Mano Gargždai



Iš Gargždų kilusį studentą Edviną Valaitį lydi muzika: su kurso draugu pristatė naują muzikinį klipą

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
A. Kaunas ir E. Valaitis. Vytauto Valaičio nuotr. A. Kaunas ir E. Valaitis. Vytauto Valaičio nuotr.

Gargždiškis Edvinas Valaitis su kurso draugu Aurimu Kaunu praėjusią parą „Youtube“ platformoje pristatė savo dainos „Late At Night“ vaizdo klipą, kurtą kito gargždiškio, Edvino pusbrolio Vytauto Valaičio. Apie meilę muzikai ir kūrybinį procesą kalbamės su Kauno technologijų universitete muzikos technologijų programą studijuojančiu antrakursiu E. Valaičiu (20 m.).

 

Kada atsirado meilė muzikai? Gal muzikalių asmenų yra tavo šeimoje?

Būdamas keturių metų susipažinau su savo pagrindiniu instrumentu – akordeonu, o aštuonių metų pradėjau lankyti Gargždų muzikos mokyklą, kurią taip pat yra baigę mano tėtis ir teta.

 

Kada prasidėjo tavo muzikinė karjera?

Muzikos mokykloje išmokau akordeono ir fortepijono pradmenų. Norėdamas išplėsti savo žinias ir galimybes, devintoje klasėje įstojau į Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatoriją. Joje mokantis profesionaliau groti akordeonu ir fortepijonu, pradėjau ir bosinės gitaros pamokas.

Įsisavinus bosinės gitaros pagrindus, savarankiškai namie pradėjau mokytis groti ir gitara. Šiuo metu esu įvaldęs keturis instrumentus – akordeoną, fortepijoną, elektrinę ir bosinę gitaras.

 

Kokiose muzikos grupėse teko groti? KTU subūrėte grupę „Mellow Monday“. Kokia jos istorija? Pavadinimo reikšmė?

Pirmosios grupės susibūrė Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centre pas mokytoją Ringaudą Stoškų. Pora pirmųjų grupių buvo pažintis su darbu kolektyve. Trečioji grupė – „SILER“ – buvo mano kūrybinio kelio pradžia.

Su „SILER“ išleidome grupės „ROYCE“ perdirbinį „Grįžtu namo“ ir savo kūrybos dainą „Tuštybė“. Tai – mano kūrybos atspirties taškas.

„Mellow Monday“ grupės sukūrimo idėją inicijavo kurso draugas Justas Pilibaitis. Grupės pavadinimas neturi didelės reikšmės, tai dviejų skambių žodžių derinys, kuris reiškia „Švelnų pirmadienį“.

Su grupe man pavyko įgyvendinti vieną iš svajonių – sudalyvauti viename iš profesionaliausių grupių konkursų „Garažas‘ 20“.

Kartu su Aurimu nuo grupės veiklos esame atsiskyrę, nes norėjome visą laiką sutelkti į mūsų bendrą muzikinį projektą.

 

 

Su Aurimu visai „šviežiai“ išleidote naują dainą ir klipą. Dar vienas kūrinys – prieš keletą mėnesių. Papasakok apie šį naują projektą.

Mes su Aurimu esame akordeono konkursų dalyviai. Taip susidėliojo likimas, kad KTU kartu įstojome į tą pačią programą ir tapome kursiokais.

Antrojo semestro pradžioje nusprendėme kartu pradėti kurti bendras dainas. Kartu mes greitai vienas kitą papildėme ir atradome bendrą muzikinį skonį. Aurimas tuo metu kūrė elektroninę muziką ir turėjo man artimoje aplinkoje negirdėtą, pritraukiantį balso tembrą. Aš tuo metu kūriau muziką sąstatams grojantiems gyvais instrumentais (būgnai, gitaros, fortepijonas ir t.t.).

Pirmoji į viešumą išleista daina „FML“ užgimė tik vasaros pradžioje, kai grodamas gitara ieškojau akordų derinių, o tuo metu Aurimas sudainavo dabartinę dainos melodiją.

 

Kaip gimsta dainos ir muzika? Kaip atrodo kūrybinis procesas? iš kur semiatės idėjų muzikai?

Dainų idėjas pradedame būdami KTU studijoje, sėdėdami prie instrumentų ir ieškodami mums skambančių derinių arba vienas kitam siuntinėjame diktofonu įrašytas idėjas, kurias studijoje pradedame toliau vystyti arba ieškome naujų.

Kūrybiniame procese mes neturime eiliškumo ar kažkokios formulės, kurią tolygiai vykdome. Pasiduodame tuo momentui galvoje skambančioms frazėms, tačiau kaip tendencija – pirma sulipdome instrumentalą, kuris mums patinka, o paskui prieiname prie vokalo.

 

E. Valaitis ir A. Kaunas bendrą kūrybinį kelią pradėjo universitete. Vytauto Valaičio nuotr.

 

Ar esi suskaičiavęs, kiek dainų jau sukūrėte/ei? O kiek vaizdo klipų?

Asmeniškai ar kartu su Aurimu sukurtų dainų skaičiaus tikrai nežinau. Kiti mano dainų projektai asmeniškai ne visada būna nukreipti leidybos linkme. Daug projektų yra kuriuose mokausi atrasti ir integruoti į kūrybą naujus elementus, išgirstus iš kitų atlikėjų.

Vaizdo klipų turiu keturis – du su grupe „SILER“ ir du kartu su Aurimu. Visus šiuos klipus filmavo mano pusbrolis Vytautas Valaitis, kuris taip pat buvo pagrindinis vokalistas grupėje „SILER“.

 

Kaip atsiranda idėjos klipams? Kur galima išgirsti jūsų kuriamą muziką?

Vaizdo klipų idėjos kūrimui visišką laisvę palieku pusbroliui. Jis sugalvoja pagrindinę tematiką, pateikia įgyvendinimo planą. Mes prisidedame tik norimų idėjų įterpimu arba minimaliomis korekcijomis.

Kartu su Aurimu kurtos dainos yra patalpintos į įvairias platformas, tokias kaip „Youtube“, „Spotify“, „ITunes“ ir t.t. Senieji projektai taip plačiai nėra patalpinti, bet „Youtube“ platformoje tikrai galima rasti.

 

 

Įvardink savo mėgstamiausius atlikėjus.

Didžiausią dalį sudaro užsienio atlikėjai: Tom Misch, Mac Miller, Mac Demarco ir daug kitų. Lietuvių atlikėjų gretose turiu du mėgstamiausius – grupę „ROYCE“ ir atlikėją Liną Adomaitį, kuris šiais metais mūsų programoje yra dėstytojas. Linui siunčiame savo projektus, jis pasako pastabas, patarimus, kaip pakoreguoti iškilusias problemas.

 

Kokie ateities planai? Kokie pomėgiai be muzikos? Ar dažnai grįžti į Gargždus?

Studijuodamas tikiuosi susirinkti kuo didesnį žinių bagažą ir tai panaudoti kūrybos kelyje, nes į tai žiūriu, kaip į ateities pajamų šaltinį. Dar tik pradžia kažko didesnio muzikiniame mano kelyje.

Hobių neturiu daug, nes didžiausią dalį paskiriu muzikai, tačiau mėgstu žaisti krepšinį. Namo į Gargždus grįžtu dažnai – aplankyti šeimą, padėti namų ruošos darbuose.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 211 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,