Mano Gargždai



Nerijui Galvanauskui ir naujajai daugumai – atviras V. Macijausko laiškas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
V. Macijauskas. Asmeninio archyvo nuotr. V. Macijauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos frakcijos „Bendrai“ pirmininkas Vaclovas Macijauskas dalinasi atviru laišku, skirtu Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkui Nerijui Galvanauskui ir naujajai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos daugumai.

 

„Mieli kolegos, labai aiškiai matosi, kad tebegyvenate anksčiau išmoktomis pamokomis, gyvenimas Jūsų neišmokė dar prieš kažką darant, truputį pasvarstyti, pamodeliuoti, paskaityti įstatymus ir pažinti žmones.

Jūs susiruošėte viską keisti, nepaskaičiavę savo jėgų. Jeigu gerai įsiskaitytumėte į naująją savivaldos įstatymo redakciją, tai ten galios centrai atsiranda keli, daug galių turi taryba, tačiau ir meras nėra paliktas nuošalėje, jis turi pakankamai svertų, kad koalicijos ir daugumos savivaldybėse būtų stabilesnės.

Štai Jums citata iš įstatymo: „Vietos valdžios funkcijas įstatymų nustatyta tvarka atlieka savivaldybės taryba ir meras, įgyvendindami įstatymuose nustatytus įgaliojimus“.

Tai jau čia yra aišku, kad galios centrai yra du, Taryba ir Meras, vadinasi jie turi vienas su kitu skaitytis ir tartis, reikalavimai čia gali nepadėti.

Čia jau nekalbėsiu apie sąžinę, padorumą, pagarbą ir kitas elgesio normas, kurių privalo laikytis kiekvienas žmogus ar jis veikia politinėje erdvėje ar ne. Bandžiau tarybos posėdyje – nepadėjo.

Pasvarstykime apie Jūsų galimybes... Jūs galite reikalauti, kiek norite, tačiau įstatymas sako savo: „Savivaldybės taryba savo įgaliojimų laikui iš tarybos narių mero siūlymu skiria vieną ar kelis mero pavaduotojus“.

Taip pat Meras „reglamento nustatyta tvarka pristato, derina ir teikia savivaldybės tarybai mero pavaduotojo (pavaduotojų), savivaldybės administracijos direktoriaus... kandidatūras.“

Taigi, noriu pabrėžti – ne tarybos narių daugumos, o mero siūlymu.

Jeigu Jūs, mielieji, naudojatės savo – daugumos – galiomis, tai kodėl manote, kad meras jomis nesinaudos, o mes jam tame padėsime. Taigi – politika kompromisų menas ir Jums teks jo išmokti. Kompromisas nėra vienos šalies norų vykdymas, o kaip aiškina lietuvių kalbos žodynas: „priešingų nuomonių ar skirtingų interesų atstovų susitarimas, pasiektas abipuse nuolaida“ arba „atsisakymas savo pažiūrų, nuostatų dėl praktinės naudos“.

Taigi jei norėsite susitarti, reiks kažko atsisakyti. Konstruktyvumas, kurį Jūs deklaruojate yra mokėjimas susitarti.

Jei nesiruošiate mokintis, tai pasvarstykime, kas iš to išeis? Meras savo įstatyminę pareigą vykdys, pateiks pavaduotojo kandidatūrą, o gal pateiks siūlymą atsisakyti vieno vicemero, o jūs balsuosite prieš. Kas nekonstruktyviai dirba? Ar Jūsų norų vykdymas paminant įstatymus yra konstruktyvu? Niekur nedingsite, reikės dėl kiekvieno žingsnio tartis. Jei nesitarsite, galime sulaukti tiesioginio valdymo ir priešlaikinių rinkimų, ar to siekiame, ar gerovės rajonui?

Tai, kaip suprantate, ir koalicija sugriuvo dėl liberalų noro nesitarus valdyti, gaila, kad konservatoriai nuėjo jiems už pavadėlio, nors tarp jų tikrai yra padorių ir už rajono klestėjimą pasisakančių žmonių. Niekas nepaneigs, kad buvo bandoma apraminti liberalų atstovų nesiskaitymą su aplinka ir apie tai mes, gerb. Nerijau, kalbėjome kelis kartus. Vietoje to, kad pakeistumėte elgesį, Jūs pakeitėte bendrakeleivius. Tik klausimas ar jiems Jūsų elgesys neapkars?

Beje įstatyme yra dar vienas įdomus sakinys: „Savivaldybės veiklos ataskaitą savivaldybės tarybos vardu pateikia meras.“

Pagalvojus išeina, kad Jūs sąžiningai prisipažinote, kad nieko gero nenuveikėte, nes nepatvirtinote savo ataskaitos, kurią pateikė meras Jūsų vardu. Taigi galvokime, ieškokime ir raskime susitarimus, antraip bus labai sunku.

Beje dar vienas klausimas – ar Ligita ilgai bus Jūsų daugumoje, jei negaus vicemero posto? Nors kaip pamenu Jūs deklaravote, kad ne dėl postų susirinkote.

Todėl siūlau nieko nekaltinti, kad taip padarėte, o galvoti, kad bus jei ir toliau arogantiškai bandysite elgtis taip, kaip beje buvo galimybė elgtis iki tol, kol nebuvo tiesioginių mero rinkimų. Kaip sako sena lietuviška patarlė: „Devynis kartus pamatuok – dešimtą kirpk“.

Pabaigai, paskaičiavau rinkėjų balsus balsavusius už Jūsų ir dabartinę mero komandą, čia ir vėl pralaimite 9 034:11 500. Neskaitant Karbausko komandos gautų balsų. Tad kaip visada – linkiu sėkmės.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 152 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,