Mano Gargždai



Rajono paslaugų teikėjai ne visada laikosi saugos reikalavimų

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Ne visi grožio specialistai varginasi pasitikrinti sveikatą. Corbis nuotr. Ne visi grožio specialistai varginasi pasitikrinti sveikatą. Corbis nuotr.

Nors įvairios Klaipėdos rajono įstaigos iš anksto informuojamos apie patikrinimus, joms pateikiami konkretūs reikalavimų ir taisyklių sąrašai, dažnai vis tiek užfiksuojama pažeidimų.

 

Nurodomi konkretūs sąrašai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras vykdo sveikatos priežiūros, švietimo, stacionarių globos ir slaugos įstaigų, interneto kavinių ir klubų, keleivių vežimo traukiniais, laivais ir keltais vidaus maršrutais, policijos areštinių ir laisvės atėmimo vietų, įmonių, gaminančių su maistu susiliečiančius ir kosmetikos gaminius, kirpyklų, kosmetikos, tatuiruočių kabinetų, grožio salonų, soliariumų, baseinų, skalbyklų, pirčių, saunų, sporto klubų teikiamų paslaugų, apgyvendinimo paslaugų, žmogaus palaikų laidojimo paslaugų kontrolę.

Vykdomos kontrolės esmė ir tikslas – užtikrinti, kad paslaugas teikiantys asmenys laikytųsi visų sveikatos saugos reikalavimų, t.y. kad šios žmonėms teikiamos paslaugos būtų saugios sveikatai. Kiekvieno reikalavimo nesilaikymas kelia tam tikrą grėsmę paslaugas gaunančiojo sveikatai.

Vykdant paslaugas teikiančių objektų valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę 2013 metais atlikta 25-ių kirpėjų, kosmetikos kabinetų bei grožio salonų paslaugų teikėjų, vieno soliariumo, 16-os pirčių, saunų, vieno sporto klubo, penkių apgyvendinimo paslaugų, trijų žmogaus palaikų laidojimo paslaugų veiklų valstybinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė, įvertinta šių objektų atitiktis higienos normų reikalavimams.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras tikrinimus planuoja metų pradžioje ir visą informaciją apie planuojamus veiklų ar verslo įmonių patikrinimus skelbia savo internetinėje svetainėje adresu klaipedosvsc.sam.lt  skiltyje „Ūkio subjektų veiklos priežiūra“, kur kiekvienas suinteresuotas gali rasti informaciją apie planuojamus tikrinimus. Be to, kaip numato Viešojo administravimo įstatymas, prieš pradedant ūkio subjekto planinį patikrinimą, jam ne mažiau kaip prieš 10 dienų siunčiama informacija apie tikslią patikrinimo datą.

Kiekvieno planinio patikrinimo atveju visuomenės sveikatos centro siunčiamame pranešime apie būsimą patikrinimą veiklos vykdytojui nurodoma, pagal kokios higienos normos reikalavimus bus atliekamas veiklos patikrinimas, taip pat nurodomas konkretus sąrašas dokumentų, kurie turės būti pateikti patikrinimo metu.   Patikrinimai atliekami griežtai pagal parengtus konkrečius atitinkamai veiklai  klausimynus, kurie taip pat yra paskelbti Klaipėdos visuomenės sveikatos centro tinklapyje. Klausimynai parengti tam, kad veiklos vykdytojai iš anksto galėtų susipažinti kas bus tikrinama. Be to, siunčiamame pranešime informuojama, kad veiklos vykdytojas iki kontrolės pradžios gali pateikti klausimus visuomenės sveikatos centrui bei prašyti suteikti metodinę pagalbą. Prie viso to, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro svetainėje yra skyrelis „Klauskite“, kuriame į pateiktus klausimus atsako sveikatos specialistai.

Tačiau net informavus ir paaiškinus, kas ir kada bus tikrinama, tikrinimų metu nustatoma nemažai pažeidimų, galinčių pakenkti žmonių sveikatai.

 

Nutylėta apie nesaikingo deginimosi žalą

Iš 25-ių patikrintų grožio paslaugų teikėjų objektų  penkiuose objektuose buvo nustatyti šie Lietuvos higienos normos HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ pažeidimai: darbuotoja dirbo nepasitikrinusi sveikatos, netinkama patalpų ir įrangos priežiūra (dezinfekcijos priemonės naudojamos ne pagal paskirtį; paruošti naudoti instrumentai laikomi neuždengtoje talpykloje; ant instrumentų dezinfekcijai skirto indo su paruoštu dezinfekcijos tirpalu neužrašytas tirpalo pavadinimas, koncentracija), neturi įrangos, prietaisų gamintojo rekomendacijų (naudojimo instrukcijų), patalpų įrengimas neatitiko teisės aktų reikalavimų (grožio teikimo patalpoje neįrengta praustuvė, nesumontuoti skysto muilo ir dezinfekcijos priemonių dozatoriai su rankų higienos priemonėmis).

Patikrinus soliariumą nustatyti šie Lietuvos higienos normos HN 71:2009 „Soliariumai. Sveikatos saugos reikalavimai“ pažeidimai: soliariumo įrangai neskiriamos dvi apsauginių akinių poros; apsauginiai akiniai nepažymėti CE ženklu; nepažymėtas akinių ultravioletinės spinduliuotės praleidimo faktorius; paslaugų teikimo patalpoje, kurioje įrengta soliariumo įranga, nepateikta informacija apie nesaikingo deginimosi pasekmes, odos tipus ir odos reakcijos į ultravioletinius spindulius; nepateiktas asmenų, kurie neturėtų naudotis soliariumu, sąrašas.

Iš 16-os patikrintų pirčių, saunų trijose pirtyse nustatyti Lietuvos higienos normos HN 39:2005 „Pirtys: įrengimo ir priežiūros saugos sveikatai reikalavimai“ pažeidimai: darbuotojai neišklausę higienos įgūdžių ir pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokymo kursų, neturėjo sveikatos žinių atestavimo pažymėjimų; patalpos, vartotojai neaprūpinami būtinu inventoriumi (neturėjo įmonės pirmosios pagalbos rinkinio, persirengimo, poilsio, kaitinimosi patalpose nebuvo pakabinamų termometrų).

2013 metais buvo patikrinti keturi svečių namai ir vienas viešbutis. Vienuose svečių namuose nustatyti Lietuvos higienos normos „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ pažeidimai: patalpų įrengimas neatitiko teisės aktų reikalavimų, nebuvo atliekami teisės aktuose reglamentuoti tyrimai.

2013 metais už patikrinimų metu nustatytus higienos normų reikalavimų pažeidimus keturių grožio paslaugų teikėjų, vienos soliariumo paslaugų teikėjos, dviejų pirčių, saunų paslaugų teikėjų, dviejų apgyvendinimo paslaugų teikėjų atsakingiems asmenims buvo taikytos administracinio poveikio priemonės, t.y. surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai su administraciniu nurodymu bei skirtos baudos.

2013 metais vykdant valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę stacionarios socialinės globos ir slaugos įstaigose, sporto klube bei žmonių palaikų laidojimo paslaugas teikiančiose įmonėse pagal jų veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus pažeidimų nenustatyta.

Norėčiau pasakyti, kad žmogus, pastebėjęs higienos normų  reikalavimų pažeidimus, kurie, teikiant aukščiau paminėtas paslaugas, gali pakenkti jo paties ar kitų žmonių sveikatai, gali kreiptis į visuomenės sveikatos centrą. Esant pagrįstų įtarimų dėl veiklos, kuri gali pakenkti žmonių sveikatai, visuomenės sveikatos centras gali atlikti neplaninį veiklos sąlygų patikrinimą iš anksto nepranešęs veiklos vykdytojui. 

2013 metais Klaipėdos visuomenės sveikatos centras gavo ir nagrinėjo skundus dėl pirties ir apgyvendinimo paslaugų veiklos. Skundus pateikė du pareiškėjai dėl netinkamos pirties ir apgyvendinimo patalpų priežiūros.  Atlikus operatyviąją valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę nustatyta, kad  skundai buvo pagrįsti – teikiamos paslaugos neatitiko teisės aktų reikalavimų, skunduose nurodyti faktai dėl pirties ir apgyvendinimo veiklos pasitvirtino. Atsakingiems darbuotojams surašyti  administracinio teisės pažeidimų protokolai bei taikytos administracinio poveikio priemonės.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 151 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,