Mano Gargždai



Policijos ataskaita: Klaipėdos apskrityje įvykdomų nusikalstamų veikų skaičius mažėja

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos apskrities VPK nuotr. Klaipėdos apskrities VPK nuotr.

Vasario 11-ąją nuotolinėje spaudos konferencijoje pristatyta Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) 2021 m. veiklos ataskaita.

 

Padidėjo sukčiavimų elektroninėje erdvėje skaičius

2021 m. Klaipėdos apskrityje iš viso įvykdytos 4236 nusikalstamos veikos – mažiausias nusikalstamų veikų skaičius per pastaruosius penkerius metus. Palyginimui, 2020 m. jų buvo užregistruota 352-mis daugiau, o 2017 m. iš viso buvo registruotos 6664 nusikalstamos veikos.

Iš praėjusiais metais įvykdytų nusikalstamų veikų Klaipėdos apskrityje daugiausia užfiksuota vagysčių – 834-ios, kurių skaičius taip pat mažėja (2020 m. – 1089-ios vagystės).

Taip pat 2021 m. sumažėjo ir įvykdytų sunkių nusikaltimų skaičius – 174. Palyginimui, 2020 m. fiksuotas 221 tokio pobūdžio nusikaltimas.

Vis dėlto praėjusiais metais padidėjo sukčiavimų skaičius – nuo 181 užregistruoto 2020 m. iki 237 registruotų pernai. Pasak Klaipėdos apskrities VPK viršininko pavaduotojo Raimondo Vaitkevičiaus, vis daugiau tokio pobūdžio nusikaltimų įvykdomi virtualioje erdvėje. Visgi net 79 proc. sukčiavimo atvejų internete yra išaiškinama.

„Tačiau tendencijos, matyt, ir ateityje išliks tokios, kad vis daugiau nusikalstamų veikų persikels į elektroninę erdvę. Mums tai yra signalas, kad ateityje reikės stiprinti pajėgumus šioje srityje, – tvirtino R. Vaitkevičius.

 

Gerėja padėtis keliuose

Mažėja ir eismo įvykių, per kuriuos nukenčia žmonės, skaičius. 2021-aisiais metais Klaipėdos apskrityje jų užfiksuota 362, o 2020 m. tokių įvykių buvo 21-u daugiau. Eismo įvykių metu praėjusiais metais žuvo 15 žmonių, 2020-aisiais metais – 23 žmonės.

Statistikos duomenimis, dažniausiai nelaimės keliuose įvyko nepasirinkus saugaus greičio ir atstumo, nevykdžius reikalavimo duoti kelią sankryžose ir pareigų pėstiesiems.

2021 m. Klaipėdos apskrityje buvo registruoti 66 eismo įvykiai, kurių metu nukentėjo 68 pėstieji (28 buvo patrenkti pėsčiųjų perėjose, vienas asmuo žuvo).

Taip pat Klaipėdos apskrityje praėjusiais metais intensyviai vykdyta eismo kontrolė. Surengtos 138 policinės priemonės, jų metu patikrinta daugiau nei 30 tūkst. transporto priemonių bei nustatyti 1928 KET pažeidimai.

 

Pasiekimų sąraše – ir didelių nusikaltimų ištyrimas

2021-aisiais metais Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai ištyrė beveik 69 proc. nusikaltimų.

„Jeigu mes matome nusikaltimų mažėjimą, tai jų ištyrimo kreivė didėja. Tad mes iš 10-ies nusikaltimų 7-is praktiškai išaiškiname, – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas.

Viena iš svarbiausių nusikalstamų veikų, kurią pavyko išaiškinti, – didelio masto finansinė apgaulė. Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais, atskleidė vienos didžiausių nevaisingumo problemas sprendžiančių gydymo įstaigų vykdomus nusikaltimus.

Ji galimai neįtraukdavo visų įvykusių ūkinių operacijų į įmonės buhalterinę apskaitą ir tokiu būdu valstybės įgaliotoms institucijoms teikė žinomai neteisingus duomenis apie pajamas, pelną, turtą ar jų panaudojimą.

Už šio nusikaltimo išaiškinimą Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai šiemet tapo konkurso „Metų seklys nugalėtojais. Klaipėdos apskrities pareigūnai šį konkursą laimi jau trečius metus iš eilės.

 

Džiugina gyventojų bendradarbiavimas ir pasitikėjimas

Pristatyta ir statistika apie patį Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. 2021 m. iš komisariato išėjo 42 asmenys, o į darbą buvo priimti 44 pareigūnai.

„Tačiau žiūrint į bendrą etatų skaičių, tie skaičiai nėra džiuginantys. Mes turime apie 200 pareigūnų trūkumą. Jeigu jų būtų, mūsų funkcijos būtų žymiai efektyviau vykdomos, o krūviai būtų labiau susivienodinę, – teigė A. Motuzas.

Šiai problemai spręsti policijos generalinis komisaras Renatas Požėla patvirtino priemonių planą, kuris galėtų padėti pritraukti jaunus policijos pareigūnus į policijos gretas.

Klaipėdos apskrities VPK, siekdamas sumažinti elektros energijos išlaidas, įgyvendina ir aplinkai palankius sprendimus – ant policijos komisariato stogo įsikūrė saulės šviesos energijos elektrinė.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas džiaugėsi, kad šiemet gyventojų pasitikėjimas policija yra kaip niekada aukštas – siekia 80 proc.

„Mūsų įstaiga užima svarbų vaidmenį kontroliuojant ribojimus, o tai darant kyla ir įvairių nepasitenkinimų. Tačiau policija nepraranda turimų pozicijų dėl savo veiklos, nuoširdumo, darbo su bendruomene, kuriai ne vis vien, kas vyksta aplinkui, – tvirtino A. Motuzas.

Klaipėdos apskrities VPK darbu džiaugėsi ir policijos generalinis komisaras bei ragino ir toliau išlaikyti svarbiausius pareigūnų darbo principus.

„Neretai žmogus su policija susiduria vieną kartą ir nuo to susidaro stereotipą visam gyvenimui, o jei jis neigiamas – tampa labai sunku jį pakeisti. Tad dėkime visas pastangas, kad atjauta, supratimas, išklausymas būtų mūsų kelrodė žvaigždė kasdienėje veikloje. Žmogus yra svarbiausias dalykas, dėl kurio mes dirbame, – teigė R. Požėla.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 215 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,