Mano Gargždai



D. Dieninė: „Pirmoji šachmatininkų pamoka – išmokti pralaimėti“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
D. Dieninei nuobodžiauti nėra kada – ji žaidžia šachmatais, buriuoja ir vadovauja marketingo įmonei. D. Dieninei nuobodžiauti nėra kada – ji žaidžia šachmatais, buriuoja ir vadovauja marketingo įmonei.

Paprastai prie šachmatų lentų galima matyti parimusius vyrus. Tačiau Klaipėdos rajone ne vienam jų „į kaulus duoda“ dailiosios lyties atstovė – Daiva Dieninė iš Ežaičių.

 

Žaidimu sudomino tėtis

Šachmatininkų klubo „Mintis“ vadovas Zigmas Bitinas D. Dieninę vadina dvasine ir kūrybine lydere bei pagrindine savo pagalbininke.

Kaip teigė Z. Bitinas, D. Dieninė rajone patenka į stipriausiųjų penktuką: „Gal vienas kitas yra stipresnis, o šiaip ji ketvirtas-penktas vietas aukščiausioje rajono lygoje tarp vyrų užima“.

Moteris pasakojo, kad šachmatais domėjosi nuo pat vaikystės.

„Tėtis nuvedė į šachmatų klubą. Man buvo gal penkeri metai. Profesionaliau žaisti pradėjau ir pirmieji pasiekimai pelnyti, kai buvau maždaug aštuonerių metų – Biržuose B divizione tapau mergaičių čempione. Esu buvusi Lietuvos merginų iki 20 metų čempionė, Latvijos jaunių čempionė. Nemažai tekdavo žaisti už Lietuvos rinktinę. Kauno technologijos universitete vienais metais gavau geriausios sportininkės apdovanojimą. Teko žaisti už Kauno komandą Europos klubų čempionate Slovėnijoje. Taip pat nuolat dalyvaujame „Žalgiriadoje“. Su Gargždų komanda esame tapę Lietuvos seniūnijų čempionais“, – pasiekimus vardijo D. Dieninė.

Apie dešimt metų moteris intensyviai nežaidė dėl mokslų. Vėliau Gargžduose ji vėl atrado šį pomėgį.

„Netyčia praėjau pro šachmatų klubą. Buvo skelbimas, kad yra turnyras, tad pagalvojau, jog reikėtų sužaisti. Pradėjau nuo trečios lygos, taip teko sužaisti visose lygose“, – prisiminė D. Dieninė.

„Visi išsirikiavę vaikinai norėjo patikrinti, koks jos lygis. Ir visi „gavo į plutą“. Pirmoje lygoje ji ima 4-5 vietą. Moterų lentoje ji nuolat yra trejetuke. Be to, Daiva yra aktyvi Šachmatų federacijos veikėja. Ji atsakinga už informacijos sklaidą. Pernai Daiva buvo dar ir iniciatorė atgaivinti Žemaitijos čempionatą Telšiuose. Idėja pavyko ir gana neblogai. Šiemet antrasis čempionatas prieš dvi savaites baigėsi“, – gerų žodžių apie D. Dieninę negailėjo Z. Bitinas.

Klaipėdoje vykstantys „žaibadieniai“ – irgi D. Dieninės nuopelnas. Ji suorganizavo, kad žmonės kas antrą antradienį ateitų vakare pažaisti greituosius šachmatus. Dvejus metus pati su Klaipėdos šachmatų klubu kuravo renginį, vėliau atsakomybę perleido uostamiesčio šachmatininkams.

Paklausta, kaip šachmatininkai palaiko formą, moteris pasakojo, kad šis sportas reikalauja daug fizinių jėgų.

„Pavyzdžiui, klasikinė partija, kai žaidėme pastarąjį kartą, truko keturias valandas intensyvaus mąstymo.  Reikalinga fizinė kondicija, kad tas mąstymas nesusilpnėtų. Be to, turnyrai būna ilgi. Taujėnuose žaidėme dvi partijas, reiškia atidirbome po aštuonias valandas. Tai lyg egzaminas, kuriame aštuonias valandas turi „atlaikyti“. Be to, būna skirtingos strategijos, planai, varžovai, situacijos. Būtinos ir psichologinės jėgos“, – sakė šachmatininkė.

 

Reikalinga didelė ištvermė

Pasidomėjus, kiek šachmatininkams svarbi sėkmė, D. Dieninė svarstė, kad sėkmę susikuriame patys. Be to, šachmatai – sąžiningas žaidimas, viską matai ant lentos, niekas neištrauks iš kišenės figūros ir nepastatys.

„Kritinėse situacijose prie lentos kartais koją gali pakišti nuovargis. Tada kažką pražiopsai, nepamatai. Sėkmė priklauso nuo fizinės tavo kondicijos tuo momentu“, – kalbėjo moteris.

Pasak D. Dieninės, šiame sporte daug svarbesnė ištvermė, nes intensyviai galvojant išeikvojama daug energijos.

„Ištvermė reikalinga, kad nenukentėtų mąstymo kokybė. Fizinis pasirengimas „eina“ kartu su šachmatiniu pasirengimu. Jei žaidi, nuolat tobulini įgūdžius, įgauni gilesnį pozicijos vertinimą, tobulini savo idėjų kokybę. Jei žaidi mėgėjiškai, kartą per mėnesį, tai, aišku, ilgiau užtrunka sprendimo suradimas, nėra greito situacijos vertinimo. Dar labai svarbu – laikas. Kuo daugiau laiko sugaišti, tuo mažiau jo lieka. Tas irgi pradeda psichologiškai spausti, sukelia stresą. O skubėjimas dažniausiai priveda prie klaidų. Turi planuoti laiką, jo prisikaupti ir panašiai“, – tvirtino D. Dieninė.

Paklausta, ar tenka susidurti su stereotipiniu vyrų požiūriu, kad moterį lengvai įveiks, D. Dieninė sakė, kad tai kaip tik padeda.

„Ypač padeda mažoms mergaitėms. Kai ateini žaisti su kokiu dieduku, jis iš karto tave nuvertina. O tai yra pirmoji klaida, nes šachmatai – ne boksas. Nesvarbu, ar tu mažesnis, ar stambesnis... Lenta yra vienoda visiems, figūrų – tiek pat. Jei nuvertini varžovą, pradedi daryti neapgalvotai rizikingus ėjimus“, – šypsojosi D. Dieninė.

Yra dar vienas šachmatininkams labai svarbus dalykas – išmokti pralaimėti.

„Vaikystėje, kai pralaimėdavau, sunkiausia būdavo varžovui paspausti ranką. Ypač sunku tą padaryti tada, kai tu pats kažką pražiopsai, būna tavo klaida. Tačiau reikia perlipti per save. Veiksmas, kai varžovą pasveikini su pergale, ugdo pačio žmogaus moralines vertybes, charakterį. Bet kokioje situacijoje turi mokėti garbingai pralaimėti. Kartais tenka matyti ir suaugusiųjų, kurie galbūt tos pamokos nėra išmokę.  Sunku ir tada, kai ilgą laiką pralaimi vienam varžovui. Nelengva paskui nusiteikti, jog gali laimėti ir vėl žaisti“, – samprotavo D. Dieninė.

Šachmatai – ne vienintelė aktyvios moters aistra. Kitas jos pomėgis – buriavimas, kurį taip pat „padovanojo“ tėtis. D. Dieninė su vyru turi šturmanų teises, abu mėgsta pasiplaukiojimus pakrančių jachta. Šachmatininkė mėgsta ir slidinėti. Be to, dirba marketingo specialiste ir turi savo marketingo įmonę.

 

D. Dieninės asmeninio archyvo nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 137 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,