Mano Gargždai



Proteste prie Katedros jau liejasi kritika valdantiesiems: jie net nenori girdėti

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Josvydo Elinsko/DELFI.lt nuotr. Josvydo Elinsko/DELFI.lt nuotr.

Vilniaus Katedros aikštėje penktadienį prasidėjo Lietuvos Šeimų sąjūdžio organizuojamas mitingas. Nors planuota buvo pilietinę poziciją išreikšti prie Seimo, Katedros aikštėje, anot organizatorių, tikimasi nuo 5 iki 10 tūkstančių žmonių. Susirinkę žmonės liejo apmaudą dėl dabartinės valdžios. Prieš 11 valandą Katedros aikštė buvo jau pilnoka.

 

Ragina nepasiduoti provokacijoms

10 valando ryto policija praneša, kad Katedros aikštėje yra apie 200 protestuotojų. Renginys kiek vėluoja, nors organizatoriai žadėjo akcijos pradžią 10 valandą ryto, tačiau 10.15 val. vis dar buvo laukiama protesto dalyvių.

Šeimų sąjūdžio atstovas Viktoras Jašinskas ragino nepasiduoti provokacijoms.

„Tikrai nėra mūsų tikslas kažkokios riaušės“, – sakė Šeimų sąjūdžio atstovas V. Jašinskas.

 

Plojo pareigūnams

Maždaug 10.40 val. ant scenos užlipo Artūras Orlauskas. Jis stebėjosi trukdžiais protesto organizavime – atsisakė dirbti apsaugos tarnyba, atsisakė atvežti biotualetus.

„Šita valdžiukė iš išgąsčio daro viską. Ir matote, kiek aplinkui yra angelų sargų. Vieni saugo kitus, save saugo“, – ironizavo jis.

A. Orlauskas susirinkusius informavo, kad visai šalia jų – Vidaus reikalų ministerija. Kurioje, anot vedėjo, „slaptosi Bilotaitė“.

Jis ragino protestuotojų paploti policijos pareigūnams. Po to protesto akcija buvo pradėta Lietuvos himnu.

 

Dagys: toks dialogas – netinkamas

Mitinguotojų palaikyti atėjo ir buvęs konservatorius, Krikščionių sąjungos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

„Atėjau palaikyti žmonių, kurie turi savo aiškią nuomonę, ir savo poziciją. Daugeliu klausimų mano pozicija yra panaši, kodėl turėčiau jų nepalaikyti? Tikiuosi, kad mitingas praeis korektiškai, visi išmoko savo pamokas – turiu mintyje ne tik mitingų organizatorius, bet ir žmones, kurie užtikrina tvarką.

O žmonės demokratinėje valstybėje turi teisę būti išklausyti. Dialogas iš valdančiųjų, kuris prasideda, pirmiausia, fraze: „ei, durniai, einam kalbėtis!“, tai – netinkamas dialogas“, – sakė R. J. Dagys.

Politikas mano, kad žmonių mases įsiūbavo konkretūs projektai, apie kuriuos buvo diskutuojama Seime.

„Tie žmonės pajuto realią grėsmę savo šeimoms, artimiesiems. Krikščioniška bendruomenė pajuto grėsmę religijos laisvei. O dalis žmonių pajuto grėsmę demokratijai kaip tokiai. Žmonės čia susirinko dėl labai įvairių motyvų, bet juos vienija tai, kad nėra realaus dialogo tarp valdžios. Kažkas uzurpavo tiesos monopolį, ir visi, kurie galvoja kitaip, yra niekinami, žeminami“, – kalbėjo R. J. Dagys.

 

Josvydo Elinsko/DELFI.lt nuotr.

 

Negailėjo kritikos

„Aš esu už nuomonių įvairovę, aš turiu savo nuomonę. Mano šeima buvo išvežta, senelis buvo smetoninio Seimo narys“, – „Delfi“ žurnalistui sakė vienas iš sutiktų mitinguotojų.

Jo nuomone, žiniasklaida yra melagiai ir parsidavėliai Sorošui, tokie pat okupantai kaip buvo rusai.

„Čia ne žiniasklaida, žiniasklaida yra ta, kuri verčia valdžią, o ne ta, kuri palaiko. Valdžia jums moka didelius pinigus <...>, Žiniasklaidos Lietuvoje nėra ir žiniasklaida yra parsidavusi“, – tikino mitingo dalyvis.

Biomedicinos mokslu daktaru prisistatęs protestuotojas sakė, kad atėjo čia dėl „fašistinės chuntos“.

„Visą laiką „Delfi“ skleidžia dezinformaciją apie koronavirusą, melą gryną. Absoliučiai ne tai, kas yra iš tikrųjų. Aš užsiiminėjau genų inžineriją, aš šitą savo rankom virusą čiupinėjau. Čia yra tikras melas. <...>. Aš atėjau todėl, kad čia yra fašistinė chunta, kuri vykdo lietuvių tautos genocidą“, – tikino jis.

Jo teigimu, „fašistinė chunta“ vykdo antilietuvišką politiką ir sužlugdė visus tarptautinius santykius.

„Su Kinija, kur 1,2 mlrd. apyvarta buvo, sužlugdė su Baltarusija. Dabar ką mes vakar matome? Su Putinu glėbesčiuojasi Lukašenka. Vat mūsų užsienio politikos rezultatai. Sugriauta medicina, švietimo sistema, baigęs VGTU studentas ateina į laboratoriją ir nemoka normaliai paruošti <...> tirpalo. Tai yra gėda ir plintusas“, – tikino biomedicinos mokslu daktaru prisistatęs vyras.

Jis tikino, kad viską pakeisti galima tik pakeitus dabartinę valdžią.

„Neteisėtai atėjo ta Laisvės partija – gryniausių iškrypėlių partija, kuri diegia krikščioniškai Lietuvai savo šitas „antro galo“ vertybes. Tokia padėtis, tai yra tragedija. Aš jau senas žmogus, man greitai bus 70–imt metų, aš to negaliu matyti“, – tikino mitinguotojas.

Aikštėje yra matyti miesto vėliavų išsikėlusių ir net iš Biržų atvykusių žmonių, tačiau dėl jų nepasitikėjimo žiniasklaida, negalime sužinoti, kokios priežastys juos paskatino atvykti tokį ilgą kelią net iki Vilniaus. Kalbėti su „Delfi“ jie atsisakė.

Minioje galima matyti įvairių dabartiniams valdantiesiems nepalankių plakatų, pavyzdžiui, „Lauk, landsberginį gaivalą“. Pabandžius paklausti prieš ką konkrečiai žmogus protestuoja ir prisistačius, žmogus pradėjo piktintis ir aiškinti, kad „delfi yra landsberginiai propagandosai“.

Mitinguotojai kol kas neužpildė Katedros aikštės. Vaikštant po aikštę buvo galima girdėti atvykusiuosius tarpusavyje kalbant, kad nedaug žmonių, „o gal taip atrodo, nes aikštė didelė“.

Protestuotojai džiaugėsi, kad renginio vietoje yra tvarkingų biotualetų, prie jų driekėsi laukiančiųjų eilė.

Reikšmingą dėmesį saugumui renginio metu skyrė policija. Apie 10 val. netoli scenos buvo galima matyti vietoje vaikštinėjant net policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą.

 

Pirminis reikalavimas – spręsti dėl galimybių paso

Asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ vadovas Raimondas Grinevičius prieš renginį buvo paskendęs rūpesčiuose, kad į vietą atvyktų biotualetai, ir kitais organizaciniais rūpesčiais.

„Sakė, kad tualetai atvežti, eičiau pažiūrėti. (…) Pagrindinis – tai gi matėt rugpjūčio 10 dieną, nei vieno tualeto nebuvo“, – aiškino R. Grinevičius.

Dėl saugumo užtikrinimo jis klausimą nukreipė policijai.

„Klauskite policijos, tai – ne man klausimas. (…) Aš žinau, kad policija pasiruošusi, mes irgi pasiruošę. Yra trisdešimt savanorių, savanorių vadovas yra visus veiksmus suderinęs su policija. Šitoje aikštėje yra pastatyta papildomų filmavimo kamerų, vienos – mūsų, kitos – policijos“, – sakė R. Grinevičius.

Tokių renginių reikalavimai, pasak jo, nesikeičia nuo gegužės 15 dienos. Kadangi į juos neatsižvelgiama, organizatoriai rengiasi tolimesniems veiksmams.

„Nuo startinio momento, nuo gegužės 15 dienos, yra keliami tam tikri reikalavimai prašymai, bet į juos niekas nekreipia dėmesio, ir mitingai toliau tęsiasi. (…) Jau ir dabar vyksta pasirengimas politiniam streikui“, – teigė R. Grinevičius.

Jis tikino, kad jie nėra politinė organizacija, ir tikina, kad siekių būsimiems Seimo rinkimams jie neturi.

„Čia yra nepolitinė organizacija, o asociacija. (…) 25 kartus pasakėme, kad tai yra raudona linija, ir apie jokias politikas niekas negalvoja“, – aiškino R. Grinevičius.

Paklaustas, apie tai, iš ko yra finansuojami renginiai jis atsakė: „iš šitų Lietuvos žmonių, kurie suvažiuos šiandien“. Organizatorius tikina, kad jokios asociacijos ir politinės partijos prie to neprisideda.

Dabartinių valdančiųjų jie nepalaiko, o dėl opozicijos nuomonė nevienareikšmė.

„Tas politikas, kuris gerą darbą padaro, arba mums palankiame balsavime balsuoja pagal mūsų įsitikinimus, tai mes galime palaikyti tokį politiką“, – sakė R. Grinevičius.

Paklaustas, o ką valdantieji daro blogai, jis atsakė: „viską – nuo pradžios iki pabaigos“, tačiau pirminis klausimas, kurį jie ragina spręsti – dėl galimybių paso.

„Galimybių pasas iškeltas Seimo pirmininkei. Tai yra vienintelė situacija šiai minutei, kad nuraminti visas bangas Lietuvoje. Tai yra tai, kas dabar žmonėms aktualiausia, ir kur yra didžiausias pasipiktinimas sukeltas. Kad nuramintum aistras, reikia su tuo galimybių pasu kažką spręst. O toliau jau galima diskutuoti visais likusiais klausimais – nuo partnerystės, Stambulo konvencijos iki dabartinių problemų. Dabartinės problemos – ir migracija, ir Sorošas“, – kalbėjo R. Grinevičius.

 

Erzina liberalizmas

Mitinge buvo galima sutikti ir daugiau kraštutinių dešinių pažiūrų žmonių. Į mitingą atvykęs 38 metų kaunietis Algimantas teigė dalyvaująs, kad parodytų solidarumą su tautiškumu. Dabartinės valdžios jis nepalaiko. Paklaustas, ar turi už ką balsuoti rinkimuose, jis atsakė: „Sinica, Radžvilas ir „Nacionalinis susivienijimas“.

„Labai nepatinka konservatorių valdžia, kuri uzurpavo, ir jų pakalikai – „Laisvės partija“ ir liberalai. Aš politikoje nedalyvauju, bet domiuosi ja, ir sako, kad yra norima UAB'inti Klaipėdos uostą. Tai juk yra visų mūsų nacionalinis turtas. Tas nepatinka.

Paskui – „Laisvės partijos“ užmojai. (…) Dar prieš baigiantis Seimo sesijai jie prastūmė narkotikų liberalizavimą. Aš – prieš.

Dar – nesusitvarkymas su nelegaliais migrantais. (…). Jeigu jie yra, pavyzdžiui, sirai, tada iš tikrųjų jiems reikia prieglobstį duoti, o ekonominius migrantus reikia vyti lauk“, – sakė pašnekovas.

Liberalios vertybės šiam žmogui – svetimos.

„Aš nekenčiu liberalizmo, nekenčiu paleistuvystės, – tos subkultūros. Ji yra importuojama iš Vakarų“, – apie savo pažiūras kalbėjo vyras.

 

 Josvydo Elinsko/DELFI.lt nuotr.

 

„Dėl anūkės bijau“

Kai kurie iš mitinguotojų į Katedros aikštę atsinešė būgnus, kiti atvyko su Lietuvos vėliavomis ir vyčiu. Iš scenos nuo pat ryto skamba lietuviškos estrados dainos. Visi sako, kad nuotaika gera ir laukia, kol susirinks daugiau bendraminčių.

Taip pat pasakojo ir prieš 9 valandą ryte iš Vilniaus rajono atvykusi moteris, kuri savo vardo pasakyti nepanoro. Moteris teigė, kad kol kas atvyko viena, bet laukia ir kitų pažįstamų prisijungiant. Prieš išvykstant į mitingą ji nuvyko į darbą ir pasakė, kad šiandien jame nebus, nes turi išreikšti savo nuomonę. Ji pasakojo, kad dirba kirpėja pagal patentą, tad bėdų dėl nebuvimo darbe nekilo, o ir salono savininkė palaikė jos norą.

Moters teigimu, ši valdžia turėtų atsistatydinti ir kuo greičiau panaikinti Galimybių pasą.

„Nepatinka, ką daro mūsų valdžia, ypač dėl Galimybių paso. Su skiepais dar tegu, kiekvienas kaip nori, bet su Galimybių pasu tai ypač. Ir prievarta, ir žmonių skirstymas. Ten leisiu, ten neleisiu. Taip negalima“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, didžiausia problema, kad ši valdžia negirdi žmonių.

„Jie net nenori girdėti, jie gyvena kitame pasaulyje. Norėčiau, kad atsistatydintų šita valdžia, visi konservatoriai. Po to darysim referendumą ir ten žmonės jau tikrai eis ir rinks, tikrai rinks, o ne kaip buvo. Žmonių nebuvo pusės šituose rinkimuose. Dėl to ir išrinko konservatorius. Dabar žmonės jau suprato, kad reikia eiti į rinkimus, nereikia namuose sėdėti.

Nepasitikiu „Delfi“. Dabar labai meluoja mūsų žiniasklaida viską. Tik vieną pusę pateikia, o reikia abiejų. Dabar sulaikė Kandrotą, tas pats, kaip Baltarusijoje. Jei žmogus nori pasakyti savo tiesą, o jį sulaiko. Čia mus visus gali sulaikyti. Bet gi žiniasklaida nepasakys to. Man tai jau 50–imt, jūs dar jauna. Palaukit, kai turėsit savo vaikų, gal kitaip suprasit. Man tas pats, aš išgyvensiu, bet kaip vaikams bus? Dėl anūkės bijau. Vaikai irgi gal ateis į mitingą. Dabar čia kaip Lukašenkos režimas, jie negirdi žmonių“, – kalbėjo moteris.

 

Sako, kad jie tiesiog – paprasti žmonės

Prieš mitingą jau buvo galima sutiktų žmonių, atvykusių iš skirtingų šalies regionų. Iš Suvalkijos atvykęs vyras, nepaisant žmonos nepritarimo, sutiko paaiškinti, kodėl jie atvyko į šį protestą.

„Nesame mes iškalbūs žmonės, esame paprasti žmonės. Pakalbėti gali, bet reikia ir pasiruošti“, – sakė vyras.

Prakalbintas jis paaiškino, kad jį netenkina bendra politinė situacija.

„Aplamai – ir šitie vakcinavimai, ir visi bendri dalykai, kurie šiuo metu vyksta. Manau, kad ir pasauliniu mastu yra tragedija. Tiesiog žmonės mato visą tą betvarkę“, – sakė vyras.

Kalbant apie pandemijos valdymą ir vakcinacijos skatinimą, labiausiai pašnekovą piktina prievarta.

„Reikėtų, kad žmonės tiesiog priimtų sprendimą patys be kažkokių vertimų“, – sakė jis.

Jis asmeniškai teigė pastebėjęs, kad darbo rinkoje darbuotojai patiria spaudimą.

„Dėl darbų, dėl kažko, – vyksta tas reikalavimas, kad be vakcinacijos (negalėsi dirbti). Yra tokių dalykų“, – sakė jis.

 

Pirmieji mitinguotojai jau laukia

Pirmieji būsimi mitinguotojai Katedros aikštėje ant suolelio laukė nuo ankstyvo ryto. Kaip ir rugpjūčio mitingo metu, buvo justi nepasitikėjimas žiniasklaida.

Dar prieš aštuonias ant suolelio sėdėjo Žemaitijos vėliavą iškėlęs vyras. Pabandžius paklausti, kodėl žemaičiai šiuose mitinguose tokie aktyvūs, jis teatsakė: „todėl, kad mes žemaičiai“. Būsimasis protestuotojas su Delfi bendrauti mandagiai atsisakė.

„Kad būtumėt iš kitur kur nors, tai aš pašnekėčiau, o dabar – ne“, – žemaičiavo būsimas protestuotojas, žurnalistei prisistačius, kam atstovauja.

Taip pat prieš aštuntą valandą Katedros aikštėje buvo įrenginėjama scena. Ant jos buvo sukabinti plakatai, kurie anglų kalba ragina stabdyti nelegalią migraciją, reiškė nepasitenkinimą Seimu ir Dž. Sorošu. „Seimo narys be sąžinės, Tauta be ateities“, – skelbė vienas iš ant scenos pakabintų plakatų.

Prieš aštuntą valandą prie Katedros aikštės atvyko policijos vadavietė.

 

Žada miestą žadinti būgnais

Lietuvos Šeimų sąjūdis (LŠS) savo internetiniame puslapyje skelbia, jog Vilniaus miestą penktadienį pažadins „būgnų dundėjimas“.

Renginyje, organizatorių teigimu, turėtų dalyvauti nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. žmonių. Vilniaus miesto savivaldybė leidimą renginiui davė nuo 10.30 iki 16 valandos.

„LŠS kviečia prisijungti visas opozicines partijas, visuomeninius judėjimus, grupes ir atskirus žmones iš visos Lietuvos bei visos Europos visuomeninius judėjimus. Miestą pažadins būgnų griaudėjimas – jų dundėjimas primins valdantiesiems, kad Lietuva dar gyva ir paprastai pasiduoti nežada!“ – rašo renginio organizatoriai.

Mitingo reikalavimai valdžiai bus paskelbti protesto akcijos metu.

Mitingą organizuojantis Šeimų sąjūdis yra paraginęs atvyksiančiuosius į mitingą Katedros aikštėje laikytis įstatymų ir protestuoti taikiai.

 

Dirbs ne tik Vilniaus pareigūnai

Ketvirtadienį Policijos departamentas dar nenorėjo atskleisti, kiek pareigūnų dirbs penktadienio mitinge Katedros aikštėje. Pasak departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis Delfi sakė, kad sunku įvardyti tikslų skaičių, nes nemažai policijos pajėgų bus rezerve, pasiruošę akimirksniu ateiti į pagalbą aikštėje esantiems kolegoms.

Pasak R. Matonio, aikštėje ir jos apylinkėse bus šimtai policininkų. Dirbs ne tik Vilniaus pareigūnai – į pagalbą atvyks kolegos iš kitų miestų.

Be to, čia dirbs ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Anksčiau buvo skelbta, jog protestą Katedros aikštėje lydės eitynės link Seimo. Tačiau po to, kai policija pareiškė, jog toks renginys vykti neturėtų, informacija apie tai, kad bus einame Seimo link dingo iš organizatorių interneto svetainės.

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas LRT televizijai teigė, jog policija neleis protestuotojams žygiuoti Gedimino prospektu, jie bus stabdomi.

Pranešama, kad gali būti tikrinami kai kurių renginio dalyvių asmeniniai daiktai.

Seimo narys Arvyas Nekrošius ketvirtadienį feisbuke pasidalino nuotraukomis technikos, kuri išrikiuota Seimo vidiniame kieme.

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius Delfi sakė, kad jo vadovaujama tarnyba penktadienį dirba su Vadovybės apsaugos tarnyba – kartu saugo Prezidentūrą, Seimą ir Vyriausybę.

Dirba 41 kovinė VST grupė su ypatingų situacijų valdymo, antiriaušinėmis ir kitomis specialiosiomis priemonėmis bei sistemomis. Jei bus paskelbtas planas „Vėtra“ (riaušės), VST pareigūnai vyks į pagalbą policijai.

 

Protestas peraugo į riaušes

Lygiai prieš mėnesį mokytojos Astros Astrauskaitės organizuotas mitingas peraugo į riaušes.

Seimo įėjimus užblokavusius mitinguotojus nustūmė į įvykio vietą atvykusi riaušių policija.

Prieš protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai buvo išvesti.

Policijos pareigūnai mitingo dalyvius nustūmė nuo Seimo vartų, taip sudarydami galimybę iš Seimo išvykti parlamentarams.

42 įtariamiesiems riaušių prie Seimo byloje pateikti įtarimai dėl dalyvavimo riaušėse, keturi jų dar kaltinami ir riaušių provokavimu.

75 metrų atstumas nuo Seimo dar ketvirtadienį buvo aptverta tvora.

 

 

Šeimų sąjudžio mitingo transliacija:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 394 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,