Mano Gargždai



Policija savo veiklą apžvelgė nauju būdu (video)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Pareigūnai buvo pasirengę atsakyti į daugybę gyventojų klausimų. Diskusiją moderavo bibliotekos darbuotoja Živilė Markutė-Armalienė. A. Rimkuvienės nuotr. Pareigūnai buvo pasirengę atsakyti į daugybę gyventojų klausimų. Diskusiją moderavo bibliotekos darbuotoja Živilė Markutė-Armalienė. A. Rimkuvienės nuotr.

Sausio 24-ąją J. Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje netrūko uniformuotų pareigūnų – gyventojai buvo pakviesti į Klaipėdos rajono policijos komisariato veiklos ataskaitos pristatymą. Visa veiklos apžvalga, kaip ir praėjusiais metais, transliuota tiesiogiai internetu. Ją stebėti ir užduoti klausimus pareigūnams galėjo ne tik 24-iuose J. Lankučio viešosios bibliotekos filialuose susirinkę žmonės, bet ir visi internautai.

 

Nori grįžtamojo ryšio

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė akcentavo, kad šį kartą veiklos aptarimas bus kitoks. Vietoje įprastų statistinių duomenų pateikimo šį kartą komisariato atstovai buvo pasiruošę įsitraukti į diskusiją ir atsakyti į gyventojų užduotus klausimus.

„Niekada nebūna to grįžtamojo ryšio. Reikia kai ką keisti“, – nurodė R. Stasiulaitienė, pabrėžusi, kad policijai itin aktualu, kas rūpi gyventojams.

Komisariato vadovė atskleidė, kad nusikalstamų veikų rajone kiekvienais metais mažėja, o Klaipėdos rajoną pernai labiausiai „vargino“ smurto artimoje aplinkoje ir vagysčių atvejai. Pastarieji yra vieni sunkiausiai ištiriamų nusikalstamų veikų.

„Nenorime slėpti bėdų, norime jas paviešinti ir pasidžiaugti tais žmonėmis, kurie padeda jas spręsti: seniūnais, bendruomenėmis, policijos rėmėjais“, – susirinkusiems sakė R. Stasiulaitienė, pakvietusi visus pažiūrėti vaizdo įrašą, kuriame apžvelgiami Klaipėdos apskrities policijos komisariatų darbų rezultatai.

 

 Į policijos veiklos aptarimą atvyko Administracijos direktorius S. Karbauskas, seniūnai, Savivaldybės atstovai, policijos pareigūnai. Veiklą apžvegė Klaipėdos AVPK viršininkas Alfonsas Motuzas ir Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė (dešinėje).

 

Naujas veiklos modelis

Klaipėdos AVPK viršininkas Alfonsas Motuzas teigė, kad policijos pertvarka kelia daugybę klausimų tiek gyventojams, tiek darbuotojams. Jo teigimu, nuo praėjusių metų pradžios buvo atsisakyta budėtojų, jų etatai orientuoti į reagavimą, nuo praėjusių metų vidurio įsibėgėjo ir komisariatų pertvarka.

Klaipėdos AVPK teritoriniai padaliniai jau dirba pagal naują modelį. Vienas iš pokyčių – sustambintos aptarnaujamos teritorijos, sudarytos pareigūnų grupės. Priklausomai nuo gyventojų skaičiaus ir kriminogeninės situacijos teritorijose dirba nuo 1 iki 4 grupių, kuriose yra nuo 5 iki 10 pareigūnų. Gyventojai, anot viršininko, skundžiasi, kad nebeliko apylinkių inspektorių. Tačiau problemų žmonės neturėtų pajusti, nes kiekviena grupė turi savo vyresniuosius, kurie atsakingi už bendradarbiavimą su seniūnais, socialiniais partneriais, privalo dalyvauti bendruomenių pasitarimuose.

Pasikeitė ir pačių komisariatų struktūra.

„Kiekvienas komisariatas dabar turi dvi pagrindines kryptis: reagavimą ir veiklą. Reagavimą užtikrina tyrėjai, patruliai. Veiklos skyriuje dirba teritoriniu principu dirbantys pareigūnai, ikiteisminį tyrimą, eismo priežiūrą vykdantys (kai kuriuose komisariatuose) ir bendruomenės pareigūnai. Gyventojus galiu nuraminti, kad visos policijos funkcijos išliko, tik didžioji dauguma policijos pareigūnų bus nukreipti į reagavimą“, – pokyčius paaiškino A. Motuzas.

 

Policija pasitiki

Klaipėdos AVPK viršininkas susirinkusiems akcentavo, kad „gyventojas – pagrindinis mūsų darbdavys ir vertintojas. Mes tarnaujame žmonėms“.

Būtent todėl itin didelis dėmesys kreipiamas į visuomenės nuomonių apklausas. Jų rezultatai policijai – džiuginantys. Praėjusių metų apklausos liudija, kad 75 proc. gyventojų pasitiki šalies policija, 73 proc. – Klaipėdos apskrityje. Pasitikėjimo procentas kasmet auga.

Viršininkas pasidžiaugė ir tuo, kad nuolat skatinama į policijos gretas įsilieti jaunus, motyvuotus ir sąžiningus žmones. Pernai iš sutaupytų lėšų atlyginimo padidėjimą pajuto pirminės ir viduriniosios grandies pareigūnai. Viliamasi, kad darbo užmokestis dar didės ir nuo liepos 1 d. pirminės grandies policijos pareigūnai į rankas gaus 700 eurų, o viduriniosios – 800 eurų atlyginimą. Siekiama, kad iki 2020 m. pirminės grandies pareigūnų atlyginimai didėtų iki 1000 eurų.

„Darbas policijoje – ne profesija, o gyvenimo būdas“, – apibendrino A. Motuzas.

 

Padėkos ir laipsnis pareigūnui

Klaipėdos rajono komisariato viršininkė pasidžiaugė, kad sulaukia padėkų ne tik iš gyventojų, bet ir kolegų.

Viena iš tokių – Vilniaus komisariato pareigūnų ir prokuroro padėka trims buvusios Kriminalinės policijos pareigūnams už tai, kad, gavę iš kolegų pavedimą, jį įvykdė ir byla dėl sukčiavimo nukeliavo į teismą.

Dar viena sėkmės istorija, R. Stasiulaitienės teigimu, susijusi su dingusiųjų be žinios paieška. Padėką iš Šiaulių rajono kolegų gavo rajono pareigūnai, padėję surasti iš globėjų šeimos pabėgusį vaikiną.

Pristatyme viešai pareigose pakeltas ir vienas rajono pareigūnas. Generalinio komisaro įsakymu komisaro inspektoriaus laipsnis buvo suteiktas Veiklos skyriaus vyresniajam tyrėjui Artūrui Petrikui.

 

 Komisaro inspektoriaus laipsnis buvo suteiktas Veiklos skyriaus vyresniajam tyrėjui Artūrui Petrikui.

 

Klausimų – kaip iš gausybės rago

Gyventojai buvo itin aktyviai pasiruošę ir policijos pareigūnams pažėrė galybę klausimų. Laiko į juos visus, deja, atsakyti nepakako. Žmonės domėjosi Klaipėdos rajono policijos komisariato veikla: kiek darbuotojų dirba, ar jų pakanka, ar neplanuojama persikraustyti į miesto centrą, kokios naujos įrangos įsigis, kiek automobilių turi ir kokia jų būklė, kaip vyksta patruliavimo procesas. Taip pat kiek laiko užtrunka atvykti į iškvietimą, kaip kovojama su nepilnamečiais, kurie rūko ir vartoja alkoholį, kur kreiptis dėl saugios kaimynystės registravimo ar tapimo policijos rėmėju, kokie dronų eksploatavimo apribojimai, kur galima leisti fejerverkus, kaip pažaboti rūkymą daugiabučių namų laiptinėse.

Gyventojai skundėsi dėl tvarkos pažeidimų Kvietinių kaime, nesaugios Gargždų parko zonos, dingusio apylinkės inspektoriaus. Netrūko ir pasvarstymų, pareigūnų buvo klausiama, ar gerai elgiasi kolegos, tykodami pažeidėjų krūmuose, kodėl yra baudžiama tik už greičio viršijimą, o už pernelyg lėtą važiavimą – ne.

 

Atsakė išsamiai

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė nurodė, kad komisariate yra patvirtinta 60 pareigybių. Praėjusiais metais darbą paliko 13 pareigūnų, atėjo 3.

„Dalis jų išėjo turėdami privalomus stažus, dalis buvo susiradę darbus kitur, kai kurie pavargo. Klaipėdos rajonas „augina“ žmones Klaipėdos valdyboms Klaipėdos apskrities komisariate, karjeros siekimas vilioja daugelį“, – personalo kaitos priežastis įvardijo R. Stasiulaitienė.

Klaipėdos AVPK viršininkas, atsakydamas į klausimą dėl darbo priemonių, pastebėjo, kad dažniausiai vykdant automobilių viešuosius pirkimus vis tik nugali ekonominis rodiklis.

„Yra skaičiuojama, kad 5 pareigūnams – viena transporto priemonė, bet transporto priemonę gali naudoti kelių pamainų darbuotojai nenutrūkstamai“, – kalbėjo jis.

Viršininkas patikino, kad naujų technologijų naudojimas policijos veikloje taip pat sparčiai auga. Planuojama reagavimo padaliniams išdalinti 90 „Go Pro“ kamerų.

Pareigūnai informavo, kad reagavimo į iškvietimą laikas priklauso nuo nusikalstamos veikos kategorijos. Į A kategorijos iškvietimą būtina reaguoti per 12 min., B – 20 min., C – 1 val.

Klaipėdos rajono policijos komisariatas praėjusiais metais į A ir B kategorijų iškvietimus vidutiniškai atvykdavo per 13 min., į C – per 28 min.

Atsakydama į klausimą apie nepilnamečių, kurie rūko ir vartoja alkoholį pažabojimą, pareigūnė D. Pipirienė patikino, kad darbas su nepilnamečiais turėtų tik pagerėti, nes anksčiau būdavo atsakingos dvi pareigūnės, o dabar – tai visų pareigūnų atsakomybė. Praėjusiais metais dėl nepilnamečių rūkymo buvo surašyti 78 administraciniai teisės pažeidimo protokolai, dėl alkoholio vartojimo – 59.

Pareigūnė R. Jonauskaitė besidominčius dėl saugios kaimynystės steigimo ar tapimo policijos rėmėju kvietė kreiptis į ją. Rajone yra užregistruotos 86 saugios kaimynystės grupės, kurios vienija 1070 rajono gyventojų. Taip pat policijai talkina 59 policijos rėmėjai. Tiesa, 20 iš jų metų pradžioje buvo išbraukti iš sąrašų, nes su policijos pareigūnais per metus neišdirbo nė vienos valandos.

Dėl didelio gyventojų susidomėjimo nutarta analogišką interaktyvią diskusiją su gyventojais surengti ne po metų, bet po pusmečio.

 

Visas Klaipėdos rajono policijos komisariato veiklos aptarimas ir atsakymai į klausimus – vaizdo įraše:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 541 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,