Logo
 Spausdinti šį puslapį

Grupė „Nevalyk lentos“ su nekantrumu laukia koncertų (video)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Grupė „Nevalyk lentos“. S.Ulvikienės nuotr. Grupė „Nevalyk lentos“. S.Ulvikienės nuotr.

Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centre muzika netyla ir savaitgaliais – šeštadienį šio centro grupė „Nevalyk lentos“ tradiciškai rinkosi į kassavaitinę repeticiją.

 

Akordeonas, dvi gitaros, bosas, būgnai, klavišiniai ir nuostabus vokalas. Septynių jaunuolių grupė su vadovu Ringaudu Stoškumi gyvuoja jau penktus metus, jų tobulėjimą patvirtina ir vis gausėjanti padėkų ir apdovanojimų lentyna.

Vadovas R. Stoškus prisiminė grupės formavimosi pradžią.

„Dirbau ir dirbu „Kranto“ pagrindinėje mokykloje muzikos mokytoju. Pastebėjau, kad vienoje klasėje yra daug muzikalių vaikų, pasiūliau pabandyti susiburti į grupę“,  – pasakojo energingas pedagogas. Jo teigimu, grupės sudėtis šiek tiek varijuoja, bet yra ir tokių, kurie čia nuo pat pradžių: vokalistė Emilija Bučinskaitė, gitara grojanti Akvilė Petrušinaitė, akordeonu – Rugilė Žilevičiūtė, klavišiniais – Laurynas Stalmokas, gitarą į bosą išmainęs – Deividas Milaševičius. Pirmąjį grupės būgnininką pakeitė Vilniaus kolegijoje studijuojantis Martynas Stoškus, taip pat naujai prie grupės prisijungė ir dar vienas gitaristas – kirpėjo amato Klaipėdoje besimokantis Tomas Cirtautas.

Moksleiviams baigus „Kranto“ pagrindinę mokyklą, vietą repeticijoms pasiūlė Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras. Čia nariai renkasi kartą per savaitę, prieš koncertus stengiasi ir dažniau. Repeticijų grafiką riboja ir tai, kad būgnininkas studijuoja Vilniuje, grįžta tik savaitgaliais, Klaipėdoje mokosi trys grupės nariai – Akvilė, Emilija ir Tomas. Likusieji – Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazistai.

 

Pasiekimai džiugina

Pasiteiravus apie pavadinimo kilmę, grupės nariai prapliumpa juoktis. Tai – vienas dažniausiai užduodamų klausimų. Visgi, atsiradimo istorija taip pat smagi.

„Anksčiau repetuodavome mokyklos klasėje, ant lentos susirašydavome akordus. Kad vakare atėjusi valytoja jų nenuvalytų, taip ir parašydavome „Nevalyti“, – pasakojo grupės balsingoji vokalistė Emilija, klasikinio dainavimo besimokanti Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje. Merginos teigimu, kai grupė ruošėsi dalyvauti festivalyje, reikėjo greitai sugalvoti pavadinimą. Šis gimė natūraliai, prisiminus istoriją su ant lentos užrašytais akordais. Nors ir buvo galvojama, kad pavadinimas laikinas, jis tiesiog „prilipo“.

Nors grupė skaičiuoja jau penktus gyvavimo metus, apdovanojimus, anot jo vadovo, pradėjo „skinti“ prieš keletą metų.

Tarp tokių, kuriais grupė didžiuojasi – „Pamario talentai“ geriausios grupės titulas, „Grok su Litroll“ užimta pirmoji vieta, iš gyvos muzikos moksleivių grupių konkurso „3G“ Šiaulių arenoje taip pat grįžta su pirmos vietos diplomu, „Rusnės festivalyje“ pelnytas perspektyviausios grupės vardas, koncerte „Grokrock“ – originaliausios.

Netrūksta apdovanojimų ir atskirose kategorijose – „geriausias vokalas“, „geriausias bosistas“ ir t.t.

„Nevalyk lentos“ dalyvauja ne tik konkursuose ir festivaliuose, bet ir linksmina Klaipėdos rajono šventėse: koncertavo Daukšaičiuose, Doviluose, Veiviržėnuose. Sulaukta kvietimų groti gimtadienio šventėse, įmonės vakarėliuose. Paklausus apie honorarus, grupės nariai atvirauja, kad nors ir ne didelius, bet gauti jau teko. Jaunuoliai džiaugiasi bet kokiu organizatorių dėmesiu, pavyzdžiui, maitinimu. Esą to pradžiai pakanka.

 

Grupė koncertuoja „Atviro mikrofono" vakare. G. Muldarytės nuotr.

 

Svajoja apie savo kūrybą

Grupė „Nevalyk lentos“ daugiausiai savitai atlieka žinomų atlikėjų kūrinius. Patys pripažįsta, kad jų repertuare daugiausiai popmuzikos kūrinių, bet yra ir roko ar indie stiliaus.

Mėgstamiausia atlikėja – Jazzu, koncertuose skamba net trys jos dainos.

„Mūsų pirmoji daina – I. Narkutės „Raudoni vakarai“. Visi ją mėgstame, grojame iki šiol. Kaskart ji suskamba naujai“, – sako Emilija.

Viena grupės svajonių, kaip sako bosistas Deividas, būtų sukurti savos kūrybos dainą. Bandymų esą jau būta, ne vieną dainą yra sukūręs klavišiniais grojantis Laurynas. Tiesa, ne visiems grupės nariams jo kūryba yra priimtina.

„Visų skoniai labai skiriasi. Manau, kad visi norėtume, bet dar nepribrendome“, – atviravo grupės vokalistė.

Ji taip pat prisipažino pati sukūrusi dainą, bet dar jos nepristačiusi grupės nariams.

 

 Grupės atliekama viena mėgstamiausių dainų – Simos Ulvikienės vaizdo įraše:

 

 

Didžiausia motyvacija – koncertai ir palaikymas

Emocijos pradeda lietis, paklausus apie tai, kas teikia didžiausią džiaugsmą muzikuojant.

„Kai publika, žmonės sako: „vau“, „šaunuoliai“, „gerai pagrojote“ arba Lietuvos žvaigždės pagiria“, – atviravo grupės bosistas.

Jam vieningai pritarė visi.

„Tas jausmas po koncertų...“ – su pasigerėjimu sako akordeonistė Rugilė.

„Mes visi važiuojame namo laimingi, kad ir kokias klaidas būtume padarę“, – mintį pratęsė vokalistė Emilija.

Nors kurioziškų situacijų neišvengiama, po to jas prisiminę visi smagiai juokiasi.

„Kartą iš Jurgos arijos padarėme sunkaus metalo „gabalą“, – šypsojosi bosistas, esą netinkamai suderinus bosinę gitarą lyriška daina suskambėjo itin griausmingai.

Buvo ir situacija, kuomet dėl iš šalčio sustirusių gitaristo pirštų, dainos pagrindinės partijos tiesiog nepavyko sugroti, stojo tyla.

Vadovas džiaugėsi, kad su kiekvienu koncertu plečiasi akiratis, tobulėjama, pamatomi užkulisiai, susipažįstama su Lietuvos žinomais atlikėjais.

Ir nors ateitį su muzika planuoja sieti tik vokalistė ir būgnininkas, R. Stoškus sako: „Neaišku, kuo viskas baigsis. Gali būti ir kitaip“.

Skambaus balso savininkė Emilija prisipažino, kad jos svajonė būtų surengti profesionalų grupės „Nevalyk lentos“ koncertą Kultūros centre.

„Norime koncertuoti!“ – vieningi buvo grupės nariai, kurių artimiausias išbandymas – balandžio pradžioje Vilniuje vyksiantis tarptautinis meninės raiškos konkursas-festivalis „Muzikos talentų lyga“.

 

Grupės „Nevalyk lentos“ naujienos – feisbuko paskyroje ČIA.

 

Koncertų ir pasirodymų akimirkos – grupės ir redakcijos archyvo nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,