Mano Gargždai



Šildymo sezonas: kada tikėtis ir kokių sąskaitų laukti?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Gan šilta rudens pradžia atitolino šildymo sezono pradžią. Didieji šalies miestai planuoja šildymą pradėti spalio antroje pusėje, o kada radiatoriai daugiabučiuose namuose pradės šilti Gargžduose, AB „Klaipėdos energija“ atstovai preliminariai prognozuoti nesiryžta – priklausys nuo gamtos ir valdžios atstovų.

 

Sezonui pasiruošta

Šildymo sezonas skelbiamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra mažesnė nei 10 laipsnių šilumos, o pastarųjų 3 parų vidutinė lauko temperatūra Klaipėdoje svyruoja tarp 12–15 laipsnių (ši informacija nuolatos rodoma www.klenergija.lt).

AB „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Virginijus Zutkis informavo, kad bendrovės prižiūrimuose pastatuose vidaus šildymo sistemos yra paruoštos šildymo sezonui, bet pagal LR teisės aktus šildymo sezono pradžią ir pabaigą skelbia savivaldybės administracija, individualų sprendimą gali priimti ir pastatų administratoriai.

„AB „Klaipėdos energija“ gamina šilumą visus metus. O pastatų savininkai patys nusprendžia, kada pradėti šildyti savo namą ar patalpas. Šildymo sezono paskelbimas aktualus tik tiems, kas gauna kompensacijas už šildymą – jos pradedamos skaičiuoti oficialiai paskelbus šildymo sezono pradžią“, – komentavo Klientų aptarnavimo centro vadovas.

Pasak jo, šilumininkams jokių kliūčių pradėti šildyti švietimo įstaigas, kurios naudojasi AB „Klaipėdos energija“ paslaugomis, nėra: „Mūsų trasose nuolatos cirkuliuoja karštas vanduo. Kai įstaiga nusprendžia ir pradeda naudotis šildymo paslaugomis, ji tik turi informuoti mus, kad galėtume planuoti šilumos gamybos ir tiekimo procesus.“

 

Kainų svyravimą lems oro sąlygos

Paklaustas, ar šiemet kis mokestis už šildymo paslaugas, Virginijus Zutkis teigė, kad bendrovės ekonomistų prognozėmis, AB „Klaipėdos energija“ klientams (Klaipėdos ir Gargždų miestuose) vidutinė šilumos kaina šį šildymo sezoną išliks panaši kaip ir praėjusį šildymo sezoną – apie 4,5 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

„Tai yra viena mažiausių kainų per pastarąjį dešimtmetį. Tačiau tai – tik prognozė, nes šilumos kaina yra perskaičiuojama kiekvieną mėnesį. Daugiausia įtakos šilumos kainos svyravimams turi lauko oro sąlygos. Jei bus šalta žiema ir teks deginti daugiau gamtinių dujų, šilumos kaina gali didėti. Jei žiema bus šilta, kaip ir praėjusiais metais, tuomet naudosime daugiau biokuro ir šilumos kaina nedidės, – informavo įmonės atstovas. – Biokuras per metus atpigo maždaug 15 proc., tačiau pagal prognozes brangsta kitas kuras – gamtinės dujos. Jos kainuos 6 proc. daugiau nei pernai. Bendrovei šilumą parduodantys nepriklausomi šilumos gamintojai degina medienos bei komunalines atliekas, tad jų aukcione parduodamos šilumos kaina irgi neturėtų didėti.“

AB „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro vadovas teigė, kad jei šildymo sezonas bus pradėtas dar šį mėnesį, pradžioje kaina bus rekordiškai žema: „Šiuo metu šilumos kaina „Klaipėdos energijos“ klientams yra mažesnė 25,7 proc. nei praėjusių metų spalį. Šilumos kilovatvalandė kainuoja 3,52 ct (be PVM), kai pernai kainavo 4,74 ct/kWh.“

Primename, kad 2019 m. šildymo sezonas pradėtas spalio 1 dieną, 2018 m. – spalio 5 d., 2017 m. – spalio 9 d., 2016 m. – spalio 7 d., 2015 m. – spalio 9 d., 2014 m. – spalio 22 d., 2013 m. – spalio 16-ąją.

 

Reklama: admaservisas.lt

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 704 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,