Mano Gargždai



VVG susirinkime – aktualūs klausimai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ visuotinis narių susirinkimas. T.Pranio nuotr. Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ visuotinis narių susirinkimas. T.Pranio nuotr.

2014 metų sausio 31 dieną, Kvietinių bendruomenės namuose įvyko vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ visuotinis narių susirinkimas.

Buvo apsvarstyti šeši darbotvarkės klausimai, laiko skirta ir atnaujintų Kvietinių bendruomenės namų apžiūrai. Tai - sėkmingai įgyvendinto bendruomenės vietos projekto rezultatas. Susirinkimo dalyvius pasveikino ir įdomią programą pristatė Kvietinių suaugusiųjų folkloro ansamblis „Kveitys“ bei vaikų folkloro ansamblis „Kveitoks“.

 

Pristatyti svarbiausi nuveikti darbai

Susirinkimo metu buvo patvirtintos 2013 metų finansinė ir veiklos ataskaitos, pritarta sudarytam 2014 metų veiklos planui.

Informaciją apie tai, kaip sekasi įgyvendinti vietos plėtros strategiją „Klaipėdos rajono kaimo vietovių plėtros strategija“, visuotinio susirinkimo nariams pristatė projekto administratorė Vida Urbonienė.

Iš viso strategijos įgyvendinimui buvo skirta 8 360 000 Lt. Paskelbus du kvietimus teikti vietos projektų paraiškas, finansavimas skirtas 38 projektams, sutarčių pasirašyta už 8 349 493 Lt (I kvietimas – už 7 728 333 Lt, II kvietimas – už 621 160 Lt). 

Dar 18 vietos projektų yra įtraukta į rezervą – numatoma, kad pagal priemonės „Kaimo ekonomikos įvairinimas“ veiklos sritį „Parama kaimo gyventojų verslumo didinimo priemonėms“, bus finansuotas dar bent vienas vietos projektas iš rezervinių projektų sąrašo.  Planuojama, kad trūkstamas lėšas bus galima perkelti iš strategijos administravimui skirtų lėšų. V. Urbonienė informavo, kad jau dabar yra pasiekti visi numatyti Strategijos įgyvendinimo rodikliai.

Projekto „Atvirumas pokyčiams ir naujovėms - kelias į sėkmę“ įgyvendinimo eigą pristatė bendruomenių konsultantė Laima Karbauskienė. L. Karbauskienė informavo, kad šiuo metu iš viso jau yra apmokyta  virš 140-ies asmenų, o tai kone dvigubai viršija planuotus rezultatus. 2013 metais suorganizuoti du mokomieji renginiai – mokymai valdybai „Efektyvus vadovavimas“ ir tarptautinis susitikimas su Vokietijos vietos veiklos grupių atstovais. Artimiausiu metu numatoma suorganizuoti dvi trijų dienų išvykas į kitos VVG teritoriją „Pajūrio krašto“ valdybai ir VVG nariams. Nuo kovo 3 dienos prasidės mokymų ciklas, skirtas potencialiems projektų vykdytojams. Taip pat bus suorganizuota tarptautinė konferencija ir išvyka projektų vykdytojams.

ProjektoABC vietos gamintojams (ABC for local producers), įgyvendinamo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“, eigą pristatė projektų koordinatorius Tomas Pranys. 2013 metais įgyvendintos dvi veiklos: įvyko tarptautinės darbo grupės susitikimai bei tarptautiniai mokymai Čekijoje darbo grupės nariams.

Artimiausi planai – naminio maisto gamintojų asociacijos įkūrimas ir integravimas į rinką. Planuojama apjungti kelių skirtingų sričių (nealkoholinių gėrimų, pieno produktų, žuvies, duonos) gamintojus, kurie po bendra „vėliava“ dalyvautų mugėse, miestų šventėse ar kituose pramoginiuose renginiuose. Asociacija bus aprūpinta įranga, maisto gamintojams taip pat bus suorganizuoti verslumą skatinantys mokymai.

 

VVG pradėtą veiklą tęs

Didelis dėmesys susirinkimo metu buvo skirtas LEADER priemonės perspektyvoms Lietuvoje bei Klaipėdos rajone. 2014-2020 metų LEADER priemonės gaires VVG nariams pristatė VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda Damulienė. Pagrindiniai numatomi vietos plėtros strategijų tematiniai tikslai: socialinės įtraukties skatinimas ir kova su skurdu; užimtumo didinimas ir darbo jėgos judumo rėmimas; aplinkosauga ir išteklių naudojimo veiksmingumo skatinimas.

Planuojama vietos plėtros strategijų įgyvendinimui skirti apie 393 mln. Lt. Tinkamais pareiškėjais bus kaimo bendruomenės, jaunimo organizacijos, asociacijos, VšĮ, kiti viešieji juridiniai asmenys, verslo subjektai. Nuo šiol prie vietos projekto įgyvendinimo prisidėti bus galima ne tik įnašu natūra (savanorišku darbu, žeme ar pastatais), bet ir prekėmis bei paslaugomis. Planuojamas paramos intensyvumas ir dydis - iki 90 %. Paramos dydis negalės viršyti 200 tūkst. EUR (690 560 tūkst. Lt).

Tikslinės sritys, prie kurių įgyvendinimo turėtų prisidėti VVG 2014-2020 metais: veiklos įvairinimo, naujų mažų įmonių kūrimo ir plėtros bei darbo vietų kūrimo lengvinimas; vietinės plėtros skatinimas; prieigos prie informacinių ir ryšių technologijų plėtra, jų naudojimo skatinimas bei kokybės gerinimas; inovacijų, bendradarbiavimo ir žinių bazės vystymo skatinimas; mokymosi visą gyvenimą ir profesinio mokymo žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose skatinimas; tinkamos kvalifikacijos ūkininkų patekimo į žemės ūkio sektorių, ypač kartų kaitos, palengvinimas; konkurencingumo didinimas, gerinant žemės ūkio maisto produktų grandinę, taikant kokybės sistemas, didinant jų pridėtinę vertę bei propaguojant vietos rinkas; biologinės įvairovės saugojimas ir didinimas; atsinaujinančių energijos išteklių tiekimo ir naudojimo palengvinimas.

Visuotinis narių susirinkimas, išklausęs šią aktualią informaciją, apsisprendė, kad verta ir ateityje tęsti pradėtą veiklą. Nutarta rengti 2014–2020 m. LEADER priemonės Klaipėdos rajono vietos plėtros strategiją ir teikti ją vertinimui.

 

Dalyvaus steigiant dvi viešąsias įstaigas

Visuotiniame narių susirinkime dalyvavusi Veiviržėnų bendruomenės pirmininkė Valė Krauleidienė pakvietė vietos veiklos grupę „Pajūrio kraštas“ tapti naujai steigiamos viešosios įstaigos – Klaipėdos rajono amatų centro steigėja. Pasiūlymui pritarta.

Steigti viešąją įstaigą nuspręsta ir vykdant tarptautinio bendradarbiavimo projektą „ABC vietos gamintojams“ (ABC for local producers).  Nutarta kartu su Kėdainių rajono vietos veiklos grupe įsteigti viešąją įstaigą „Maisto gamintojų gildiją“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 259 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,