Mano Gargždai



Rajono abiturientai: matematikos egzaminas daug kam sugriovė ateitį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Abiturientai atvirauja, jog matematikos valstybinio egzamino užduotys buvo itin sudėtingos. Asociatyvi S. Vaičienės nuotr. Abiturientai atvirauja, jog matematikos valstybinio egzamino užduotys buvo itin sudėtingos. Asociatyvi S. Vaičienės nuotr.

Jau tapo įprasta, jog po kiekvieno valstybinio brandos egzamino viešojoje erdvėje pasipila marios nuomonių ir komentarų. Tas pats įvyko ir šįkart, po šeštadienį (birželio 9 d.) dvyliktokų laikyto matematikos valstybinio brandos egzamino atgarsiai netyla jau kelios dienos. Įspūdžiais apie sunkias egzamino užduotis sutiko pasidalinti ir Klaipėdos rajono moksleiviai.

 

Egzaminas iš trijų dalių

Nacionalinis egzaminų centras praneša, kad matematikos valstybinį brandos egzaminą šiemet laikė daugiau kaip 18 tūkst. jaunuolių. Klaipėdos rajone dar rudenį šį egzaminą nusprendė laikyti 184 abiturientai.

Egzamino metu visiems kandidatams buvo pateikta užduotis, kurią sudarė trys dalys. Pirmoje dalyje buvo pateikta dešimt uždavinių su pasirenkamais atsakymais (už kiekvieną teisingą atsakymą buvo galima pelnyti po 1 tašką). Antroje dalyje moksleiviai turėjo išspręsti šešis trumpojo atsakymo uždavinius. Čia vertinamas buvo tik atsakymas, už kiekvieną buvo galima gauti po 1 tašką. Trečioje dalyje pateikti aštuoni uždaviniai, kurių sprendimai ir teisingi atsakymai vertinami 3–6 taškais.

Visą matematikos valstybinio brandos egzamino užduotį sudaro 60 taškų, iš kurių 40 proc. atitinka bendrąjį kursą, t. y. 24 taškai, o 60 proc. – išplėstinį kursą, t. y. 36 taškai. Tad valstybinį egzaminą laikė tiek A, tiek B lygio mokiniai.

 

„Pokemonų“ niekas nebegaudo

Nacionalinis egzaminų centras nurodo, kad egzamine pateikti uždaviniai pagal tematiką ir sudėtingumą skatina mokinius mąstyti taikant matematikos žinias ir sprendžiant ne tik matematinius, bet ir gyvenimiškus uždavinius. Todėl užduočių lapuose abiturientai išvydo ir tokius uždavinius kaip, pavyzdžiui, keliais skirtingais būdais galima pastatyti mašinas stovėjimo aikštelėje, apskaičiuoti, kiek cukraus yra gėrime, taip pat uždavinys apie jaunimo pamėgtą žaidimą „Pokemon“.

Tačiau toli gražu su tokiais argumentais sutinka ne visi abiturientai. Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientas Mantas Abramavičius įsitikinęs, jog Nacionalinis egzaminų centras pateikdamas tokias užduotis, stengiasi įsiteikti jaunimui.

„Pavyzdžiui, šiais metais buvo užduotis susijusi su „pokemonų gaudymu“. Argumentuota, jog tai jaunimo mėgstamas žaidimas, tačiau keista – jo jau niekas nebežaidžia“, – šypsojosi moksleivis.

 

NEC nurodo, kad egzamine pateikti uždaviniai skatina mokinius mąstyti taikant matematikos žinias ir sprendžiant ne tik matematinius, bet ir gyvenimiškus uždavinius. Asociatyvi Pixabay nuotr.

 

Tiesa, abiturientas neslepia – egzaminas buvo sudėtingas.

„Tikėjausi gal kiek lengvesnio, nepaisant to, jog dar prieš egzaminą tarp bendraamžių sklido gandai, kad šis turės būti ne iš lengvųjų. Taip ir buvo, – dalijosi įspūdžiais M. Abramavičius. – Laiko pakako, tačiau gaila, kad „normaliai mąstyti“ pradėjau tik likus valandai iki egzamino pabaigos. Užduotys, ypač trečios dalies, buvo sunkios. Nenustebčiau, jog kai kurios iš jų buvo Olimpiados lygio.“

Abiturientas tikisi surinkti bent jau minimalų, norint išlaikyti egzaminą, taškų skaičių.

 

Trūko papildomos valandos

Dar viena abiturientė naujienų portalui mano-gargzdai.lt tvirtino, kad egzaminas buvo sunkiausias iš visų, kuriuos jai teko iki tol laikyti (lietuvių ir anglų kalbos).

„Prieš kiekvieną egzaminą nemažai ruošiuosi. Ir nors iš matematikos dalyko turiu 9, nesitikiu surinkti daugiau kaip 50 balų. Asmeniškai man pritrūko laiko. Jeigu dar turėčiau papildomą valandą, būčiau išsprendusi daugiau. Užduotys buvo išties sunkios, tokių anksčiau neteko spręsti“, – kalbėjo mergina.

Panašią nuomonę išsakė ir kita abiturientė Vytautė Strumylaitė.

„Matematika man artima nuo pradinių klasių, visuomet patikdavo spręsti, be abejonės tai buvo mėgstamiausia pamoka. Į šį egzaminą ėjau labiausiai pasitikėdama savimi, tačiau laiko išties pritrūko... Užduotys išsprendžiamos, tačiau papildoma valandėlė būtų pravertusi. Iš matematikos dalyko turiu dešimtuką, tad atitinkamų balų tikėjausi ir iš egzamino. Dabar manau, kad rezultatai bus prastesni...“, – atviravo V. Strumylaitė.

 

Siekia specialiai sukirsti

Nusivylimo neslėpė ir dar vienas pakalbintas dvyliktokas. Anot jo, pasiruošimas mokykloje visiškai neatitinka egzamino užduočių sudėtingumo, tokie uždaviniai per pamokas nebuvo sprendžiami.

„Egzaminą išlaikysiu, tačiau ne taip, kaip tikėjausi. Viename uždavinyje reikėjo apskaičiuoti imties dispersiją ir sąlygoje buvo duota kitokia formulė nei formulyne. Atrodo, jog NEC specialiai stengiasi mus sukirsti, – guodėsi moksleivis. – Esu nusivylęs švietimo sistema, nes šie egzaminų skaičiukai (procentai) lemia mūsų, dvyliktokų, tolimesnį žingsnį, ateitį, karjerą. Lietuvoje studentas vertinamas ne pagal gebėjimus ar motyvaciją mokytis ateityje, tobulėti, o pagal surinktus taškus egzamine.“

Abiturientas kategoriškas – egzaminas daug kam sugriovė ateitį.

„Kalbėjausi su draugais, tik vienetai iš jų jaučiasi patenkinti, visi kiti – nusivylę“, – dėstė pavardės nenorėjęs atskleisti pašnekovas.

Matematikos valstybinio brandos egzamino kandidatų darbus vertins 170 vertintojų. Darbų vertinimas prasidės birželio 18 dieną.

Birželio mėnesį abiturientai savo žinias pasitikrins laikydami muzikologijos, istorijos, geografijos, chemijos dalykų egzaminus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 344 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,