Mano Gargždai



Prasidėjus mokslo metams įspėja vairuotojus: būkite budrūs

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Prasidėjus mokslo metams, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, ar jau sukrautas mokyklinis krepšys, bet ir į saugų mokinių elgesį keliuose. Ši užduotis tenka ne tik patiems moksleiviams bei jų tėvams, bet ir kitiems eismo dalyviams – tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams. Rugsėjį eismas itin intensyvus, tad reikia būti budriems.

 

Svarbu suprasti, kad dalis jaunųjų eismo dalyvių dar nėra savarankiškai dalyvavę eisme, ypač mažieji pirmokai, todėl vairuotojai turėtų rinktis ne maksimaliai leistiną, o saugų greitį, ypač šalia mokyklų, perėjų, sankryžų bei ten, kur blogas matomumas.

Ypatingai atidūs vairuotojai turėtų būti prie mokyklinių autobusų ir autobusų su vaikų vežimo ženklais sustojimo vietų. Artėdamas prie sustojusios transporto priemonės su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais ir įjungta avarine šviesos signalizacija ar prie sustojusio mokyklinio autobuso su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, vairuotojas privalo sulėtinti greitį, prireikus – ir sustoti, kad praleistų vaikus ir juos lydintį asmenį.

Tėvams vertėtų prisiminti ir tai, kad vaikai turėtų būti gerai matomi – nepamirškite atšvaitų ar šviesą atspindinčių liemenių. Privaloma vaikams parodyti ir kaip saugiai išlipti ir įlipti į automobilį, kaip pereiti kelią.

Vaiką iš automobilio reikėtų išleisti taip, kad automobilio durelės atsidarytų ne į gatvės, o į šaligatvio pusę. Taip pat reikia išmokyti vaikus prieš išlipant apsidairyti, kad netyčia nebūtų susidurta su kitu pėsčiuoju ar dviratininku.

Ypač svarbu atsiminti ir tai, kad norint vaiką išleisti netoli pėsčiųjų perėjos, negalima automobilio statyti nei prieš pat ją, nei tuojau už jos. Būtina palikti mažiausiai 5 metrų atstumą, kad einantys per perėją būtų saugūs: matytų atvažiuojančius automobilius bei būtų laiku pastebimi vairuotojų.

Atkreipti dėmesį reikia ir šalia viešojo transporto stotelių – vaikai, kurie mokymosi įstaigas pasiekia viešuoju transportu, gali netikėtai išbėgti į gatvę bandydami spėti į jį ar skubėdami iš jo – juk laiko planavimo įgūdžiu jie dar tik mokosi.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 342 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,