Logo
 Spausdinti šį puslapį

Garbė elektros lemputei

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Corbis nuotr. Corbis nuotr.

Šiandien  minima Lietuvos energetikų diena. Kartu su jais galime pasidžiaugti, jog namuose šviečia ne tik elektros lemputės, bet veikia visi elektros prietaisai, o gatvės vakarais šviesios. Elektrą Lietuvoje turime ne taip jau seniai – pirmosios lemputės įsižiebė tik XIX amžiaus pabaigoje.

 

 

Elektros reiškiniai mūsų šalyje pradėti tyrinėti dar XVIII amžiuje – 1753metais Vilniuje buvo pademonstruotos elektros mašinos, kurios tada sugebėjo įskelti kibirkštį. Tačiau pirmosios privačios, ne valstybinės, elektrinės steigti pradėtos tik po šimto metų.

Galime didžiuotis, jog pirmoji elektrinė pastatyta Žemaitijoje – Rietave. Elektrinę 1892metais pastatė kunigaikščiai Oginskiai savo dvare. Nutiesta elektros linija apšvietė parką ir dvaro rūmus. Kiek vėliau elektra įvesta Rietavo bažnyčioje, dvaro ūkiniuose pastatuose, turtuolių namuose.

Klaipėdoje pirmoji vieša elektrinė veikti pradėjo tik XX amžiaus pradžioje. Pirmoji hidroelektrinė Kaune veikti pradėjo 1960-aisiais, atominė – 1983 metų gruodžio 31-ąją.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 

Vardadienį šiandien švenčia Anicetas – nenugalimas, Drevenis – stiprus, kaip medis, Skaidra – linksma ir maloni, Robertas – garsus ir žymus.

1892 metais Bogdano Oginskio dvare įžiebta pirmoji elektros lemputė Lietuvoje.

1961 metais CŽV remiami Kubos išeiviai išsilaipino Kiaulių įlankoje.

1894 metais gimė Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,