Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įsigalios nauji reikalavimai vaikų žaidimų aikštelėms ir vaikų žaidimų patalpoms

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Jungtinių Tautų Organizacijos Vaiko teisių konvencijoje skelbiama apie vaiko teisę augti saugioje aplinkoje. Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, vaikų sužalojimai yra viena svarbiausių visuomenės sveikatos problemų, reikalaujanti ypatingo dėmesio.

 

Lietuvoje mirtingumas dėl išorinių mirties priežasčių mažėja jau keletą metų, tačiau vis dar išlieka aukštas. Išorinės mirties priežastys yra nelaimingi atsitikimai: transporto įvykiai, nukritimai, paskendimai, atsitiktinius apsinuodijimai, savižudybės ir kita. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2014 m. 1–17 m. amžiaus grupėje išorinės priežastys buvo pagrindinė mirties priežastis ir nulėmė pusę (52,6 proc.) visų šio amžiaus vaikų mirčių. Šių vaikų mirčių buvo galima išvengti.

Išvengti daugelio vaikų mirčių ir susižalojimų galima kuriant ir rengiant saugią namų bei viešąją, vaikų lankomą aplinką. Įrodyta, kad saugiai įrengta aplinka padeda vaikų sužalojimų namų aplinkoje skaičių sumažinti 25–30 proc.

Nesaugiai įrengtose vaikų žaidimų aikštelėse yra didelė rizika susižaloti. Todėl, labai svarbu užtikrinti, kad vaikų žaidimų aikštelių aplinka būtų saugi.

Nuo 2016 m. lapkričio 1 d. įsigalioja nauja Lietuvos higienos norma HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ (toliau – Higienos norma), kurioje nustatyti pagrindiniai vaikų žaidimų aikštelių ir vaikų žaidimų patalpų įrengimo viešose vietose, jų naudojimo ir priežiūros sveikatos saugos reikalavimai. Higienos norma taikoma projektuojant, statant, rekonstruojant, remontuojant, įrengiant ir naudojant žaidimų aikšteles ir žaidimų patalpas.

Švietimo įstaigose, socialinių paslaugų įstaigose įrengtoms žaidimų aikštelėms ir patalpoms Higienos norma taikoma tiek, kiek jų įrengimo, naudojimo ir priežiūros nereglamentuoja specialiosios higienos normos.

Higienos normoje nustatyti žaidimų aikštelių įrengimo reikalavimai įsigalios laipsniškai. Nuo šių metų lapkričio 1 d. įsigalioja didžioji dalis reikalavimų.

Žaidimų aikštelės turi būti įrengiamos ne arčiau kaip 10 m nuo buitinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių, gatvių, automobilių stovėjimo aikštelių, elektros tinklo įrenginių ir ne arčiau kaip 15 m atstumu nuo automobilių saugyklų ištraukiamosios vėdinimo sistemos angų. Jei aikštelės ribos nutolusios nuo gatvės važiuojamosios dalies mažiau nei 20 m, tokia aikštelė turi būti aptverta tvora ar gyvatvore.

Naujai įrengiamos žaidimų aikštelės įranga, smūgį silpninanti danga turi turėti atitikties sertifikatą ar gamintojo deklaraciją, liudijančią įrangos ir dangos atitiktį joms taikomų Lietuvos standartų ar tapačių standartų reikalavimams bei surinkimo, naudojimo ir priežiūros instrukcijas valstybine kalba. Žaidimų aikštelės įranga, smūgį silpninanti danga turi būti sumontuota pagal gamintojo instrukcijas.

Žaidimų aikštelės turi būti prižiūrimos ir valomos, žolė šienaujama, žiemą takeliai turi būti neslidūs. Smėlį smėlio dėžėse reikia pakeisti ar atnaujinti kiekvieną pavasarį ir pagal epidemiologines reikmes, o pačios smėlio dėžės turi būti apsaugotos nuo užteršimo jas uždengiant. Smėlio dėžės uždangalas turi būti neslidaus paviršiaus. Žaidimų aikštelėje ar šalia jos turi būti šiukšliadėžė. Draudžiama žaidimų aikštelėse sodinti ir auginti Higienos normos priede nurodytus nuodinguosius augalus.

Nuo kitų metų gegužės 1 d., įsigalios reikalavimas, kad tvora turės būti be išsikišančių, aštrių elementų ir įrengta taip, kad nekeltų rizikos užstrigti vaiko kūnui ar kūno daliai. Tarp vartelių varstomos dalies ir rėmo iš abiejų pusių turės būti ne mažesnis kaip 12 mm atstumas bet kurioje vartelių atidarymo padėtyje. Jei varteliuose įrengtas automatinis pritraukimo mechanizmas, 90 laipsnių kampu atverti varteliai turės visiškai užsiverti ne greičiau kaip per 5 sekundes.

Nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigalios reikalavimas, kad prieš pradedant naudoti naujai įrengtą žaidimų aikštelę turės būti patikrinta (įvertinta) jos atitiktis Lietuvos standartų reikalavimams. Patikrinimą (įvertinimą) turės atlikti įstaiga, akredituota Lietuvos standarto LST EN ISO/IEC 17020:2012 atitikčiai kaip A tipo kontrolės įstaiga. Žaidimų aikštelės eksploatuotojas ar savininkas turės saugoti šios įstaigos išduotą kontrolės ataskaitą arba kontrolės sertifikatą.

 

Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

 

Pastaruoju metu vis populiarėjant vaikų žaidimų patalpoms, įrengiamoms viešose vietose, atkreiptas dėmesys į saugios aplinkos kūrimą šiose patalpose. Higienos normoje nustatyti reikalavimai ir šioms patalpoms.

Naujai įrengiamų vaikų žaidimų patalpų įranga, smūgį silpninanti danga turi turėti atitikties sertifikatą ar gamintojo deklaraciją, liudijančią įrangos ir dangos atitiktį joms taikomų Lietuvos standartų ar tapačių standartų reikalavimams bei surinkimo, naudojimo ir priežiūros instrukcijas valstybine kalba. Žaidimų patalpų įranga, smūgį silpninanti danga turi būti sumontuota pagal gamintojo instrukcijas.

Nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigalios reikalavimas, kad prieš pradedant naudoti naujai įrengtas žaidimų patalpas turės būti patikrinta (įvertinta) jos atitiktis Lietuvos standartų reikalavimams. Patikrinimą (įvertinimą) turi atlikti įstaiga, akredituota Lietuvos standarto LST EN ISO/IEC 17020:2012 atitikčiai kaip A tipo kontrolės įstaiga. Žaidimų patalpų eksploatuotojas ar savininkas turi saugoti šios įstaigos išduotą kontrolės ataskaitą arba kontrolės sertifikatą.

Prie žaidimų patalpų turi būti įrengti sanitariniai mazgai su vaikų ūgiui pritaikytais įrenginiais; laiptai, durys, langai turi būti įrengti taip, kad užtikrintų vaikų saugumą; grindų danga turi būti neslidi, lygi, lengvai valoma drėgnu būdu; baldai turi atitikti vaikų ūgį. Žaidimų patalpose turi būti pirmosios pagalbos rinkinys bei paskirtas asmuo, atsakingas už šio rinkinio priežiūrą ir papildymą. Jei žaidimų patalpose teikiamos vaikų priežiūros paslaugos, šias paslaugas gali teikti tik pilnamečiai darbuotojai, įgiję žinių higienos ir pirmosios pagalbos teikimo žinių. Jei teikiamos vaikų mokymo, ugdymo ir auklėjimo paslaugos, jas teikiantys darbuotojai gali dirbti tik pasitikrinę sveikatą.

Žaislai neturi kelti pavojaus vaikų sveikatai (dėl rizikos juos nuryti, įkvėpti ar susižeisti jais palietus odą, gleivinę, akis), jie turi būti švarūs, atitikti vaikų amžių.

Už žaidimų aikštelių, patalpų įrangos priežiūrą ir saugą atsako juos eksploatuojantys juridiniai ar fiziniai asmenys. Nepaskyrus žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą atsakingi savininkai.

Siekdami išvengti vaikų traumų, tėvai ir visi suaugusieji turi stengtis visomis įmanomomis priemonėmis užkirsti kelią vaikų sužalojimams: kurti saugią vaikams aplinką, pašalinti riziką, naudoti saugią įrangą ir, be abejo, atsakingai prižiūrėti vaikus. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,