Mano Gargždai



Potvynis Priekulėje: apsemti ir keliai, ir gyvenamųjų namų rūsiai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Daivos Bliūdžiuvienės nuotr. Daivos Bliūdžiuvienės nuotr.

Dėl atodrėkio kaip ir kasmet patvino Minijos upė. Tačiau šiemet jos vandens lygis Priekulės miesto apylinkėse pakilo beveik iki ekstremalios ribos, o tai lėmė, kad prasidėjo seniai matyto dydžio potvynis.

 

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vasario 10-ąją vandens lygis ties Priekule per parą pakilo 14 cm ir siekė 548 cm – trūko tik 12 cm iki pasiektos stichinės ribos.

Vasario 11-ąją skelbiama, kad vanduo pamažu jau ima slūgti – vandens lygis sumažėjo 9 cm ir šiuo metu yra 539 cm.

„Po nakties vandens lygis ženkliai nukrito. Aišku, yra užsemti laukai, protarpiais ir keliukai užsemti, bet vakar buvo tarsi toks kulminacinis taškas. Mano vienas iš darbuotojų praneša, kad link Šilutės vedančiu plentu vakar vandens buvo 20 cm virš asfalto, o šiandien jo likę tik balomis, – apie dabartinę situaciją informuoja Priekulės seniūnijos seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė.

Labiausiai apsemtos buvo Liaunų, Šilininkų kaimų teritorijos. Pasak seniūnės, viena sodyba Liaunų k. buvo atskirta nuo kelio, tačiau pats namas nebuvo apsemtas, gyventojas kitoje vietovėje turėjo, kur prisiglausti, ir pagalbos neprašė. Taip pat vanduo sėmė kaimų keliukus, Pangesų ir Šilininkų kaimuose buvo pralaužtos vandens pralaidos.

Pasak jos, pasišnekėjus su vietiniais, atrodo, kad panašaus masto potvynio nebūta jau daugiau nei dešimt metų. Gyventojai tokį didelį vandens aukščio šuolį prisimena įvykus tik 2007-ųjų m. vasarą, o žiemos metu – 2011-ais metais. Priekulės seniūnijos seniūnė baiminosi, kad vandens lygis ir toliau nekiltų.

„Buvome jau išsigandę, kad rimtesnė situacija nesusidarytų Liaunų kaime. Vakar iš jo atvykęs žmogus sakė, kad su lengvuoju automobiliu dar pravažiuoja, bet jei vandens lygis dar kils, reikės su valtele plaukti, – prisimena D. Bliūdžiuvienė.

Vis dėlto, kol kas dar negauta jokių gyventojų skundų dėl potvynio metu sugadinto turto. Tačiau problema išlieka apsemiami gyvenamųjų namų rūsiai.

„Kai pakyla Minijos lygis, pasijaučia, kad žmonėms semia rūsius. Gyventojus praktiškai gelbėja tik turimi siurbliai. Tačiau ir tada susiduriama su kita problema – siurbliai nebespėja siurbti vandens. Mat srove įbėga tiek vandens, kiek išbėga, ta pusiausvyra tokia ir išsilaiko, o siurblys nebeišpumpuoja, – patiriamus sunkumus įvardina D. Bliūdžiuvienė.

Šiuo metu Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba nurodo, kad Klaipėdos raj. sav. išlieka pavojingo vandens lygio zonoje – Priekulės vandens matavimo stotis skelbia, kad Minija vis dar semia kelią Priekulė–Stragnai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 169 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,