Logo
 Spausdinti šį puslapį

Abiturientas T. Jančauskas: „Norint pasiekti gerų rezultatų versle, turi tuo gyventi“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
T. Jančauskas. Asmeninio archyvo nuotr. T. Jančauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Naujienų portalas mano-gargzdai.lt tęsia straipsnių ciklą „Verslus jaunimas“, skirtą atkreipti dėmesį į Klaipėdos rajone sau darbo vietas kuriančius jaunus žmones. Šį kartą savo veiklą pristato aktyvus gargždiškis abiturientas Tadas Jančauskas (18 m.), plėtojantis laikinų tatuiruočių verslą („Tadoo&Tattoo“).

 

Papasakok apie save. Kokiose veiklose dalyvauji?

Esu Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientas, laisvalaikiu užsiimu aktyvia visuomenine veikla, atstovauju Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Gargždų mokinių savivaldų informavimo centrui, Klaipėdos „Interact“ klubui „Į Žvaigždes“, dažnai dalyvauju įvairiuose projektuose, susijusiais su politika, kelionėmis, dalyvavau mainų programose. Neseniai tapau savo organizacijos rėmėju – Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Gargždų mokinių savivaldų informavimo centro organizuotame „Protų mūšyje“ įsteigiau prizą nugalėtojams. Buvo įdomi patirtis, kai būdamas komandos nariu, gali tapti ir rėmėju.

 

Kaip gimė laikinų tatuiruočių verslo idėja? Kuo išsiskiri iš kitų? Nuo kada užsiimi šiuo verslu?

Mintis apie šį verslą galvoje sukosi jau seniai, nes mano artimoje aplinkoje buvo žmonių, užsiimančių viena iš laikinų tatuiruočių sričių. Verslas ypatingas tuo, kad mano komanda gali pasiūlyti keletą laikinų tatuiruočių būdų – darome chna ir purškiamas aerografu tatuiruotes, dar mokome vieną savo specialistų dirbti su pilnu arba daliniu kūno dažymu („Body art“). Pastarasis būdas būtų didelė inovacija, paklausi daugelyje festivalių. Retas kuris gali tai pasiūlyti ir padaryti kokybiškai.

Pati idėja gimė prieš kokius metus, tačiau startavau tik šį sezoną, nes praėjusį buvo per vėlu ieškoti kontaktų, renginių. Taigi, šis sezonas yra pirmas, bet žmonės, esantys mano komandoje savo srityje dirba mažiausiai metus, turi pakankamai patirties. Esame pasikaustę, ir manau, kad mums puikiai sekasi.

 

T. Jančauskas Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Gargždų mokinių savivaldų informavimo centro organizuotame „Protų mūšyje“ įsteigė prizą nugalėtojams. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

 

Papasakok apie savo komandą. Kiek joje žmonių?

Komandoje būna skirtingas skaičius žmonių, priklausomai nuo festivalio dydžio, tačiau branduolį sudaro trys žmonės. Man padeda Augustinas Končius, Laurynas Gedvilas ir Donata Šiaudvytytė.

Aš dirbu su aerografu, dar komandoje reikalingi specialistai darantys chna tatuiruotes ir galintys piešti ant kūno. Mūsų pradėjo prašyti festivaliuose užimti žmones kokia nors veikla, pamokyti juos ko nors. Buvau užsiminęs, kad galiu pamokyti, tai jau gavau kvietimą dalyvauti šventėje Neringoje.

 

Kokiose šventėse dalyvavote ir kokie ateities planai?

Artimiausias renginys – Gargždų miesto gimtadienio šventė. Esame sudarę keletą sutarčių su didžiaisiais šalies festivaliais, keliausime į įvairias miestų šventes, tokias kaip Jūros šventė. Taip pat dirbame privačiai, mūsų paslaugą žmonės gali užsisakyti įvairiems renginiams.

 

Kiek laiko daromos tatuiruotės? Kokia jų kaina?

Chna tatuiruotės yra piešiamos ranka, jas padaryti užtrunka ilgiau, nei purškiamas – apie 10–15 min, priklausomai nuo dydžio, formos, žmogaus poreikių. Purškiamą galima padaryti per minutę.

Kaina svyruoja nuo 2 iki 6 eurų, taip pat priklausomai nuo tatuiruotės dydžio, spalvos ir atlikimo būdo. Pateikiame specialias eskizų knygas, kad žmonės galėtų išsirinkti, ko jie nori. Turime nemažai žurnalų, atskirų lipdukų, galime tatuiruotes padaryti pagal individualų užsakymą – įvairius logotipus, užrašus. Daugelis žmonių norėdami pasidaryti ilgalaikę tatuiruotę, ateina pas mus, kad padarytume laikiną, tada jie gali pasižiūrėti patinka ar ne.

 

Kas labiausiai patinka versle? Su kokiais iššūkiais tenka susidurti? Ar turėjai kuriozinių situacijų?

Smagiausia yra kurti, organizuoti, derinti. Man labai patinka tai, kad kuriant savo verslą, įdirbis yra tolygus rezultatui. Jei nieko nedarysi, nieko nepasieksi. Didžiausias iššūkis – naujų kontaktų, rėmėjų paieška. Noriu viską daryti legaliai, užsiimti verslu ir kurortuose, tačiau ten gauti vietą yra labai sudėtinga.

Kalbant apie kuriozišką situaciją, turėjau vieną, kuomet draugo mama sumanė iškrėsti pokštą savo vyrui – pasidaryti laikiną tatuiruotę su žodžiu „Myliu“ ir vyro vardu. Manau, kad čia bus labai gera staigmena, nes vyras, galbūt, nežino apie tokias laikinas tatuiruotes ir jis net nesupras iš pradžių.

 

Savo paslaugas pristatei pramogų organizatorių Povilo Kelbauskio ir Lauryno Aleknos nemokamame renginyje Gargždų miesto stadione. Kaip ten sekėsi?

Nesitikėjau, kad bus tiek daug žmonių ir kad sulauksime tokio susidomėjimo. Viskas praėjo gana gerai, norėjau prisidėti prie draugų renginio pasiūlydamas savo paslaugas. Turėjome truputį problemų – kadangi buvo didelis srautas žmonių, nusidriekė didelė eilė, žmonėms reikėjo ilgai laukti, taip pat dingo keletas tatuiruočių eskizų. Nepaisant to, viskas sekėsi gerai.

 

T. Jančauskas savo paslaugas pristatė pramogų organizatorių P. Kelbauskio ir L. Aleknos nemokamame renginyje Gargždų miesto stadione. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Kas padėjo kuriant verslą?

Verslo idėja nebūtų įgyvendinta, jei ne mano draugas Laurynas, jis pasisiūlė padėti, įkalbino daryti tatuiruotes, kai jau buvau pradėjęs mąstyti apie kitą veiklą. Laurynas ir Povilas mane dažnai pakonsultuoja verslo klausimais, jiems puikiai sekasi savame versle, tad pasidalina kontaktais. Nuostabu yra turėti savo amžiaus partnerių, kurie yra už tave geresni ir gali būti autoritetu. Aš ir pats padedu kitiems, kam reikia patarimų verslo klausimais. Galiu į savo komandą priimti jaunus žmones, iki 18 metų.

 

Kaip manai, ar Lietuvoje palankios sąlygos verslui?

Ir taip, ir ne. Palankios todėl, kad verslo liudijimas jauniems žmonėms yra pigesnis, galima sakyti, kad valstybė skatina jaunuolių verslumą. Yra įvairios programos, fondai, konkursai, kur jaunimas gali dalyvauti ir gauti finansavimą. Planuoju dalyvauti viename iš tokių konkursų, kad galėčiau plėsti veiklą.

Nepalankios sąlygos – rinka turi pakankamai didelę pasiūlą, o paklausa dėl gyventojų skaičiaus vis mažėja. Sunku rasti naują sritį, būti originaliu, yra daug perpildytų sričių.

 

Kokie ateities planai? Kaip planuoji suderinti verslą su studijomis?

Nesu iš tų žmonių, kurie daug prisikalba, bet nieko nepadaro. Noriu būti toks, kuris ką pasako, tą padaro, todėl paliksiu intrigą dėl ateities. O dėl studijų – kiek žinau, studentai turi daug laisvo laiko, tiesiog daugelis jį iššvaisto. Aš stengsiuosi produktyviai jį panaudoti.

 

Naujienas apie T. Jančausko veiklą galite sekti feisbuko paskiroje – Laikinos tatuiruotės – Tadoo&Tattoo.

 

Akimirkos iš renginių – asmeninio T. Jančausko archyvo nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,