Mano Gargždai



Prezidentas Regionų forumui: Lietuvos sėkmės matas – tolygus augimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr. Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį atidarė tradicinį, jau trečiąjį Regionų forumą. Šiemet viena pagrindinių Regionų forumo temų – savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimas.

 

Sveikindamas į renginį susirinkusius visų Lietuvos savivaldybių ir šalies centrinės valdžios atstovus, savivaldos ekspertus, Prezidentas pažymėjo, kad Lietuvos ateitį didele dalimi lems tai, kaip į viršų stiebsis jos regionai. „Lietuva išties sėkminga gerovės valstybe taps tik remdamasi visų savo žmonių talentais ir gebėjimais. Tik augdama tolygiai, ji išvengs žymios gyventojų dalies socialinės atskirties ir skurdo“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas grįžo prie pernai pasirašyto politinių partijų susitarimo didinti savivaldybių finansinį savarankiškumą ir paskatino savivaldybes ir centrinę valdžią pasiekti kompromisą, kuris leistų tuo pat metu ir užtikrinti fiskalinę drausmę, ir didinti mokestines bei kitas savivaldos pajamas, plėsti investicinius pajėgumus. „Išskirtinio dydžio Europos Sąjungos investicijos, skirtos iš pagrindų keisti šalies socialinį ir ekonominį paveikslą, yra mūsų visų raktas į sėkmę. Jei dalies savivaldybių galimybes juo pasinaudoti apsunkina dabartinis teisinis reguliavimas, toks reguliavimas nėra tinkamas ir turi būti keičiamas“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat išskyrė savivaldos vaidmenį siekiant klimato kaitos suvaldymo tikslų, žalio ir tvaraus Lietuvos ekonomikos augimo. Kaip gerąjį pavyzdį šalies vadovas pateikė trumpąsias maisto grandines. Pasak Prezidento, ši priemonė gali prisidėti prie žaliosios regionų transformacijos, kaimo gyvybingumo didinimo, bendruomenių įgalinimo ir visuomenės aprūpinimo sveiku maistu.

Šalies vadovas taip pat atkreipė dėmesį į transporto išmetamų teršalų problemą. Valstybės vadovas pabrėžė, kad, įsipareigoję iki 2050 metų sukurti klimatui neutralią ekonomiką, privalome jau dabar plėtoti viešojo transporto sistemas, kurios būtų žalios ir tenkintų gyventojų poreikius.

Prezidentas dar kartą pabrėžė, kad savivaldybės turi būti tinkamai įgalintos stiprinti savo savarankiškumą ir atsakomybę tiek finansavimo, tiek žemės valdymo srityse. „Nereikia bijoti decentralizacijos – turime apsčiai erdvės efektyvesnei valdymo pusiausvyrai rasti“, – sakė Prezidentas.

Regionų forumo pirmojoje dalyje sveikinimo žodžius taip pat tarė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius. Lietuvos Respublikos Prezidento inicijuotas Regionų forumas organizuojamas kartu su Vidaus reikalų ministerija ir Lietuvos savivaldybių asociacija.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 237 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,