Mano Gargždai



Kariai baigė darbą NVSC

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
KASP nuotr. KASP nuotr.

Vasario 12 d. Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kariai baigė teikti pagalbą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

 

Keturis mėnesius kariai vykdė taikos meto užduotis (TMU) – padėjo atsakingoms institucijoms – rinko informaciją apie COVID-19 užsikrėtusius asmenis arba atsiliepę į skambučius informavo gyventojus kur kreiptis ar kaip elgtis užsikrėtus virusu.

„Beveik metus Lietuvos kariuomenė skyrė pagalbą įvairioms civilinėms ir sukarintoms šalies institucijoms. Tai ilgiausia kada nors teikta kariuomenės paramos operacija Lietuvoje, kurios metu kariams teko vykdyti ir visiškai jiems nebūdingas funkcijas. Visgi, kariai ir vadai adaptavosi, prisitaikė prie naujų sąlygų ir vykdė užduotis nedvejodami. Esu dėkingas jiems už tai. Nuolatos palaikėme artimą ryšį su visais, kam reikėjo mūsų paramos. Stengiamės išlikti patikima šalies gynybos institucija ir nenuvilti savo šalies gyventojų“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Pagrindinė Lietuvos kariuomenės užduotis – ginklu ginti Lietuvos valstybę, o taikos metu privalo vykdyti nenutrūkstamą karinį rengimą ir taip išlaikyti aukštą kovinę parengtį bei atgrasyti potencialų priešą nuo galimo ginkluoto konflikto su Lietuvos valstybe.

„Daugiausiai iššūkių mūsų kariams buvo pačią pirmą savaitę, kuomet turėjo greitai susiorientuoti kaip pildyti anketas, kaip telefonu bendrauti su užsikrėtusiais asmenimis ir kaip patiems apsisaugoti nuo viruso. Šiandien matau karių darbo rezultatus ir tai dar kartą patvirtina, kad esame prisitaikančios ir greitai besimokančios pajėgos. Didžiuojuosi karių pilietiškumu ir atsakomybe“, – dėkodamas kariams už taikos meto užduočių vykdymą, kalbėjo KASP vadas plk. Dainius Pašvenskas.

Antrosios koronaviruso bangos metu padėti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui atlikti užsikrėtusių COVID-19 apklausas ar teikti informaciją Karštojoje linijoje 1808, pasitelkta apie 3000 karių savanorių, kurie buvo pašaukti apie 9000 kartų.

Vilniuje viena arba dvejomis pamainomis pagalbą NVSC teikė KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės kariai. Kituose miestuose pagalbą teikė Dainavos apygardos 1-osios rinktinės (Alytaus), Vyčio apygardos 5-osios rinktinės (Panevėžio) ir Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės (Klaipėdos) kariai. Prie KASP karių savanorių ir profesinės karo tarnybos karių buvo prisijungę Lietuvos kariuomenės specialistai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo ir Ryšių ir informacinių sistemų batalionų, kurie įrengė karių darbui skirtas vietas.

Karštajai linijai 1808 Kaune pagalbą teikė KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės ir Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos kariai, kurie kasdieną sulaukdavo net iki tūkstančio skambučių.

Pirmosios koronaviruso bangos metu net 1500 karių savanorių buvo pašaukti 10 500 kartų vykdyti taikos meto užduočių. Vienas karys vidutiniškai buvo pašauktas po 7 kartus, tačiau buvo karių savanorių, kurie uostuose ar pasienio punktuose budėjo net po 35 kartus.

Kaip nustato įstatymai, kariuomenė gali būti pasitelkta teikti pagalbą civilinės saugos sistemos pajėgų subjektams paskelbus ekstremalią situaciją. Ekstremalios situacijos metu operacijoms vadovauja ir atsako civilinės saugos sistemos pajėgos. Lietuvos kariuomenė gali būti pasitelkiama padėti civilinės saugos sistemos pajėgoms tuomet, kai Krašto apsaugos ministras iš Valstybės ekstremalios situacijos komisijos pirmininko gauna rašytinį prašymą padėti civilinės saugos sistemos pajėgoms vykdyti gelbėjimo ir kitų neatidėliotinų darbų užduotis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 170 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,