Mano Gargždai



Už aktyvią savanorišką veiklą – kelionė į Estiją

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Savanoris Antanas Kuprelis. Asmeninio archyvo nuotr. Savanoris Antanas Kuprelis. Asmeninio archyvo nuotr.

Gargždų atviras jaunimo centras dalinasi geromis žiniomis – jų savanoris gruodžio pradžioje keliaus Estiją, AHHAA mokslo centrą Tartu mieste, kur dvi dienas dalyvaus edukacinėje programoje. Kelionę, aktyviausiai ir įdomiausiai iniciatyvos „Atverkime duris vasarai“ veiklas organizavusioms įstaigoms, dovanojo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Išvykai besiruošiantis gargždiškis Antanas Kuprelis pasidalino mintimis apie savanorystę, papasakojo kokiose veiklose dalyvauja ir kodėl savanoriauti verta.

 

Kada pradėjote savanoriauti? Kas pastūmėjo?

Savanoriauti pradėjau, galima sakyti, atsitiktinai. Pastaruosius keletą metų praleidau užsienyje, tačiau pavasariop grįžęs nusprendžiau, kad jau gana – prisivažinėjau. Konkrečiai nesugalvojau, ką norėčiau toliau veikti, Darbo biržoje man pasiūlė dalyvauti projekte „Atrask save“ ir tapti savanoriu. Nuo 2017-ųjų vasaros vidurio savanoriauju Gargždų atvirame jaunimo centre. Nors oficiali savanorystės sutartis baigėsi rugsėjo 1-ąją, mielai prisidedu prie veiklų ir bendro darbo su jaunimu savanoriškais pagrindais.

 

Kaip prisidedate prie Gargždų atviro jaunimo centro veiklos?

Didžiausią mano savanoriško darbo dalį sudaro darbeliai susiję su ūkiniais reikaliukais: paruošti erdves renginiams, po jų sutvarkyti ką reikia, kur esu kompetentingas, pataisyti. Tuo pačiu padedu jaunimo darbuotojoms organizuoti veiklas, dirbti su jaunimu.

 

Kokią įžvelgiate savanorystės naudą?

Man asmeniškai savanorystė naudinga ne tik tais neapčiuopiamais gerais dalykėliais, kaip emociniu pasitenkinimu, savirealizacija, dalyvavimu bendraminčių grupėje, mokymosi procesu, darbine patirtimi, naujais socialiniais ir profesiniais įgūdžiais ar „karmos taškais“, bet ir galimybe per projektą „Atrask save“ įgyti kvalifikaciją ar profesiją, finansuojant valstybei. Tuo pačiu pasitaiko ir visokių smagių išvykų, stovyklų.

 

Ar rekomenduotume kitiems savanoriauti?

Savanoriauti verta ir rekomenduočiau kiekvienam turinčiam laiko ir noro ar tiesiog dar nenusprendusiam, kaip realizuoti save. Duoti visada gera, daryti gera – dar geriau, nors tai ir tebūtų kelios valandos paaukoto laiko, bet galbūt tas kažkam skirtas laikas labai svarbus ir vertingas.

 

Papasakokite apie iniciatyvą „Atverkime duris vasarai“. Kokios veiklos ten organizuotos?

Akciją „Atverkime duris vasarai“ organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Gargždų atviras jaunimo centras šioje akcijoje dalyvauja jau antrus metus.

Iš daugybės veiklų man, kaip savanoriui, teko dalyvauti keliose: „Tieskime tiltus“, „Išvyka“, „Muilo gamyba“, kuri sujungė bendras jaunimo ir senjorų veiklas, „Būgnai hip hop'o ritmu“ – jaunimo būgnų gamybos dirbtuvės, kurių kulminacija tapo jaunimo pasirodymas su pasigamintais būgnais bei muzikinio kūrinio įrašymas.

Taip pat dalyvavome patyriminio mokymosi stovykloje, kur žygiavome, atlikome komandos formavimo užduotis. Keletą kartų per savaitę vyko sveikuoliškų kokteilių gamyba jaunimo centro kūrybinėse dirbtuvėse, tarp mūsų vadinamame „garaže“. Be visų šių veiklų, vakarais Gargždų atviroje jaunimo erdvėje vyko ir stalo žaidimų turnyrai.

 

Gruodžio mėnesį keliausite į Estiją, kaip pavyko laimėti šią kelionę?

Kelionę laimėjo Gargždų atviras jaunimo centras, teikdamas paraišką su įgyvendintų veiklų ataskaita. Laimėjus kelionę delegavo mane – tai man buvo didelis netikėtumas. Nuoširdžiai nustebau, bet pasijutau įvertintu. Tad savanoriauti tikrai verta.

Iš tiesų, galime teigti, kad jeigu nori ką nors veikti, visada rasi. Rekomenduoju Gargždų atvirą jaunimo centrą kaip puikią vietą savanorystei: čia veiklų spektras labai platus, todėl kiekvienas gali rasti kur save realizuoti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 129 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,