Logo
 Spausdinti šį puslapį

Keisis statybos užbaigimo procedūros

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

    Nuo kitų metų sausio 1-osios, įsigaliojus naujos redakcijos Statybos įstatymui, keisis statybos užbaigimo procedūros. Šio įstatymo nustatytais atvejais statybos užbaigimui bus privalu rašyti statybos užbaigimo aktą arba deklaraciją apie statybos užbaigimą statybos techninio reglamento (STR) „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas" nustatyta tvarka.

 

    Statytojas galės rašyti ne statybos užbaigimo aktą, o deklaraciją tais atvejais, kai baigiami statyti ar rekonstruoti ypatingieji ir neypatingieji statiniai bei vieno ar dviejų butų gyvenamieji namai, taip pat pagalbinio ūkio paskirties pastatai pagal aplinkos ministro patvirtintą sąrašą. Deklaraciją apie statybos užbaigimą reikės pateikti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos teritoriniam padaliniui. Su prašymu patvirtinti deklaraciją reikės pateikti minėtojo STR nurodytus dokumentus. Deklaracijos nereikės tvirtinti, jeigu statytojas Aplinkos ministerijos nustatyta tvarka atliks naujo ar rekonstruoto statinio arba jo dalies bendrąją ekspertizę ir pateiks statinio ekspertizės aktą, įrodantį, kad tas statinys atitinka įstatymo numatytus esminius statinių reikalavimus.

    Surašantiesiems statybos užbaigimo aktą naujasis įstatymas sudaro dvi galimybes pasirinkti, kokius dokumentus pateikti statybos užbaigimo komisijai. Jeigu pagal ligšiolinę tvarką, tai reikės pateikti statybos darbų žurnalą, statybos proceso dalyvių kvalifikaciją ir civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą patvirtinančių dokumentų bei panaudotų statybos produktų eksploatacinių savybių deklaracijos kopijas.

    Kita, nauja, galimybe statytojas galės pasinaudoti tada, kai statyba pradėta ne vėliau kaip 2011 m. lapkričio 20 d., kai įteisinama savavališka statyba arba kai paskelbtas statybos rangovo bankrotas ar jis jau bankrutavęs. Tokiais atvejais vietoj minėtųjų dokumentų kopijų ir statybos darbų žurnalo gali būti pateikiamas statinio ar jo dalies ekspertizės aktas, įrodantis, kad tas statinys ar jo dalis atitinka įstatymo numatytus esminius statinių reikalavimus. Šias su statinio ekspertize susijusias naująsias įstatymo nuostatas įgyvendins 2017 m. sausio 1 d. įsigaliosiantis STR „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė".

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,