Mano Gargždai



Kaip pasirinkti sekančią knygą, kurią skaitysite?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nėra abejonės, kad skaitymas yra labai svarbus - knygos mus moko, įkvepia, linksmina, leidžia pamiršti kasdienes problemas, pasinerti į nuostabų literatūros ir vaizduotės pasaulį. Tačiau, kasdien yra išleidžiama daugybė knygų, kurios visos skiriasi savo žanrais, istorijomis bei daugybe kitų aspektų, tad, skaitytojui pasirinkti sekantį skaitinį gali būti itin sudėtinga, ypač, jei jis tik pradeda pasinerti į užburiantį skaitymo pasaulį. Vieni mėgsta vienokio žanro knygas, kiti aklai pasikliauna populiariausiais ir daugiausiai pardavimų sulaukiančiais kūriniais. Vis dėl to, kaip žinoti, kokia knyga yra verta dėmesio, kuri suteiks daugiausiai apmąstymų ir paliks įspaudą mintyse? Šiame straipsnyje rasite patarimus, kaip išsirinkti tinkamą knygą, kurią skaitysite sekančią.

 

Skaitykite tai, kas patinka jums

Pirmoji taisyklė, kuria vertėtų vadovautis norint išsirinkti tinkamą knygą - pasirinkti tokią, kuri patinka jums. Tai gali pasirodyti kaip savaime suprantamas dalykas ir patarimas, tačiau, daugelis į tai neatsižvelgia, o išsirinkę naują skaitinį, neretai nusivilia. Daugybė žmonių skaitomas knygas renkasi aklai pasikliaudami kitų žmonių skoniu. Jie pasiduoda bestseleriams, perkamiausioms ir populiariausioms knygoms, kurios dažnu atveju, net tik neatitinka jų mėgstamo žanro, bet perskaitytos nepalieka jokios žymos mintyse. Kiti, renkasi tokias knygas, kurios yra plačiai žinomos, kaip knygų ir literatūros klasika. Žinoma, tokios knygos yra vertos savo vardo bei dėmesio, tačiau, svarbu, kad prieš skaitydami tokio tipo knygas būtumėte tam pasiruošę ir emociškai subrendę, nes dalis jų yra „sunkaus“ pobūdžio. Dar viena dalis žmonių pasikliauna draugų patarimais - jei mano draugui patiko ši knyga, ji privalo patikti ir man! Nereikėtų apgaudinėti savęs, kadangi, kiekvienas žmogus turi skirtingą literatūrinį skonį, knygų suvokimą, tad, toks pasirinkimas ne visada gali būti sėkmingas. Dėl šios priežasties, visada rinkitės tokias knygas, kurios patinka jums, o ne plačiajai visuomenei ar draugams. Jei esate vieno specifinio žanro fanas ir nenorite eksperimentuoti, rinkitės tokio žanro knygą. Atidžiai perskaitykite santrauką, pasidomėkite autoriumi ir kitais jo darbais. Žinodami savo literatūros skonį ir knygas rinkdamiesi pagal tai - niekada nenusivilsite.

 

Atraskite savo žanrą

Vienas iš veiksmingiausių būdų norint pasirinkti tinkamą sekančią knygą - tinkamo žanro pasirinkimas. Jei žinote jį tiksliai, problemų neturėtų būti. Tie, kuriuos žavi dramos - rinksis gyvenimo istorijas, draminio pobūdžio knygas. Mėgstantys kriminalus - visuomet rinksis detektyvus, o išsiilgę jausmingų pasakojimų - romanus. Tačiau, nežinantiems, kuris žanras jiems labiausiai patinka gali būti šiek tiek sudėtingiau. Renkantis knygos žanrą, labai svarbu atsižvelgti į savo asmeninius pomėgius. Ar ieškote knygos, kuri jus taip įtrauks, kad negalėsite užmigti ir sekančias dienas galvosite tik apie jos veikėjus, o galbūt norite tokios, kurios istorija taip sukrės, kad norėsite keisti savo gyvenimą nuo pagrindų. Pagalvokite apie mėgstamiausias istorijas, nesvarbu, ar jos buvo pasakojamos knygoje, filme ar spektaklyje. Rinkdamiesi knygą per tokią prizmę, pasirinksite tokį žanrą, kuris bus artimiausias jūsų pomėgiams. Dėl šios priežasties, taip pat, naudinga pasidomėti ir kiekvienu literatūros žanru ir kas jam būdinga. Tokiu būdu, bus lengviau nuspręsti, kokio pobūdžio knygos jums yra artimiausios. Pavyzdžiui, fantastinės literatūros žanras pasižymi sudėtingais veikėjais, sunkiai suvokiamais įvykiais ir vaizduotę į darbą siunčiančiais scenarijais. Tuo tarpu, detektyvai, mistinės knygos yra greitai kintančios ir jaudinančios, dažniausiai, rašomos be meninių pagražinimų. Kiekvienas žanras yra visiškai skirtingas ir suteikia visiškai kitokius potyrius, todėl, pasidomėkite kiekvienu žanru bei rinkitės tą, kuris labiausiai traukia jūsų dėmesį.

 

Atsižvelkite į knygos viršelį

Nors plačiai vartojama patarlė, kad knygos nederėtų rinktis pagal jo viršelį, turi tiesos, naudinga viršelio nepamiršti. Tai pirmasis dalykas, kuris patraukia skaitytojo dėmesį. Ne autorius ar knygos santrauka, o būtent viršelis mus sudomina ir intriguoja. Galbūt tai ryškios spalvos, pavadinimo šriftas, o galbūt išskirtinės iliustracijos - jei viršelis patraukė jūsų dėmesį, galbūt verta labiau pasidomėti knyga. Perskaitykite jos santrauką, pasidomėkite jos žanru bei autoriumi, jei jūsų susidomėjimas nepakito, gali būti, kad tai bus jūsų knyga. Tikime, kad tokiu būdu, knyga pasirinksite teisingai.

Atsižvelgus į šiuos kelis patarimus, sekančio skaitinio pasirinkimas turėtų būti kur kas lengvesnis. Na, o ieškantiems kur nusipirkti puikią knygą, vertėtų apsilankyti varle.lt. Šioje svetainėje rasite itin platų, įvairiausių žanrų knygų pasirinkimą, už ko gero geriausią kainą. Smagaus skaitymo!

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 155 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,