Mano Gargždai



Ką dar per likusius pusantrų metų ketina nuveikti pasikeitusi rajono valdžia?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Administracijos direktorius Justas Ruškys, vicemerės Audronė Balnionienė ir Ligita Liutikienė, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Petrauskienė. R. Petrauskienės feisbuko nuotr. Administracijos direktorius Justas Ruškys, vicemerės Audronė Balnionienė ir Ligita Liutikienė, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Petrauskienė. R. Petrauskienės feisbuko nuotr.

Nuotolinėje spaudos konferencijoje Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos valdančiosios daugumos frakcijų pirmininkai (Nerijus Galvanauskas, Alfredas Šiaulys, Ligita Liutikienė, Vaclovas Dačkauskas) ir Administracijos vadovai – direktorius Justas Ruškys, jo pavaduotoja Rasa Petrauskienė, vicemerė Audronė Balnionienė pristatė neseniai paskelbtos pagrindinių darbų programos gaires bei atsakė į klausimus.

Primename, kad balandžio mėnesį sudarytą valdančiąją daugumą sudaro Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, LR Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos.

 

Dauguma darbų bus tęsiami, laukia kultūros įstaigų pertvarka

Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Nerijus Galvanauskas, kuriam teko pirmininkauti darbo grupės, rengiančios programą, posėdžiams, teigė, kad buvo nuspręsta susikoncentruoti į kelis prioritetinius darbus.

Bendru sutarimu pagrindinį dėmesį nutarta skirti prioritetinių projektų eilės sudarymui, kultūros įstaigų pertvarkai, užmokesčio už neformalųjį ugdymą analizei ir tvirtinimui. Taip pat sutarta vietų privačiuose darželiuose finansavimą didinti ne daugiau nei iki 250 eurų per mėnesį vaikui, tai, beje, neseniai buvo patvirtinta Taryboje, bei sudaryti ilgalaikę švietimo ir sveikatos kokybės gerinimo programą.

Kaip prioritetiniai projektai numatyti Sendvario daugiafunkcio centro projekto įgyvendinimas, Gargždų kultūros centro rekonstrukcija, Savivaldybės pastato remontas, Gargždų stoties statyba, Gargždų parko rekonstrukcija, darželio Gargžduose projektavimas ir statyba, Priekulės senamiesčio paveldo pastatų renovacijos projektų parengimas.

Susitarta didelį dėmesį skirti susisiekimo infrastruktūrai. Numatyta įgyvendinti šiuos projektus: Melioratorių ir Kastyčio g.; Rasos, Lyros ir Volungės g.; Gedimino, Palangos, Žibučių, Saulažolių, Gargždupio g. kvartalų Gargžduose bei Danės g. Trušelių k. tvarkymą ir įrengimą, Klaipėdos, Kvietinių, Žemaitės, J. Janonio g.

Pasiteiravus, kurie iš programos darbų yra nauji, nebuvo anksčiau valdančiosios daugumos suplanuoti, N. Galvanauskas sakė, kad tikslas yra vykdyti darbų tęstinumą, tačiau yra keletas naujų akcentų.

„Susisiekimo infrastruktūros darbai yra pradėti, bet mes sutarėme, kad jie yra prioritetiniai, pvz., Gargždų neišasfaltuoto kvartalo asfaltavimas, Melioratorių kvartalo, kuris sprendžia patekimo į darželius, mokyklas problemas. Ankstesnėje valdžioje tai nebuvo prioretizuota. Taip pat ir Priekulės senamiesčio fasadų tvarkymas. Priekulė pagražės neapsakomai, norime parengti pokyčius, kad Savivaldybė parengtų techninius projektus, o gyventojai galėtų dalyvauti daugiabučių modernizavime. Taip pat ir kultūros įstaigų pertvarkos ankstesnėje koalicijoje nebuvo“, – naujus darbus įvardijo Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas.

Apie planuojamą kultūros įstaigų pertvarką plačiau papasakojo vicemerė, socialdemokratų partijos rajone vedlė Ligita Liutikienė. Ji akcentavo, kad pokyčiai yra numatyti, bet jie nėra nuleisti iš viršaus, esą diskutuota su kultūros darbuotojais.

„Pagrindiniai pokyčiai yra numatyti struktūroje, etatai kol kas nejudinami ir jie nesikeičia. Kai sutvarkysime struktūrą, galėsime kalbėti apie veiklos optimizavimą, tačiau šiandien esame numatę, kad kiekvienas kultūros centras bus su strategine veiklos kryptimi, pavyzdžiui, Priekulė – teatras, Dovilai – etnokultūra. Taip pat nelieka 9-ių skyrių, liks 6-i: Lapių, Drevernos, Endriejavo, Judrėnų, Plikių ir Girkalių“, – informavo L. Liutikienė.

Ji nurodė, kad pokyčiai laukia ir sveikatos priežiūros įstaigų, mat reformuoti sistemą siekia Sveikatos apsaugos ministerija. Esą jau vyksta diskusijos tiek nacionaliniu, tiek regioniniu lygiu.

„Pagrindinis iššūkis – kad visi pertvarkos dalyviai turi susitarti. Mūsų įstaigų nuomone, yra reikalingi pokyčiai, bet ieškome, kokia forma būtų labiausiai tinkanti tiek medikų bendruomenei, tiek paslaugų gavėjams. Savivaldybė yra steigėja, tad pagrindinis sprendimas bus politikų rankose. Esame orientuoti, kad paslaugos būtų kokybiškos, paciento kelias iki paslaugų būtų kuo trumpesnis. Bazinį paslaugų paketą turime nusistatyti patys. Reforma yra, bet jokių patvirtintų sprendimų – ne“, – kalbėjo vicemerė.

 

Stringančių objektų netrūksta

Žiniasklaidos atstovai per skirtą pusvalandį teiravosi apie gyventojams rūpimus objektus. Vis laukiama Gargždų kultūros centro rekonstrukcija stringa, nes, pasak J. Ruškio, turima problemų su projektuotojais, pastarieji jau ne pirmą kartą negeba atsakyti į ekspertizės metu gautas pastabas.

„Didžiausius klausimus kelia gaisrinė sauga, projektuotojų bandymas atsakyti ir pateisinti projektą prieš gaisrinę dalį. Tikimės, kad rugsėjis bus tas mėnuo, kai galėsime džiaugtis statybos leidimu“, – vylėsi Administracijos direktorius.

Jis informavo, kad praėjusiame posėdyje buvo priimtas sprendimas pakeisti šio objekto finansavimo šaltinius: „Grąžiname į valstybės biudžetą VIP lėšas, su pažadu, kad kitais metais tas lėšas atgausime didesnėje krūvelėje. Priešingu atveju, nepanaudojus VIP pinigų, jie nuplauktų ir negrįžtų.“

Vienas iš didžiausių skaudulių – darželis Gobergiškėje, kurio rangos darbų pirkimo procedūros buvo nutrauktos.

„Mintis, tikslas ir visų darbas, kad vaikai galėtų eiti į darželį kuo greičiau. Turėjome prastą rangovą, sutartį esame nutraukę, yra prasidėjusios ir teisminės procedūros, esame apskundę laikinąsias apsaugos priemones, bet kol kas Apeliacinis teismas nėra pradėjęs nagrinėti skundo. Nepaisant to, darėme visus parengiamuosius darbus, buvo paskelbtas konkursas, buvo gauti klausimai, praeitą savaitę vyko galimų tiekėjų apsižiūrėjimas vietoje, – situaciją pristatinėjo J. Ruškys. – Blogesnė žinia – šis pirkimas bus nutrauktas, nes reikalinga nusipirkti projekto A laidą (pakeitimus – aut. past.), nes ryškėja nekokybiškai atlikti darbai, esame gavę bandymų laboratorijos išvadą, kad grindys buvo padarytos nekokybiškai, kad kai kurie kiekiai neužaktuoti, nepriimti techninės priežiūros, todėl nebegalime daryti tos procedūros. Kitą kartą su pirkimu grįšime rudeniop, turėdami visus parengiamuosius darbus, kurie nepadaromi per dieną. Jeigu bandysime skubėti, prisivelsime dar tik daugiau klaidų, to vengiant, reikia suprasti ir tikėtis supratimo iš gyventojų.“

Savivaldybės administracijos pastato rekonstrukcijos projektas, pasak J. Ruškio, taip pat buvo apstojęs, nes buvo nuspręsta pačio pastato nedidinti, nebuvo randama vietos vėdinimo įrangos montavimui. Esą pagal planą, rugsėjo mėnesį tikimasi turėti teigiamas ekspertizės išvadas ir artimiausiu metu – statybos leidimą.

 

Yra kuo pasidžiaugti

Vicemerė A. Balnionienė pabrėžė, kad nepaisant stringančių projektų, yra ir kuo pasidžiaugti.

„Praėjusiais metais 335 vaikai lankė privačius darželius, o nuo šio rugsėjo – jau virš 600. Turime 20 privačių darželių rajone“, – apie sprendimo naudą didinti kompensacijos dydį iki 250 eurų, tėvams, leidžiantiems vaikus į privačius darželius, kalbėjo vicemerė.

Anot jos, šiuo metu vyksta Kretingalės pagrindinės gatvės projektavimo darbai, jau kitais metais investicijos į šios gatvės sutvarkymą sieks 1,5 mln. eurų, taip pat baigiami darbai Priekulėje, kur investicijos su viešųjų erdvių sutvarkymu – virš 4 mln., džiugina sutvarkytos Vėžaičių viešosios erdvės.

„Tilto g. jau yra rangovas, bet su Kelių direkcija dėliojame situaciją, nes norėtų sugretinti du rangovus, to, kuris darys ir dviračių taką į Kalniškės piliakalnį. Jie norėtų turėti bendrą rangos projektą, tam, kad jeigu reikėtų uždaryti gatvę, – situaciją pristatė A. Balnionienė. –Sendvario Rasytės, Girulių g., Veiviržėnų gatvių popierinė dalis eina į pabaigą. Mes turime praktiškai vieną mokyklą jau pastatytą, tokie dalykai, kuriais turime didžiuotis ir džiaugtis. Taip pat ir Gargždų parkas, ir Kvietinių g.“

Anot vicemerės, ne tik Klaipėdos rajone, bet ir šalyje yra jaučiamas projektavimo darbų, rangovų atliekamų darbų sulėtėjimas, tai esą lemia medžiagų, žmogiškųjų išteklių stoka.

„Tai mūsų nedžiugina, bet reikia eiti pirmyn“, – apibendrino vicemerė.

N. Galvanauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad skauduliai yra labiau matomi, tačiau, palyginimui jis pateikė skaičius.

„Pirmieji kadencijos metai – 2019 m., Savivaldybė tuo metu investavo 2 mln. eurų biudžeto lėšų, iš viso 7,5 mln. eurų į turtą. Dabar tos apimtys – 9 mln. ir 26 mln. Jos yra paketurgubėjusios“, – apie išaugusias darbų apimtis liudijo N. Galvanauskas.

J. Ruškys taip pat priminė, kad artimiausiomis dienomis prasidės ir kito svarbaus miestui objekto – autobusų stoties statyba. Sutarties vertė – 777,4 tūkst. eurų.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja R. Petrauskienė nepraleido progos padėkoti visiems Savivaldybės darbuotojams, kurie tuos darbus daro.

„Rajono gyventojai galėtų padėti aktyviau skiepydamiesi, pagal sergamumą koronavirusu esame 6 vietoje šalyje, o pagal vakcinaciją – 4 vietoje nuo galo“, – statistiką pateikė R. Petrauskienė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 133 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,