Mano Gargždai



Visas dėmesys – motinoms

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Šiandien – pirmąjį gegužės sekmadienį – ir dideli, ir maži sveikina savo mamas, nes Lietuvoje švenčiama Motinos diena. Pavasarį šį šventė švenčiama ne be reikalo. Žemė išaugina derlių, motinos – vaikus, todėl  jos tapatinamos su žeme.

Šiandien švenčiama ir kita diena – Šv. Florijono.  Lietuvoje ji buvo minima iki II-ojo Pasaulinio karo. Atkūrus nepriklausomybę vėl tapo ugniagesių ir gelbėtojų profesine švente.

Pasakojama, kad Florijonas buvo Romos imperijos kariuomenės raštininkas. Sužinojęs, kad iš jo gimtojo miestelio ketinama į vergiją paimti kelias dešimtis vaikų, jis apie tai pranešė jų tėvams. Dėl to buvo pasmerktas mirti. Prieš mirtį jį daug kankino, o po to, po kaklu parišę girnapusę, nuskandino upėje visiems miestelio gyventojams matant. Florijono kūną upės krante rado viena našlė ir padedant miestelėnams jį palaidojo. Šalia jo kapo buvo įkurta vaikų prieglauda.

Viduramžiais Florijonas buvo paskelbtas šventuoju, žmonių gelbėtoju nuo stichinių nelaimių ir gaisrų. Lietuvoje nuo seno tikima, kad Šv.Florijonas sergsti nuo gaisrų.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Šiandien vardadienius švenčia: Antanina, Florijonas, Dargailas, Mintautė, Monika, Vitalija.

1715 m. – Prancūzijoje pagamintas pirmasis sudedamas skėtis.

1929 m. – gimė britų aktorė, modelis, humanistė Audrey Hepburn (mirė 1993 m.).

2006 m. – Neringos nacionaliniame parke (Kuršių Nerija) įsiplieskė šimtmečio gaisras. Ugnis siautėjo 5 dienas, kol gegužės 9-ąją galiausiai buvo užgesintas. Išdegė apie 200 ha nacionalinio parko plotas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 342 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,