Mano Gargždai



Šiuolaikiniai virduliai: kaip išsirinkti tinkamiausią?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Daugelis lietuvių kiekvieną rytą sutinka rankose laikydami karštą puodelį kavos ar arbatos. Tai padeda įgyti daugiau energijos, išblaško mieguistumą bei pakelia nuotaiką.

 

Žinoma, kad tai įvyktų pirmiausia reikia užkaisti gėrimui reikalingą vandenį – taip virdulys tampa nepakeičiamu ir būtinu virtuvės prietaisu. Tiesa, pastaraisiais metais naujausios technologijos pasiekė ir virdulių rinką. Dabar galima įsigyti daug išmanesnių, patogesnių bei kokybiškesnių elektrinių virdulių, kurie padeda paruošti norimą kavos ar arbatos gėrimą vos per kelias minutes. Tad kaip nepasimesti gausioje jų pasiūloje ir išsirinkti sau tinkamiausią?

 

Kriterijai į kuriuos turite atkreipti dėmesį renkantis virdulį

Arbatos ir kavos mėgėjų namuose virdulys yra vienas dažniausiai naudojamų virtuvės prietaisų, tad nenuostabu, kodėl renkantis šį prietaisą pagrindiniu kriterijumi tampa jo kokybė. Tiesa, kokybę nurodo daugiau nei vienas aspektas.

 

Medžiaga

Elektriniai virduliai dažniausiai gaminami iš metalo, stiklo, plastiko arba šių trijų medžiagų derinio. Iš nerūdijančio plieno pagaminti virduliai laikomi patvariausiais – net nukritus prietaisui ant žemės jis nepabirs į šukes. Be to, metalas neišskiria jokio kvapo ar skonio, tad jame verdamas vanduo išlieka beskonis.

Stikliniai virduliai itin populiarūs tarp žmonių, kurie pirmenybę teikia estetikai. Stiklinis virdulio korpusas leidžia stebėti visą vandens virimo procesą ir nuspėti, kada vanduo pasieks gėrimui reikalingą temperatūrą. Nors stikliniai virduliai paprastai būna sunkesni, jie tai pat neišskiria jokio skonio, tad kokybiška kava ar arbata galėsite mėgautis kiekvieną dieną.

Iš plastiko pagaminti virduliai yra vieni lengviausių – net pripildžius virdulį vandens, jį išpilstyti nebus sudėtinga. Be to, plastikas ne taip įkaista, todėl sumažėja rizika nudegti. Tiesa, dažniausiai šie virduliai turi metalinį korpusą, nes kitokiu atveju, t. y. plastikui įkaitus ir jam kontaktuojant su vandeniu, kavos ar arbatos skonis gali turėti nemalonų poskonį.

Visgi tiek iš metalo, stiklo ar plastiko pagamintus virdulius reikia tinkamai prižiūrėti. Jeigu naudojate vandenį iš čiaupo, nepamirškite virdulio reguliariai nukalkinti. Nukalkinimui rekomenduojama naudoti specialius miltelius – taip išsaugosite virdulio kokybę, o ruošiamų gėrimų skonis nepakis.

 

Rankena

Renkantis naują virdulį namams, nepamirškite atkreipti dėmesį į jo rankeną. Pirmiausia, virdulio rankena turi būti pakankamai toli nuo korpuso – taip išvengsite skausmingų nudegimų. Taip pat patartina ieškoti rankenos, kuri būtų pakankamai stora – ši savybė padės prietaisą patogiai suimti ir nekels diskomforto pilant vandenį. Tiesa, per daug stora rankena taip pat nėra gerai – dėl jos gali kilti problemų norint stabiliai išlaikyti virdulį viena ranka.

 

Dangtis ir snapelis

Nors gali atrodyti, kad virdulio dangtis ir snapelis yra tik dizaino detalės, nedarančios jokios įtakos prietaiso naudojimo patogumui, tai vieni svarbiausių kriterijų norint išsirinkti tikrai kokybišką ir patogų virdulį.

Vienas iš kokybiško virdulio ženklų – lengvai ir patogiai atsidarantis dangtelis. Jie gali būti tiek atlenkiami, tiek nuimami. Jeigu tai nuimamas dangtelis, rekomenduojama atkreipti dėmesį, ar jį nuimti netrukdo kitos virdulio detalės, pavyzdžiui rankena.

Taip pat svarbus virdulio snapelis. Jis turi būti įtaisytas tinkamoje vietoje, kad pilamas vanduo neprabėgtu pro kraštus. Jeigu mėgstate plikytą kavą, rekomenduojame įsigyti virdulį su ilgu, laistytuvo formą primenančiu piltuvėliu – jo dėka galima lengviau valdyti vandens srovę.

Asociatyvi Pexels.com nuotr.

 

Vandens temperatūros reguliavimas

Dabar elektrinių virdulių asortimente taip pat galite rasti prietaisų su vandens temperatūros reguliavimo sistema. Būtent ši sistema leidžia išgauti skirtingos šilumos/karščio vandenį skirtingiems gėrimų ruošimo būdams. Pavyzdžiui, norint tiesiog atsigerti šilto vandens, galima nustatyti žemesnę kaitinimo temperatūrą, o prireikus karšto vandens arbatai ar kavai – užplikyti 95–100 °C temperatūros vandenį. Tiesa, kol kas tokią temperatūros nustatymo funkciją palaiko tik nedidelė dalis rinkoje esančių virdulių.

 

Kodėl svarbu žinoti vandens temperatūrą?

Norint pasimėgauti karštu puodeliu kavos ar arbatos, pirmiausia reikia užvirti vandenį. Paprastai vanduo užverda 95–100 °C temperatūroje, tačiau tokio karštumo vanduo tinka tikrai ne visiems gėrimams. Per didelė vandens temperatūra gali sudeginti kavos pupeles, o arbatai neleisti atskleisti gerųjų savo savybių. Tad kokia temperatūra reikalinga skirtingoms arbatos rūšims ir kavai ruošti?

 

Vandens temperatūra arbatai

Verdantis, 90–100 °C vanduo, puikiai tinka juodajai arbatai ruošti. Taip išgausite geriausią jos skonį ir galėsite mėgautis arbatos teikiama nauda organizmui. Tačiau šios temperatūros vandeniu venkite plikyti baltąją ir žaliąją arbatą – šioms arbatos rūšims yra reikalingas 60–80 °C temperatūros vanduo. Per karštas vanduo neleis atsiskleisti tikrajam arbatos skoniui, aromatui, gėrimas taps kartus.

Asociatyvi Pexels.com nuotr.

 

Vandens temperatūra kavai

Norint mėgautis kokybiška kava, pirmiausia reikia ją tinkamai paruošti. Kavos pupelių rupumas bei skrudinimo lygis daro didelę įtaką kavos skoniui, tačiau ne mažiau svarbi tampa ir tinkamai parinkta vandens temperatūra – nuo to priklauso kavos stiprumas bei kartumas.

Nacionalinės kavos asociacijos duomenimis, ideali vandens temperatūra kavai yra 90–96 °C, t. y. šiek tiek žemesnė už vandens virimo temperatūrą – 100 °C. Šis temperatūros intervalas patogus tuo, kad jis tinka visiems kavos ruošimo būdams. Tiesa, temperatūrą gali tekti padidinti arba sumažinti priklausomai nuo ruošiamos kavos skrudinimo tipo. Jeigu kava yra lengvesnio skrudinimo, ją ruoškite šiek tiek aukštesnėje temperatūroje – tai pagreitins ekstrakcijos procesą (skoninių savybių atidavimą vandeniui). Tuo tarpu tamsesnio skrudinimo kavą virkite žemesnėje temperatūroje, kad išvengtumėte per didelės ekstrakcijos ir sumažintumėte kartumą.

Taigi, renkantis naują virdulį namams nepamirškite atkreipti dėmesį į svarbiausius jų kokybę nurodančius kriterijus: medžiagos kokybę, rankenos ir snapelio tipą. Tik taip įsigysite tikrai kokybišką ir ilgaamžį virtuvės prietaisą, kuris leis jums paruošti tobulo skonio kava ar arbatą tiesiog namuose. Žinoma, nepamirškite skirtingų rūšių arbatas bei kavą plikyti skirtingos temperatūros vandeniu. Kitu atveju galite nusivilti ruošiamo gėrimo skoniu.

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 214 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,