Mano Gargždai



Pritarta siūlymui įvesti mokytojų etatinio darbo užmokesčio modelį

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Šiandien Seimas po svarstymų pritarė siūlymams nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įvesti mokytojų etatinio darbo apmokėjimo modelį ir pataisoms taikyti naują mokyklų finansavimo modelį - bazinių ugdymo lėšų finansavimo krepšelį.

 

Nuo ateinančių mokslo metų atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti, kaip ir daugumai dirbančiųjų: už etatą, nebe už atskiras valandas. Naujasis modelis leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne vien tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Tam nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. iš valstybės biudžeto papildomai skiriama 17,4 mln. Eur., o iš viso iki 2020 m. – 95 mln. Eur. Jau kitąmet vidutinis mokytojo darbo užmokestis padidės apie 20 proc. ir sieks daugiau nei 1000 Eur.

Naujas mokyklų finansavimo modelis numato, kad nuo rugsėjo 1 d. dalis ugdymo lėšų mokykloms bus skiriamos pagal klasių skaičių bei dydį ir tik dalis – pagal vienam mokiniui nustatytas lėšų normas. Lėšos ugdymo planui įgyvendinti, kurių didžiąją dalį (94 proc.) sudaro mokytojų atlyginimai, bus skaičiuojamos ir skiriamos klasei, o kitoms mokymo reikmėms, pavyzdžiui, vadovėliams – kiekvienam mokiniui.

Finansavimo modelis keičiamas, nes sparčiai mažėjant mokinių klasėse mokinio krepšelis nebėra tinkamiausias finansavimo būdas, jis nebeatitinka mokyklų poreikių. Ugdymo finansavimas buvo netolygiai skirstomas mieste ir kaime, skaitlingose ir neskaitlingose mokyklose lėmė netolygų aprūpinimą ištekliais – tai sudarė sąlygas skirtingai ugdymo kokybei ir mokinių pasiekimų netolygumams.

Dabar dotacija mokinio krepšeliui sudaro beveik 611 mln. Eur. Nuo rugsėjo 1 d. mokykloms finansuoti pagal naują modelį prie šios sumos papildomai numatyta 5,4 mln. Eur, taip pat mokyklų finansavimas pasipildys dar 17,4 mln. Eur įvedant etatinį mokytojų darbo apmokėjimą. Be to, kitiems mokslo metams be jau minėtų lėšų numatoma skirti papildomai apie 11 mln. Eur silpnų mokyklų veiklos rezultatams pagerinti („kokybės krepšeliui“).

Seime galutinis balsavimas dėl mokytojų etatinio darbo užmokesčio modelio ir mokyklų finansavimo turėtų vykti dar šią savaitę.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 314 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,