Logo
 Spausdinti šį puslapį

Politikai nusimetė sprendimą dėl vandens kainų didinimo, bet tai nieko nepakeis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Ketvirtadienį, rugsėjo 28 d., Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje vienas aktualiausių gyventojams klausimų – dėl naujų AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo bei atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo kainų nustatymo. Pagal parengtą ir su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) suderintą projektą kainos Klaipėdos rajono gyventojams turėtų iš viso didėti apie 11 proc.

 

Sprendimą paliko VKEKK

Tarybos posėdyje meras išreiškė nuomonę, kad sprendimą dėl kainų keitimo priimtų VKEKK. Tai papiktino opozicijos atstovus – Tarybos narius Nerijų Galvanauską, Vaclovą Macijauską.

„Ar tikrai tą atsakomybę norime nusiimti nuo savęs, nepasakyti savo nuomonės ir atiduoti spręsti kažkam kitam? Gal paleidžiame Tarybą?“, – posėdyje klausė V. Macijauskas.

Nepaisant to, Tarybos nariai nepritarė parengtam sprendimo projektui – prieš balsavo 13, už 3 bei 6 politikai šiuo klausimu susilaikė.

Kadangi Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas numato pareigą savivaldybių taryboms paslaugų kainas vartotojams patvirtinti ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų, to nepadarius, Komisija priima vienašališką sprendimą.

Šįmet paslaugų kainos vienašališkai jau nustatytos 7 vandentvarkos įmonėms.

 

Kainos didės

Šiuo metu galiojančias AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas VKEKK suderino 2013 m., o savivaldybių tarybos nustatė ketverių metų laikotarpiui.

VKEKK įvertinusi AB „Klaipėdos vanduo“ 2015 m. faktines sąnaudas, planuojamą realizaciją bei bendrovės planuojamas investicijas į vandentvarkos ūkį, šių metų rugsėjo 4 d. suderino naujas bendrovės paslaugų kainas.

Suderinta bazinė geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina gyventojams, kuriems vanduo apskaitomas bute – 1,33 Eur už kub. m (be PVM) (buvo 1,28 Eur, didėja 3,9 proc.). Gyventojams, kuriems vanduo apskaitomas individualių gyvenamųjų namų ar kitų patalpų, skirtų asmeninėms, šeimos ar namų reikmėms, įvaduose –1,25 Eur už kub. m (be PVM) (buvo 1,17 Eur, didėja 6,8 proc.). Abonentams, perkantiems geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas buities ir komerciniams poreikiams bei perkantiems geriamąjį vandenį, skirtą karštam vandeniui ruošti ir tiekiamą abonentams – 1,33 Eur už kub. m (be PVM) (buvo 1,22 Eur, didėja 9 proc.). Abonentams, perkantiems geriamąjį vandenį, skirtą patalpoms šildyti ir tiekiamą vartotojams ir abonentams bei geriamąjį vandenį, skirtą karštam vandeniui ruošti ir tiekiamą vartotojams, ir vartotojų kategorijai, perkančiai paslaugas daugiabučių gyvenamųjų namų įvade – 1,24 Eur už kub. m (be PVM) (buvo 1,13 Eur, didėja 9,7 proc.). Visus kainų pokyčius rasite ČIA.

Komisijos taip pat suderino atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazines kainas vartotojams bei vidutinę atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazinę kainą abonentams. Suderinta vidutinė bazinė atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazinė kaina abonentams – 5,29 Eur apskaitos prietaisui per mėnesį.

 

Kodėl didėja skirtingai?

Tarybos narys N. Galvanauskas posėdyje teiravosi, kodėl skirtingai didės mokesčiai, tiems kurie turi apskaitos prietaisus butuose ir namuose: „Kodėl vieniems auga 11 proc., o kitiems – 40 proc.?“

AB „Klaipėdos vanduo“ atstovė nurodė, kad taip yra dėl pasikeitusios metodikos: esą sąnaudos perskirstomos tarp atskirų veiklų ir didesnioji dalis yra priskiriama prie pardavimo kainos.

„Didėjant kiekiui, sąnaudoms individualiuose namuose apskaitos prietaisų įrengimui yra didesnė dalis netiesioginės ir veiklos sąnaudų. T. y. dėl pasiskirstymo sąnaudų tokia disproporcija“, – technine kalba motyvus bandė paaiškinti įmonės atstovė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,