Mano Gargždai



Įrengė siuvyklą, o siuvėjų - nė kvapo

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė (iš kairės), Šiūparių bendruomenės pirmininkė Marina Žebelienė ir bendruomenės buhalterė Staselė Pareigienė. Eimanto Chaclovo nuotr./ve.lt Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė (iš kairės), Šiūparių bendruomenės pirmininkė Marina Žebelienė ir bendruomenės buhalterė Staselė Pareigienė. Eimanto Chaclovo nuotr./ve.lt

Klaipėdos rajono Šiūparių kaimo bendruomenė, ilgą laiką sukusi galvą, ką daryti su viduryje gyvenvietės stūksančiu apleistu buvusios pradinės mokyklėlės pastatu, nusprendė jame įkurdinti siuvyklą. Bet štai iškilo kita problema - nors kaime bedarbių netrūksta, siuvėjų nerandama.

 

Šiūpariai - gražiai sutvarkyta, rami gyvenvietė, priklausanti Dovilų seniūnijai.

„Dauguma šiūpariškių yra vyresnio amžiaus, jiems sunkoka važinėti į Gargždus dėl siuvimo paslaugų ar apsikirpti. Juolab kad ir nukakti į miestus nelabai yra su kuo, autobusai važiuoja retokai, o, pavyzdžiui, šeštadieniais jie išvis Šiūparius aplenkia.

Pasitarėme bendruomenėje, jog mums būtų ne pro šalį kokias nors dirbtuvėles įsirengti. Domėjomės kitų rajonų patirtimi, radome sėkmingų pavyzdžių ir užsikrėtėme šia idėja“, - pasakojo Šiūparių bendruomenės pirmininkė Marina Žebelienė.

„Tačiau pasirodė, kad šį projektą įgyvendinti lengva tikrai nebus. Džiaugiamės, kad prie šio sumanymo prisidėjo daug bendruomenės narių, kurie padėjo, kas kuo gali - statybinėmis medžiagomis ar savo nuoširdžiu darbu“, - apie iniciatyvą patiems skatinti verslą kaime užsiminė bendruomenės buhalterė Staselė Pareigienė.

 

Vietoje mokyklos - siuvykla

Pasak Dovilų seniūnijos seniūnės Nijolės Ilginienės, Šiūparių bendruomenė, padedama vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“, iš pagrindų susiremontavo apie 150 kv. m ploto buvusios mokyklos pirmajame aukšte patalpas. Pastate buvo pakeisti langai ir durys, sutvarkyta elektros instaliacija ir šildymo sistema, atlikta vidaus apdaila. Šiuolaikiškai įrengtos dvi didelės atskiros patalpos su pagalbine patalpa ir sanitariniu mazgu. Bendra projekto vertė - beveik 125 tūkst. litų.

„Pagal projektą čia turėtų būti sukurtos dvi darbo vietos kaimo moterims, kurios moka ir gali imtis šio amato, tačiau neturi tam reikalingų patalpų ir priemonių.

Kaimo ir aplinkinių gyvenviečių žmonės galėtų pasinaudoti šia paslauga pradžioje nemokamai, o vėliau - už simbolinį mokestį, kuris būtų naudojamas projekto tęstinumui užtikrinti“, - apie sumanymą pasakojo N. Ilginienė.

Pasak jos, netrukus į Šiūparius turėtų atkeliauti ir trys siuvimo mašinos, iš kurių dvi pramoninės ir overlokas, taip pat lyginimo įranga, sukirpimo stalas.

„Tačiau bėda ta, kad neturime siuvėjų. Iš pradžių buvome sutarę su viena siuvėja, kuri mielai norėjo čia dirbti, tačiau, kol vyko remonto darbai, ji susirado darbą kitoje vietoje.

Naujose patalpose planuojame įrengti ir kirpyklą, turime kirpėją, taip pat bendruomenė ketina rengti verbų ir kalėdinių vainikų pynimo, vantų rišimo pamokas. Mokymus rengti bus kviečiami tautodailininkai, kūrybingi vietos gyventojai“, - sakė seniūnė.

 

Laukia idėjų iš siuvyklų

N. Ilginienės teigimu, pagal projektą siuvyklos paslaugos turi būti teikiamos penkerius metus.

„Kalbinome namuose dirbančias vietines siuvėjas ateiti dirbti į naujas patalpas, tačiau nė viena nesutiko.

Vienos nenori iš aplinkinių kaimų važinėti, nepatogu joms, kitos gal dirba nelegaliai, nenori viešintis“, - svarstė bendruomenės aktyvistės. "Patalpų mes nuomoti negalime, leidžiame naudotis dviem darbo vietomis.

Būtų labai gerai, jei atsirastų verslininkas, kuris duotų darbo Šiūparių ir aplinkinių kaimų žmonėms. Pavyzdžiui, gal kokia nors didesnė uostamiesčio siuvykla, siuvanti uniformas ar kitus standartinius gaminius, stokoja darbo vietų?

Galėtų atvažiuoti pas mus, pamokyti vietos moteris siuvimo įgūdžių, būtų abipusė nauda. Būtų darbo - atsirastų ir dirbančiųjų. Esame atviri įvairiems pasiūlymams“, - kvietė N. Ilginienė ir M. Žebelienė.

 

Įgyvendina 38 projektus

Klaipėdos rajono vietos veiklos grupė (VVG) „Pajūrio kraštas“ vienija bendruomenes iš dešimties rajono seniūnijų. Projektinėje veikloje, kurią remia Žemės ūkio ministerija, dalyvauti gali tik kaimiškos vietovės. Aktyvioms rajono kaimo bendruomenėms „Pajūrio kraštas“ padėjo įgyvendinti 38 projektus. Dalis jų jau užbaigti, kiti dar tebevykdomi. Pagal šiuos projektus jau yra atnaujinti Kvietinių ir Judrėnų kaimo bendruomenių namai, bus įkurtas amatų centras Veiviržėnuose, slidinėjimo trasa Utriuose ir kt. Iš viso projektams įgyvendinti teko 8 mln. 349 tūkst. litų.

VEdid WWW

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 530 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,