Mano Gargždai



Gyventojams – daugiau galimybių spręsti savivaldos klausimus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Vyriausybė po pateikimo pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlomoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama sudaryti sąlygas gyventojams daugiau ir aktyviau įsitraukti, priimant aktualius sprendimus vietos lygmeniu. Šie pakeitimai yra Vyriausybės programoje numatytų savivaldos tobulinimo tikslų dalis.

 

„Nemažai teisės aktų nustato reikalavimą informuoti gyventojus apie numatomus sprendimus, tačiau Vidaus reikalų ministerijos atlikto tyrimo duomenys rodo, kad gyventojų ta informacija dažnai nepasiekia, be to, jiems trūksta informacijos, kaip konkrečiai jie gali prisidėti sprendžiant svarbius klausimus toje vietovėje, kur jie gyvena. Dėl šios priežasties būtina susitarti, apsibrėžti bendrus informavimo principus“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė

Nuomonės tyrimų duomenys pastaraisiais metais, kad ir nedaug, bet gerėjo, tačiau skaičius teigiančiųjų, kad pakanka informacijos apie galimybę dalyvauti sprendžiant įvairius viešuosius reikalus savo gyvenime, vis dar išlieka žemas – 44 proc.

Atnaujintame įstatyme gyventojams informuoti ir konsultuotis su jais bus nustatyti konkretūs reikalavimai.

Pavyzdžiui, apie sprendimus, kurie gyventojus paveiks tiesiogiai, turės būti informuojama ne tik savivaldybių interneto svetainėse, bet ir kitomis gyventojams patogiomis ir prieinamomis priemonėmis; siekiant užtikrinti konsultavimosi su gyventojais kokybę ir grįžtamąjį ryšį, bus būtina apklausti konkrečias tikslines grupes, nustatyti patogiausią gyventojams apklausų formą, laiką, vietą ir trukmę, užtikrinti, kad jie tikrai galėtų dalyvauti, o vėliau informuoti visuomenę apie gyventojų nuomonės vertinimą ir priimtą sprendimą.

Siekiant operatyvumo ir greitesnių sprendimų, įstatyme bus reglamentuota ir skatinama pasitelkti elektroniniu būdu atliekamas vietos gyventojų apklausas, bus sutrumpinti apklausų procedūrų organizavimo terminai.

Siekiant sumažinti savivaldybių administracinę naštą ir sudaryti sąlygas vietos gyventojams gauti paprastesnę ir aiškesnę informaciją, vietoj šiuo metu privalomų pateikti trijų ataskaitų (savivaldybės tarybos veiklos, savivaldybės veiklos ir mero veiklos ataskaitos) įstatymo projekte siūloma įtvirtinti vieną – savivaldybės veiklos ataskaitą savivaldybės bendruomenei, kurios sudedamoji dalis būtų ir mero ataskaita.

Svarbu pažymėti, kad įstatyme bus aiškiai nustatyta, jog politinė reklama negali būti pateikiama kaip informacija gyventojams.

Šiems pakeitimams dar turės pritarti Lietuvos Respublikos Seimas ir priimti įstatymą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 111 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,