykų nebegalės būti, nes žmogus, nusipirkęs bilietą, turi būti garantuotas, kad jis pateks į kitą pusę ir atgal“, – kalbėjo vicemerė.

R.Cirtautaitė teigė, kad, į kanalo gilinimo ir išvalymo darbus investavus didesnius pinigus, bent sezoną, nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, dumblas jo neužneštų.

„Nieko nepadarysi. Matyt, teks skirti didesnius mokesčių mokėtojų pinigus ir ne truputį pravalyti, o kad garantuotai būtų visam turizmo sezonui. Bet tai jau yra užduotis Savivaldybės administracijai. Tarybos nariai, turėdami tokią pamoką, manau, jeigu viskas procedūriškai bus parengta tvarkingai, skirs pinigų ir vieną kartą ta kanalo išvalymo epopėja turi pasibaigti“, – aiškino R.Cirtautaitė.

 

Primename, kad keleivinis keltas „Gilija“ iš Drevernos į Juodkrantę turistus turėtų plukdyti du kartus per dieną – 9.30 ir 18.00 valandomis, o iš Juodkrantės į Dreverną – 10.10 ir 18.40 val.„Gilija" šiuo maršrutu kursuos nuo 2016-06-04 iki 2016-08-28. Birželio ir rugpjūčio mėnesiais laivas-keltas plauks penktadieniais, šeštadieniais, sekmadieniais ir švenčių dienomis (du kartus per dieną). Liepos mėnesį – ketvirtadieniais, penktadieniais, šeštadieniais, sekmadieniais ir švenčių dienomis (du kartus per dieną).

Kelto bilietas į vieną pusę suaugusiam asmeniui kainuos 3 Eur, vaikai iki 7 metų keliami nemokamai, o nuo 7 iki 12 metų – už 1,5 Eur. Senjorams ir neįgaliesiems bus taikoma 50 proc. nuolaida. Dviračius ir gyvūnus keleiviai galės pasiimti su savimi nemokamai. Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro tinklalapyje www.klaipedosrajonas.lt bus galima įsigyti e-bilietus, taip pat bilietai bus parduodami kelte, Drevernos mažųjų laivų uoste bei Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro filiale J. Gižo etnografinėje sodyboje.

Plaukimas iš Drevernos į Juodkrantę užtrunka vos 20 min. Tiek pat laiko laivas stovi krante Juodkrantėje. Laive telpa 50 žmonių.

 

Šventės Drevernoje akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,