Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jaunimo saviraiškai – atviros durys ir erdvės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Monikos Sutkutės nuotr. Monikos Sutkutės nuotr.

Apie jaunimo veiklą, vasaros užsiėmimus, galimybes ir naujoves kalbamės su Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene.

Kiek iš viso lėšų šiemet Savivaldybė skiria jaunimo projektams ir veikloms? Iš kokių lėšų jaunimo organizacijos vykdo savo veiklą?

Pagal Klaipėdos rajono savivaldybės jaunimo politikos plėtros 2014−2016 m. programos įgyvendinimo 2016 metų  priemonių planą iš viso skirta 15 tūkst. 400 eurų, jaunimo projektams − 6670 eurų, o atvirų jaunimo erdvių projektams – dar 3930 eurų. Tačiau jaunimo organizacijos jau ne vienus metus gauna lėšų iš ministerijų programų, taip pat naudojasi ir Europos Sąjungos parama. Nors tai nėra itin dideli pinigai, tačiau atveria galimybes įvairovei, tobulėjimui ir padeda siekti aukštesnių tikslų.

 

Kiek vasarą aktyvios jaunimo organizacijos? Ar jos ieško ir randa visuomenei naudingos veiklos?

Galima pasidžiaugti, kad jaunimo organizacijos ieško labai įvairių saviraiškos, saviugdos būdų,  bendradarbiauja su kitomis (ne tik jaunimo) organizacijomis, dalyvauja socialiniuose projektuose, tarptautiniuose renginiuose, savanoriauja rajono renginiuose, randa būdų nuveikti daug gerų ir prasmingų dalykų netgi atokiausiuose rajono kampeliuose. Dėl to visų pirma reikia dėkoti tiems, kas nebijo imtis iniciatyvos, suburia organizacijas, imasi joms vadovauti, nes tokia veikla reikalauja daug laiko, žinių, gebėjimo bendrauti ir bendradarbiauti, o atlygis – nedidelis.

Ypač geru žodžiu norisi paminėti šiemet labai aktyviai veikiančias organizacijas. Ekologų klubo „Žalioji žemė“ Klaipėdos rajono skyriaus (vadovai Robertas Laugalys ir Michailas Denisenko) nariai savanoriauja Pajūrio regioniniame parke ir gyvūnų prieglaudoje, aktyviai dalyvauja „Darom“ ir kitose talkose, žymi užterštas teritorijas ir atlieka vandens telkinių monitoringą, liepos mėnesį tvarkys senąsias kapinaites bei randa daug kitų įdomių veiklų, susijusių su gamtos, aplinkos pažinimu ir aplinkotvarka. Dauparų klubas „Strategai“ (vadovė Greta Srėbalienė) vykdo tarptautinius projektus per „Erasmus“ plius programą, lankosi užsienio šalyse, susipažįsta su tenykščiu jaunimu, pažįsta vieni kitus ir planuoja bendrus projektus. Veiviržėnų jaunimo klubas „Ekipa“ ir atvira jaunimo erdvė (vadovės Indrė Užgalytė ir Inesa Gaudutytė)  vykdo mokymus jaunimui, organizuoja filmų demonstravimą po atviru dangumi, liepos 2 d. rengia ekologinį žygį „Veiviržo upe“, kurio metu ne tik linksmai iškylaus, bet taip pat rinks šiukšles, dalyvaus protų mūšyje. Taip pat veiviržėniškiai aktyviai įtraukia į renginius šeimas, senjorus. Įdomi ir respublikoje vienintelė S. Dariaus vaikų skraidymo mokyklos veikla. Per projektą „Svajonė skraidyti“ vaikai šią svajonę žingsnis po žingsnio įgyvendina. Vadovas Mėčislovas Raštikis dar dirba ir su skautais. Agluonėnų jaunimo studija „IRRGI“ (vadovė Gabija Šutkutė) aktyviai ruošiasi muzikos festivaliui, kuris vyks rugpjūčio 6 d. Šiais metais festivalio vinis – Donato Montvydo koncertas, tačiau bus dar daug grupių, kurias priimti taip pat reikia pasiruošti. Jaunimo studija labai suaktyvino Agluonėnų jaunimą, paskatino dalyvauti ir prisidėti prie kitų seniūnijos renginių organizavimo, sportuoti.

Tai tik keletas pavyzdžių, − žinoma, visada norisi, kad organizacijos taptų dar skaitlingesnės, kad sąmoningų, darbščių, aktyvių ir, be abejo, norinčių kurti ateitį savo krašte žmonių būtų kuo daugiau.

 

Būtent tokį tikslą – įtraukti kuo daugiau jaunų žmonių, net ir nedalyvaujančių organizacijų veiklose, turi balandį veiklą pradėjęs Gargždų atviras jaunimo centras. Kokios buvo jo steigimo aplinkybės? Kiek lėšų centro veiklai skiria Savivaldybė?

Šis centras įsteigtas Savivaldybės tarybos šių metų vasario 1 d. darbui su jaunimu ir jaunimo nevyriausybinių organizacijų plėtrai rajone skatinti. Idėja kilo jau prieš 11 metų, ją palaikė meras Vaclovas Dačkauskas, Savivaldybės taryba, − ir štai pagaliau turime rezultatą.

Įsikūrimo pagrindu tapo dar 2014 m. parašytas projektas „Atviro darbo su jaunimu plėtra Gargždų mieste“, kurio vertė – per 233 tūkst. eurų. Lėšų gauta iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas“ programos. Už jas pastate Klaipėdos g. 74 suremontuota salė ir kabinetas, nupirkti baldai, kompiuteriai, garso ir apšvietimo įranga. Kieme, viename iš garažų, įrengtos kūrybinės jaunimo dirbtuvės. Iki naujųjų metų parke prie „Ruukki“ 30 a plote bus įrengta renginiams skirta estrada su šokių aikštele, lauko treniruokliai, numatyta ir vieta riedutininkų aikštelei.

Šiuo metu centre 5,5 etato. Savivaldybė prie projekto prisideda užtikrindama darbo užmokestį ir dengdama kai kurias kitas išlaidas, pavyzdžiui, šviesolaidinio interneto įvedimo (1 800 Eur). Darbo užmokesčiui 2016 m. prireiks 21 161,05 Eur, kitoms išlaidoms – 5 230 Eur. Veiklai vykdyti toliau bus ieškoma finansų per įvairius projektus.

 

Kaip sekasi Atviram jaunimo centrui suburti kolektyvą ir pritraukti jaunus žmones, kokių įdomių renginių, veiklų jau buvo organizuota?

Nuo balandžio centro direktoriaus pareigas einanti Rita Dirgėlaitė intensyviai rūpinosi naujos biudžetinės įstaigos steigimu: tvarkė reikalingus dokumentus, organizavo darbuotojų konkursus, taip pat jau dirbo su centrą lankančiu jaunimu.

Šiuo metu čia lankosi apie  50 jaunų žmonių. Jaunimui centras atviras antradieniais−penktadieniais nuo 13 iki 20 val. Jaunimo darbuotojų konkursus laimėjo 2 metus Gargždų atviroje jaunimo erdvėje dirbusi Simona Dargytė ir savanoriavimo bei socialinio darbo patirties turinti Edita Vyšniauskė. Indrė Užgalytė ir Andrius Chomičius dirba Veiviržėnų ir Priekulės atvirose jaunimo erdvėse. Tai jauni, tačiau kūrybingi ir jau turintys darbo su jaunimo projektais patirties žmonės.

Nuo pat pradžių centro darbuotojams sekasi kurti geranorišką tarpinstitucinę bendradarbiavimo platformą ir kartu organizuoti renginius, akcijas ir stovyklas.

Birželio 1 dieną centras ėmėsi iniciatyvos kartu su Gargždų vaikų ir laisvalaikio centru įsijungti į respublikinę akciją „Taikos glėbys“ ir surengė šventę Savivaldybės aikštėje. Centro lankytojai savanoriavo Vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro organizuojamame Žemaitijos regiono vaikų ir jaunimo muzikos grupių festivalyje „Gyvai-2016", dalyvavo Gargždų gimtadienio renginiuose,  taip pat dalyvavo kartu su Visuomenės sveikatos biuru organizuotame protų mūšyje  minint „Dieną be tabako“, jau liepos mėnesį numatyti renginiai sveikos mitybos ir savižudybės temomis, o rugpjūtį − dalyvavimas sveikatos festivalyje „Tu gali“.

Gargždų neaplenkė Lietuvos vaikų ir jaunimo centro organizuojama keliaujanti 3 dienų edukacinė gyvenimo įgūdžių stovykla „Voratinklis“. Tam, kad ši „kitokia“ stovykla atvyktų pas mūsų miesto ir rajono vaikus, tarpusavyje bendradarbiavimo tinklus užmezgė Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija, Klaipėdos rajono vaikų ir jaunių sporto mokykla ir Gargždų atviras jaunimo centras. Taip pat palaikomi ryšiai su neformalia jaunimo grupe jaunaisiais turistais.

Siekiant ugdyti centro veikloje dalyvaujančių jaunuolių (ypatingą dėmesį skiriant mažiau galimybių turintiems jaunuoliams) meninę kompetenciją, socialinius, gyvenimo, verslumo  įgūdžius, jaunimo motyvaciją ir gebėjimus, reikalingus sėkmingai integracijai į darbo rinką, nuo birželio 21 dienos pradėti intensyvūs kūrybiniai mokymai, dirbtuvės,  seminarai,  finansuojami Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas“ programos, Savivaldybės administracijos vykdomo  projekto „Atviro darbo su jaunimu plėtra Gargždų mieste“. Jauni žmonės (ypač iš socialinės rizikos šeimų) kviečiami lankyti užsiėmimus ir atrasti save ir savo ateitį per mėgstamą veiklą.

 

Ko palinkėtumėte viso rajono jaunimui, leidžiančiam laiką savo krašte?

Linkiu pasirinkti bent vieną artimą širdžiai iš daugybės siūlomų veiklų jaunimo organizacijose, jaunimo centre arba atvirose erdvėse! Čia jums atsivers erdvės į jūsų pačių vidinį ir į platųjį pasaulį!


Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,