Mano Gargždai



Nauja knyga – istorija, papasakota per žmonių likimus

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
J. Lankučio viešosios bibliotekos nuotr. J. Lankučio viešosios bibliotekos nuotr.

J. Lankučio bibliotekoje pristatyta knyga „Klaipėdos kraštas 1945 ̶ 1960 m.: naujos visuomenės kūrimasis ir jo atspindžiai šeimų istorijose“.

 

Knygą pristatė viena iš jos autorių – humanitarinių mokslų daktarė istorikė Silva Pocytė, ̶   gyvai ir vaizdžiai atskleisdama šios knygos kontekstus, idėją, pateikiamos medžiagos motyvus ir visas aplinkybes, kurios kartu su kitomis autorėmis – Sigita Kraniauskiene, Ruth Leiserowitz ir Irena Šutiniene – atvedė prie rezultato – per žmonių atmintį, jų išgyvenimus išdėstytos istorijos.

Galbūt todėl šią gausiai anų laikų fotografijomis, ištraukomis iš laiškų ir peraustą įvairiaspalvėmis prisiminimų gijomis knygą bus įdomu paimti į rankas ir kitiems istorijos tyrėjams, ir paprastiems žmonėms, ieškantiems atsakymų į klausimus apie savo giminės baltas dėmes ar priežasčių, kodėl gyvena šiame krašte, nors kilę galbūt iš visai kitos Lietuvos vietos ar net kitos šalies. Žmonių gyvenimo istorijos veda į apibendrinimus – kodėl vieni bėgo iš šio krašto, o kiti skubėjo čia apsigyventi, vieni sugrįžo, o kiti, kad ir niekad nesugrįžę, tvirtai laikė atminties siūlą visą gyvenimą.

Kažkada vienoje konferencijoje išgirdusi kolegės lenkės klausimą, kas Lietuvoje yra išleista apie buvusios Prūsijos dalies žmonių gyvenimą po 1945-ųjų, istorikė Silva Pocytė nepaleido šios minties ir kartu su kolegėmis ėmėsi darbo, ̶ juolab kad būtent lietuviškoji buvusios Prūsijos dalis – Klaipėdos kraštas – vis dar buvo mažiausiai tirtas, todėl ir nebuvo sulaukęs apibendrinančio leidinio. Tuo tarpu kitos buvusios Prūsijos dalys – dabar Rusijos federacijai priklausanti Kaliningrado sritis ir Lenkijos prūsiškoji teritorija – jau buvo aprašytos tam skirtuose leidiniuose.

„Klaipėdos krašto visuomenės ypatinga tuo, kad tai migruojanti visais laikais visuomenė“, ̶ sako Silva Pocytė. Ir šios – pokariu tapusios labai marga tautiniu ir etniniu požiūriu visuomenės narių likimą sieja dažniausiai tragiški klajonių, išsiskyrimų ir praradimų išgyvenimai.

Knygą išleido Klaipėdos universiteto leidykla. Kiekvienas, norintis pažvelgti į ne itin senos, bet ypatingos Klaipėdos krašto istorijos patirtis per žmonių išpasakotus likimus – galės knygą rasti J. Lankučio viešojoje bibliotekoje, daugumoje jos filialų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 361 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,