Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kalniškės piliakalnis bus dar gražesnis ir patrauklesnis lankytojams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr. Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr.

Šį ketvirtadienį vyko projekto „Kalniškės piliakalnio pritaikymo kultūros ir viešojo turizmo reikmėms“ II etapo darbų projektinių pasiūlymų pristatymas, kuriame dalyvavo atsakingi Savivaldybės administracijos darbuotojai. Projektinius pasiūlymus pristatė VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ projekto autoriai − Zenonas Baubonis ir Rimantė Vaitekonyte-Mačiulienė.

 

Archeologas Z. Baubonis, pristatydamas savo patirtį minėjo, kad Lietuvoje yra apie 900 piliakalnių, iš jų per 100 pritaikyta pažinimui ir lankymui. Dauguma – saugotinose ar urbanizuotose teritorijose. Kalniškės piliakalnis, kuris ir buvo Gargždų gyvenvietės pradžia, dar nėra vietovės dominantė. Iš dalies taip yra todėl, kad piliakalnis – slėninio tipo. Taigi, jam aktualizuoti ir tinkamai sutvarkyti bei pritaikyti kraštovaizdžiui ir lankymui II etape numatoma nemažai darbų.

Anot projektuotojų, nors po pirmo etapo Kalniškės piliakalnis atsivėrė ir tapo atpažįstamas bei iš dalies pritaikytas, tačiau daug problemų dar yra neišspręsta: trūksta pėsčiųjų takų, apžvalgos aikštelių, rodyklių su nuoroda į piliakalnį, reikalingi suoliukai ir šiukšliadėžės, tualetas. Piliakalnio pietinio šlaito papėdėje, šalia Tilto gatvės, planuojama įrengti didesnę automobilių stovėjimo aikštelę. Siekiant pagerinti lankytojų srautus numatoma sujungti naujai projektuojamą taką su jau esamu piliakalnio taku, įrengiant terasinius laiptus, medinius laiptelius bei tiltelius. Norint labiau išryškinti piliakalnio gynybinius bruožus, turi būti atliekami kraštovaizdžio formavimo specialieji kirtimai, atidengiant pietinį piliakalnio šlaitą, t. y. šalinami likę menkaverčiai krūmai bei medžiai, paliekant tik ąžuolus. Piliakalnio šlaitus numatyta tvirtinti šiuolaikinėmis priemonėmis, kad jie nepradėtų slinkti, − kaip atsitiko Vilniuje Gedimino kalne.

Ateityje turėtų atsirasti dar vienas kelias į piliakalnį: tai pėsčiųjų tiltas per Minijos upę ties Gargždų parku ir pėsčiųjų takas (senąja kūlgrinda) Minijos slėnyje iki Kalniškės. Gargždų parke taip pat reiktų atverti keletą erdvių, kad Kalniškės piliakalnis matytųsi visu savo grožiu.

Projektuotojai detaliai paaiškino, kaip siūloma įrengti pėsčiųjų takus ir laiptus, kad galima būtų ne tik iš visų pusių apžvelgti teritoriją aplink piliakalnį, bet ir pamatyti piliakalnio šlaitus – jų nuožulnumas, įdubas, kad iš tiesų kiekvienam būtų įdomu vaikščioti, kylant aukštyn ir nusileidžiant terasiniais takais žemiau.

Daugiausia diskutuota dėl apšvietimo įrengimo – ar įrengti vieną, kelis galingesnius prožektorius, ar koncentruotis į takų apšvietimą, ar pasinaudoti saulės energija. Nutarta apšvietimą įrengti automobilių stovėjimo aikštelėje bei apšviesti Gargždų akmenį.

Kalniškės piliakalnio tvarkybos II etapo įrengimo projektavimo darbai su projekto vykdymo priežiūra Savivaldybei atsieis 30 tūkst. eurų.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,