Mano Gargždai



Atsisakyta sovietinio relikto: Pergalės parkas taps „Jaunimo parku“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dar pernai parke įvyko Gargždų atviro jaunimo centro lauko erdvės atidarymo renginys. L. Gruzdžio nuotr. Dar pernai parke įvyko Gargždų atviro jaunimo centro lauko erdvės atidarymo renginys. L. Gruzdžio nuotr.

Praėjusiame Tarybos posėdyje vietos politikai vieningai pritarė sprendimui pakeisti netoli Gargždų autobusų stoties, tarp Klaipėdos gatvės ir Kretingos plento, esančio parko pavadinimą. Nuo šiol jis bus vadinamas „Jaunimo parku“.

 

Siūlyti įvairūs pavadinimai

Suteikti parkui pavadinimą buvo užsimota jau pernai rudenį, kuomet Savivaldybei užbaigus Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas“ finansuojamą projektą „Atviro darbo su jaunimu plėtra Gargždų mieste“, mieste buvo įsteigtas Gargždų atviras jaunimo centras bei sukurtos jaunimo erdvės, esančios minėtame parke. Suskubta ir dėl to, jog socialinėje erdvėje sparčiai plito pasipiktinimo banga, jog parkas vis dar vadinamas sovietinius laikus menančiu Pergalės vardu.

Koks yra tikrasis parko pavadinimas – neaišku, nes žemės sklypą pagrindžiančiuose dokumentuose jo rasti niekam nepavyko, oficialiai joks pavadinimas neregistruotas ir Registrų centre. Tad vieninteliu parko pavadinimą liudijančiu objektu tapo šalia jo pastatytas akmuo su užrašu: „ 1979 X.13 įkurtas Pergalės parkas“. Tiesa, patys gargždiškiai šio parko niekada taip nevadino.

Jaunimo reikalų tarybos nariai diskutavo dėl galimų parko pavadinimo variantų. Buvo siūlymų jį pavadinti ir Laisvės, Nepriklausomybės, Nepriklausomybės šimtmečio, Laimės, Versmės parku, taip pat „Jaunimo sodu“. Galiausiai Jaunimo reikalų tarybos nariai beveik vienbalsiai pritarė Martyno Pociaus ir Skaidros Karalienės pasiūlytam pavadinimui „Jaunimo parkas“.

Su šiuo siūlymu 2017 m. rugsėjo 28 d. buvo supažindinti ir Tarybos nariai, kurie priėmė protokolinį pavedimą Administracijos direktoriui sudaryti darbo grupę pradėsiančią parko pavadinimo suteikimo procedūras.

 

Būtina pakeisti akmens užrašą

Posėdžiavusi darbo grupė pritarė, kad parke, esančiame tarp Klaipėdos gatvės ir Kretingos plento, sukurtos jaunimo erdvės ir „Jaunimo parko“ pavadinimas būtų aktualus ir atspindėtų šį laikmetį. Kad suteikti parkui „Jaunimo parko“ pavadinimą yra realu ir priimtina, patvirtino ir Gargždų atviro jaunimo centro direktorė Inesa Gaudutytė. Ji pridūrė, jog toks pavadinimas net paskatintų jaunimą labiau saugoti bei rūpintis šiuo parku.

Darbo grupėje buvo sprendžiama ir ką daryti su paminkliniu akmeniu, kuris klaidina gyventojus, parko lankytojus. Buvo pabrėžiama, jog akmuo nėra saugotina vertybė, todėl galima keisti jo paskirtį.

Galiausiai nutarta pakeisti pavadinimą ant paminklinio akmens jį nušlifuojant ir pritvirtinant Klaipėdos rajono savivaldybės prekinį ženklą „Atveria horizontus. Klaipėdos rajonas“ su užrašu: Jaunimo erdvės „Jaunystė ne amžiaus rodiklis, o sielos būsena“ (Džordžė Enesku).

Šią vasarą buvo pradėti akmens restauravimo darbai, tačiau nesėkmingai. Akmens plokštė, kurią buvo būtina nuvežti į dirbtuves, keliant su kranu suskilo ir sutrūkinėjo cementinis jos stovas. Tad vietą teko tiesiog sutvarkyti ir išvežti šiukšles.

 

Pavadinimui – pritarė

Rugsėjo pradžioje vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės gatvių, pastatų, statinių ir kitų objektų pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje pakartotinai keltas klausimas dėl pavadinimo suteikimo parkui. Jame Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Kundrotienė pažymėjo, jog žemės sklypui, ant kurio stovi lauko estrada, suteikti pavadinimą gali tik Vyriausybė savo nutarimu, o Savivaldybės taryba turi teisę pavadinimą suteikti tik jai priklausantiems objektas. Tad A. Kundrotienė „Jaunimo“ vardą siūlė suteikti parke esančiai lauko estradai.

Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Adelija Radžienė patikino, jog apie tai posėdžiuose ne kartą buvo diskutuota ir su Gargždų atviro jaunimo centro direktore I. Gaudutyte ir jaunimo atstovais. Buvo nutarta, kad pavadinimą reikia suteikti aikštelei.

„Atlikome balsavimą, kurio metu savo nuomonę išreiškė Jaunimo reikalų tarybos nariai. Dauguma jų pasisakė už „Jaunimo parko“ pavadinimą, todėl siūlome ir Tarybai teikti sprendimo projektą su tokiu narių pasiūlymu“, – Komisijos posėdyje sakė A. Radžienė.

Prieš savaitę Taryba sprendė, ar suteikti „Jaunimo parko“ pavadinimą ne tik Savivaldybės nuosavybės teise valdomai parke esančiai estradai su tribūna, bet ir sporto inžineriniams statiniams (riedutininkų, tinklinio bei treniruoklių aikštelėms). Nediskutuodami už pasisakė visi 27 Tarybos nariai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 317 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,