Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos apskrities gyventojai jau deklaravo per 25 mln. eurų grynaisiais gautų dovanų ir paskolų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotrauka. Asociatyvi Pixabay nuotrauka.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, kad Klaipėdos apskrities gyventojai jau pateikė apie 0,5 tūkst. pranešimų PRC911 ir informavo apie grynaisiais gautas paskolas ir dovanas, kurios neprivalėjo būti deklaruotos, o sandoriai nebuvo patvirtinti notaro, ir kurios buvo ar bus panaudotos brangiam turtui įsigyti. 366 apskrities gyventojai deklaravo per 12,8 mln. Eur vertės dovanų, 153 gyventojai – per 12,3 mln. Eur paskolų grynaisiais.

 

Klaipėdos apskrities miestų/rajonų duomenys:

vmi

 

Nors dauguma pranešimų PRC911 pateikiama be klaidų, tačiau VMI pastebi, kad kai kurie gyventojai jame įrašo klaidingą Lietuvos gyventojo asmens kodą, kurio nėra Gyventojų registre, ar įrašo Lietuvos gyventojo asmens kodą, kuris neatitinka vardo ir pavardės pagal Gyventojų registrą. Dalis gyventojų neužpildo privalomų laukelių: „Šaltinio kodas“, „Šaltinio davėjo Asmens vardas ir pavardė (pavadinimas), „Valiuta“, „Valstybės kodas“ arba pastaruosius du laukelius užpildo ne iš sąrašo, pavyzdžiui, vietoj LTL įrašo LT ar LTU ir kt.

Klaipėdos AVMI primena, kad informaciją apie grynaisiais gautas paskolas ir dovanas gyventojai turi pateikti iki birželio 30 d. Pažymėtina, jog teikdamas patikslintą pranešimą po šio termino, mokesčių mokėtojas galės tik tikslinti informaciją, susijusią su jau nurodytais šaltiniais; į patikslintą pranešimą nauji šaltiniai negalės būti įrašyti. Nepateikęs laiku pranešimo PRC911*, gyventojas vėliau negalės VMI įrodinėti paskolų ar dovanų rašteliais savo įgyto turto teisėtumo.

„Gyventojams pateikus teisingus duomenis apie grynaisiais gautas paskolas ir dovanas, apie kurias mokesčių administratorius neturėjo duomenų, ateityje mokesčių mokėtojui kils mažiau rūpesčių pagrindžiant brangaus turto įsigijimo šaltinius, o VMI galės tiksliau identifikuoti rizikingus mokesčių mokėtojus, netrukdydama sąžiningų gyventojų“, – sako Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė, paminėjusi, kad iki šiol nemaža dalis rizikingų mokesčių mokėtojų, dėl kurių įsigyto turto šaltinių teisėtumo VMI kildavo pagrįstų abejonių, teigdavo gavę įvairių paskolų ar dovanų, nevengdavo to įrodinėti pateikdami fiktyvius, notaro nepatvirtintus raštelius.

Pvz., Klaipėdos apskrityje nustatytas atvejis, kai „dovanomis ir paskolomis“ buvo bandyta pagrįsti apie 400 tūkst. Eur neaiškios kilmės nedeklaruotą pajamų sumą. Iš neoficialiai gautų pajamų šeima įsigijo nekilnojamojo turto, vyko į keliones, finansavo įmonės veiklą, o VMI patikrinimo metu vieną po kitos kūrė versijas apie dovanas ir paskolas, gautas iš mirusių giminaičių. VMI, įvertinusi skolintojų finansines galimybes, tokią versiją paneigė ir priskaičiavo sumokėti į biudžetą beveik 100 tūkst. Eur gyventojų pajamų mokesčio, delspinigių ir baudų.

Klaipėdos AVMI primena, kad tikrindamas gyventojų pajamas mokesčių administratorius gali analizuoti ir tų žmonių, iš kurių gautos paskolos ar dovanos, finansines galimybes, t.y. aiškintis, ar jie turėjo pakankamai lėšų dovanoms ir paskoloms teikti. Todėl tikimasi, kad mokesčių mokėtojai pateiks teisingą informaciją apie paskolas ir dovanas, o ne fiktyvius duomenis. Pranešimą PRC911 lengviausia ir greičiausia pateikti per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) arba galima pristatyti į bet kurią apskrities valstybinę mokesčių inspekciją. Jį gali pateikti pats mokesčių mokėtojas ar jo įgaliotas asmuo.

 

*Vienkartinį pranešimą PRC911 apie dovanas ir paskolas, gautas po 2004 metų, pateikti reikia tik tuo atveju, jeigu gyventojas atitinka visas 5 sąlygas:

  1. gautos iš nuolatinių Lietuvos gyventojų, užsienio fizinių asmenų arba užsienio juridinių asmenų;
  2. pačiam mokesčių mokėtojui nebuvo privaloma šaltinių deklaruoti Metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje, Metinėje gyventojo (šeimos) turto deklaracijoje, Nuolatinio Lietuvos gyventojo pranešime apie sudarytus sandorius arba Privačių interesų deklaracijoje;
  3. paskolos ir / ar dovanos yra panaudotos (arba numatoma panaudoti) turtui, kurio įsigijimo vertė viršija 15 000 eurų (iki 2014-12-31 – 50 000 litų), įsigyti nuo 2011 m. sausio 1 d.;
  4. sandoriai nėra notarinės formos;
  5. paskolos ir dovanos yra gautos grynaisiais pinigais.

 

VMI primena, kad pasitikrinti, ar gyventojui reikia teikti pranešimą PRC911, galima peržvelgus atnaujintą Dažniausiai užduodamų klausimų (DUK) apie PRC911 skiltį VMI interneto svetainėje adresu http://www.vmi.lt/cms/pranesimas-prc911-pagalba-mokesciu-moketojams-ir-vmi. VMI specialistai šiais klausimais konsultuoja paskambinus MIC telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,