Mano Gargždai



Rinkliava rajone – lyg stalo teniso kamuoliukas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono taryba rytoj eilinį kartą grįš prie atliekų rinkliavos didinimo klausimo. Šįkart politikams jau teks įvertinti tą aplinkybę, kad teismas atmetė Palangos, Kretingos ir Skuodo rajonų savivaldybių ieškinius, kuriais jos siekė panaikinti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) valdybos sprendimus, susijusius su vartų mokesčio padidinimu 2013 m.

Negana to, rajone rinkliavą administruojančios VšĮ „Gargždų švara“ direktorius Rimantas Martinkus Tarybos posėdžio metu pristatys informaciją, jog KRATC jau padavė įstaigą į teismą dėl to, kad būtų išieškota 178 tūkst. litų skola už pernai nesumokėtą vartų mokestį. „Gargždų švaros“ turtui jau yra taikomos ir laikinosios apsaugos priemonės.

 

Teismai palaiko KRATC

Visų Vakarų Lietuvos savivaldybių valdomas Dumpių sąvartyno operatorius KRATC tvirtina nuosekliai vykdantis Europos Sąjungos direktyvose ir Valstybiniame strateginiame atliekų tvarkymo plane įtvirtintas užduotis, tad dėl to pajūrio savivaldybėms nereikės mokėti šimtatūkstantinių baudų (ES). Minėtos užduotys numato, kad 2013 m. sąvartyne turėjo atsidurti ne daugiau kaip 50 proc. jo aptarnaujamoje teritorijoje susidarančių atliekų. Likusios turi būti perdirbamos, o netinkamos perdirbti - naudojamos energijai gaminti.

KRATC už galimybę sudeginti toną išrūšiuotų atliekų „Fortum Klaipėda“ jėgainėje nuo pernai moka 95,59 Lt. Teigiama, kad ši kaina yra gerokai mažesnė nei egzistuojančios kitose šalyse (apie 350 Lt už toną). Nors į Dumpių sąvartyną iš kogeneracinės jėgainės sugrįžta pelenai, už kurių tonos priėmimą jau „Fortum Klaipėda“ moka KRATC 121 litą, tačiau jų yra penkis kartus mažiau nei deginti išvežtų atliekų, todėl sąnaudos padidėja 71,39 Lt/t.

Dėl išaugusių sąnaudų KRATC padidino naujus sąvartyno vartų mokesčius. Klaipėdos rajonui, mokėjusiam 56,07 Lt su PVM už vieną atliekų toną, nuo 2013-ųjų ši suma išaugo iki 135,4 Lt su PVM.

Klaipėdos ir Neringos savivaldybės su pernai vasarą paskelbtais naujais įkainiais sutiko iš karto, tačiau Palanga ir Kretinga KRATC sprendimą apskundė teismui, vėliau bylinėtis nutarė ir Šilutės bei Skuodo savivaldybės. Šilutės politikai galiausiai patvirtino didesnę rinkliavą, o kitos savivaldybės vasario 18-ąją bylą pralošė.

Pasak R. Martinkaus, analogiškoje Klaipėdos rajono savivaldybės iškeltoje byloje teismas sprendimas turėtų skelbti rytoj.

 

Raštas nieko nepakeitė

Paskutinę 2013-ųjų dieną Klaipėdos rajono tarybai rinkliavą buvo siūloma didinti 31,7 proc. - iki 274 Lt už vieną toną komunalinių atliekų. Atitinkamai būtų didėję ir gyventojams bei juridiniams asmenims taikomi rinkliavos dydžiai. Po ilgai besitęsusių diskusijų rajono politikai sprendimo taip ir nepriėmė. Tada administracijos direktoriui Česlovui Banevičiui buvo pavesta sudaryti darbo grupę.

Sausį vykusio Tarybos posėdžio metu buvo pristatyta šios darbo grupės parengta informacija. Tada buvo nuspręsta įpareigoti savivaldybės administracijos direktorių raštu kreiptis į KRATC su pasiūlymais dėl rajono savivaldybei nustatyto vartų mokesčio perskaičiavimo. Siūlyta neįtraukti į vartų mokestį atliekų šalinimo normatyvinio pelno, KRATC darbuotojų, administruojančių Klaipėdos miesto savivaldybės atliekų tvarkymą, darbo užmokesčio, Vėžaičių didelių gabaritų ir kompostavimo aikštelės įrengimo sąnaudų ir kt.

KRATC parengtame atsakyme tvirtinama, kad vienintelis galimas įgyvendinti pasiūlymas yra Vėžaičių aikštelės sąnaudų perskaičiavimas, nes ji kol kas dar nėra pradėta eksploatuoti, tačiau ir tai galima padaryti tik skaičiuojant 2015-ųjų vartų mokestį.

Tad rytoj vyksiančio Tarybos posėdžio metu politikams vėl bus siūloma didinti atliekų rinkliavą iki 274 Lt už vieną toną. Jei jie pritars, rinkliava didėtų jau nuo kovo 1 d.

 

Skaičiai

Vasario 1 d. VšĮ „Gargždų švara“ KRATC buvo įsiskolinusi 348 524 Lt, atliekų vežėjui UAB „Ekonovus“ - 236 144 Lt.

Rinkliavos biudžeto sąskaitoje vasario 14 d. buvo 78 080 Lt.

Rinkliavos surinkimas vasario 12 d. siekė 83,1 proc.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 261 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,