Mano Gargždai



Lietuvių kalbos dienos Klaipėdos rajone

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
LKD logotipas LKD logotipas

Jau septintą kartą Lietuvoje ir užsienyje rengiamos Lietuvių kalbos dienos. Šiemet Klaipėdos rajono savivaldybė ir jos įstaigos taip pat aktyviai jose dalyvauja.

 

Lietuvių kalbos dienos organizuojamos vasario‒gegužės mėnesiais.

Lietuvių kalbos dienos prisideda prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir užsienyje, telkia užsienio lietuvių bendruomenes, stiprina lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją ir Lietuvoje, ir užsienyje, didina lietuvių kalbos prestižą.

Klaipėdos rajono savivaldybė, jos švietimo bei kultūros įstaigos iš viso numatė per 70 įvairiausių kalbinių renginių. Daug jų vyks virtualiai.

Šiemet Seimo paskelbti mūsų krašto rašytojos ir ryškios asmenybės Ievos Simonaitytės metai, todėl ne vienas mokyklos ir bibliotekos renginys skirtas būtent jai.

Klaipėdos rajono savivaldybė šiemet jau vasario paskutinę savaitę pakvies mokinius dalyvauti kūrybiniame konkurse „Piešiu kalbą“. Pirmą kartą pabandysime išrinkti ir gražiausią Klaipėdos rajono įstaigos ir įmonės simbolinį pavadinimą. Tiek mokiniai, tiek įmonės ir įstaigos, kurių pavadinimai bus šiemet išrinkti gražiausiais, bus apdovanoti gegužės 5 dieną Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirtame renginyje, kurio akcentas − susitikimas su Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto mokslo darbuotojais Gediminu Navicku ir Linu Aidoku, pristatysiančiais pirmąjį lietuviškai kalbantį robotą „Ąžuolą“.

Kovo 29 d. 11 val. kviečiame klausytis tinklalaidės „Masonų draugijų įtaka lituanistiniam sąjūdžiui Prūsijoje XVIII−XX a. pr.“, kurioje dalyvaus jauna mokslininkė, pernai apsigynusi disertaciją šia tema Kotryna Rekašiūtė.

Visus kviečiame pakeliauti „Kalbos kelio“ maršrutu po Agluonėnų ir Dovilų apylinkes, kuris bus paskelbtas Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos „Krašto gido“ platformoje. Šiemet maršrutas bus kuriamas toliau į „Kalbos kelią“ įtraukiant Priekulės apylinkes.

O jau už Lietuvių kalbos dienų ribų, tačiau taip pat kalbai skirtas renginys vyks rugsėjo 16 d. Dovilų etninės kultūros centre – tarpsavivaldybinis protų mūšis „Tūkstantis kalbos klaustukų“, kuriame žadėjo dalyvauti 4 Vakarų regiono savivaldybės.

Dar ne vėlu jungtis visiems prie Lietuvių kalbos dienų renginių – savo įstaigoje ar įmonėje sumanyti savų, − o gal tiesiog bent šiuo Lietuvių kalbos dienų laikotarpiu, į kurį įeina dvi mūsų valstybinės šventės – Vasario 16-oji ir Kovo 11-oji – ir užbaigia ypač mūsų kraštui svarbi Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena – pasistengti kalbėti ir rašyti (taip pat ir socialiniuose tinkluose skelbiant savo įrašus ar komentuojant kitų) gražia ir taisyklinga lietuvių kalba. Kas žino, − gal tai paskatins mus apskritai tapti geresniais žmonėmis ir valstybės piliečiais?

Visus Klaipėdos rajono renginius, skirtus Lietuvių kalbos dienoms, galite rasti Klaipėdos rajono savivaldybės interneto svetainės Valstybinės kalbos skyriuje https://klaipedos-r.lt/index.php?4084381716.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 386 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,