Logo
 Spausdinti šį puslapį

Daugėja sergančiųjų peršalimo ligomis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Atvėsus orams bei po vasaros atostogų vaikams ir jaunimui sugrįžus į mokslo ir ugdymo įstaigas, t.y. padidėjus kontaktų galimybėms, padaugėjo ir sergamumo gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų (ŪVKT) ligomis atvejų, registruojamų Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigose. 

 

Jei vasaros savaitėmis registruojamas sergamumas ŪVKT ligomis Klaipėdos rajone būdavo 10-12 atvejų 10-čiai tūkstančių gyventojų, tai paskutiniąsias penkias savaites siekė nuo 53 iki 66 atvejų/10 000 gyventojų. Iš viso per pirmąsias penkias rudens savaites buvo užregistruota apie 2000 susirgimų ŪVKT ligomis. Didžiąją dalį sirgusiųjų sudarė vaikai ir jaunuoliai iki 17 m amžiaus. Susirgimų gripu nebuvo registruota. Toks sergamumas yra būdingas šiam sezonui. Praeitais metais tokiu pat laikotarpiu sergamumas ŪVKT ligomis buvo šiek tiek mažesnis: pirmąją spalio savaitę siekė 45,43 atv./10 000 gyventojų.

Plintant gripui ir kitoms virusinėms kvėpavimo takų ligomis, ypatingą dėmesį reikėtų skirti rankų higienai. Rekomenduojama kuo dažniau kruopščiai plauti rankas su muilu ir vandeniu, nes daugiausia infekcijų, įskaitant ir gripo bei kitų ŪVKT ligų, sukėlėjų iš aplinkos į burną, nosį, akis mes atsinešame savomis rankomis. Labai svarbi yra ir kosėjimo, čiaudėjimo kultūra. Reikia kosėti ar čiaudėti ne į delną, o į sulenktą alkūnę. Arba kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis, kurias po kiekvieno panaudojimo – išmesti. Būtina dažnai vėdinti patalpas, drėgnu būdu valyti horizontalius paviršius, tinkamai apsirengti, vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis. Susirgus, kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir neiti į darbą, kolektyvus bei nevesti vaikų į ugdymo įstaigą.

Efektyviausia profilaktikos nuo gripo priemonė yra skiepai. Prasidėjus gripo sezonui, kol dar nėra didelis sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, rekomenduojama pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Gripo sezono pradžios negalima nuspėti, tačiau žvelgiant retrospektyviai, gripo sezono pradžia laikoma spalio mėnuo. Todėl šiuo metu jau patartina skiepytis, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad, pasiskiepijus, žmogaus organizme kovai su gripo virusu susidarytų antikūniai. 

Sezonine gripo vakcina jau yra apsirūpinusios visos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Nemokamai, t.y. už valstybės lėšas, gripo sezonine vakcina yra skiepijami asmenys, sergantys lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai; vyresni nei 65 amžiaus žmonės, nėščiosios. Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos yra gavusios 1077 nemokamų gripo vakcinos dozių.

 

Informaciją parengė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,