Mano Gargždai



Paaiškėjo, kada rajono gyventojams bus pradėtos teikti bibliobuso paslaugos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Vasario mėnesį vykusiuose Klaipėdos rajono savivaldybės komitetų ir Tarybos posėdžiuose buvo tvirtinama rajono kultūros įstaigų 2021 metų veiklos ataskaita. Apžvelgiant praėjusius metus, J. Lankučio viešosios bibliotekos darbuotojams už vykdomus darbus Tarybos posėdyje buvo išreikšta ir padėkų, tačiau sulaukta ir kritikos už sprendimą uždaryti kai kuriuos bibliotekų filialus.

 

2022-aisiais sieks pritraukti daugiau lankytojų

Vasario 17-ąją vykusiame Vietos ūkio ir reikalų komiteto posėdyje Tarybos narė Loreta Motuzienė pastebėjo, kad praėjusiais metais bibliotekose vykdomų renginių skaičius sumažėjo 10 proc., o šių kultūros įstaigų pasiekiamumas šiuo metu siekia tik 16,2 proc. lankytojų nuo gyventojų skaičiaus.

Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos patarėja kultūros politikai Jolanta Polekauskienė paaiškino, kad lankomumui įtakos turėjo pandemija.

„Žmonės bijojo eiti kontaktiniu būdu pasiimti knygas, ypač kaimiškose vietovėse. Šiais metais numatome vykdyti filialų perkėlimus: Pėžaičių bibliotekos filialą kelsime į mokyklos patalpas, Jakų filialą iš cokolinio aukšto rugsėjo–spalio mėnesį taip pat perkelsime į mokyklos patalpas. Tai reikš geresnį lankomumą, pritraukimą, veiklų padidinimą, – teigė J. Polekauskienė.

Be to, vasario 24-ąją vykusiame Tarybos posėdyje J. Polekauskienė tvirtino, kad yra planuojama parengti Klaipėdos rajono kultūrinių įstaigų strateginių planų rinkinį su svarbiausių renginių sąrašu ir jiems numatytomis lėšomis. Tai palengvintų ir biudžeto planavimą, ir didžiausių renginių organizavimą.

L. Motuzienė taip pat pasiteiravo, kaip yra sprendžiamas darbuotojų priėmimo į bibliotekas klausimas. Pasak Tarybos narės, juk bibliotekininkystės specialistų šiuo metu nerengia joks universitetas.

„Tikrai negalime priimti bet ko dirbti į bibliotekas. Ir dabar turėjome konkursą į bibliotekos pavaduotojo pareigas. Labai džiaugiamės, kad atėjo žmogus, turintis dešimties metų patirtį vadovaujant „Baltų lankų knygynui bei lietuvių filologijos ir režisūros išsilavinimą. Nors bibliotekininkų niekas specialiai neruošia, tikrai yra giminingų specialybių, kurios labai tiktų bibliotekoms, – nurodė Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos patarėja kultūros politikai.

 

Rajono gyventojus aptarnaus ir bibliobusas

Vasario 17-osios Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje Tarybos narys Raimondas Simonavičius pasidomėjo žadamu įgyvendinti mobiliosios bibliotekos projektu.

„Bibliobusas yra gaminamas. Jeigu gamintojas neužtruks, turėtume tilpti į visus rėmus. Procesą organizuojame taip, tarsi būtų įkurtas naujas Klaipėdos rajono savivaldybės J. Lankučio bibliotekos filialas. Apie 200 knygų važiuos nuolat, be to, esame suplanavę bibliobusu vežti ir absoliučiai visą periodiką, kurią galima rasti bet kuriame filiale.

Norime labai intensyviai bendrauti su skaitytojais, išsiaiškinant jų poreikius, remtis internetiniais užsakymais – pagal tai išsiaiškinsime, kokias knygas atvežti, – tikina Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos vadovė Indra Tamašauskienė.

Pasak I. Tamašauskienės, nepaisant to, kad praėjusių metų rudenį nuspręsta uždaryti bibliotekų filialus Kalotėje, Daukšaičiuose ir Tilvikuose, gyventojų skundų nėra.

„Skaitytojai atvažiuoja į tuos už kelių kilometrų esančius filialus, negauname jokių nusiskundimų iš gyventojų. Žinome statistiką – ten nebuvo labai daug skaitytojų, lankytojų, o vaikų apskritai nebuvo, nes mokyklų, darželių ten nėra. Pačios bibliotekininkės džiaugiasi, kad skaitytojai mielai naudojasi bibliotekomis Veiviržėnuose ir Vėžaičiuose, – teigė I. Tamašauskienė.

Šiuo metu, jeigu yra poreikis, bibliotekininkės nuveža knygas uždarytų filialų skaitytojams.

Tarybos narys Alfredas Šiaulys džiaugėsi, kad gyventojams įgyvendinta reforma nekenkia.

„Mes, politikai, tiek draskėmės, kad uždarydami bibliotekas skriaudžiame žmones, bet matau, kad gyventojai nesiskundžia. Labai ačiū direktorei, kad viskas eina į priekį, – dėkojo A. Šiaulys.

Tačiau opozicijos atstovas Sigitas Karbauskas įžvelgė ne tik bibliotekų, kaip knygų išdavimo vietų, prasmę, bet akcentavo ir tai, kad jos draugėn buria žmones.

„Knygų išdavimas sudarė 20 proc. bibliotekų veiklos. Bibliotekose vykdavo renginukai, knygų pristatymai, susirinkdavo moterys į edukacines programas. Šitų dalykų neįmanoma padaryti jokiame bibliobuse, – tvirtino S. Karbauskas.

Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos patarėja kultūros politikai nurodė, kad jau kovo mėnesį norima apmokyti du bibliotekininkus ir paruošti juos darbui su bibliobusu. Pats bibliobusas turėtų pradėti vykdyti veiklą gegužės, vėliausiai – birželio, mėnesį.

20-iai Tarybos narių balsavus už sprendimo projekto priėmimą, 7-iems susilaikius, buvo patvirtinta Klaipėdos rajono savivaldybės kultūros įstaigų 2021 metų veiklos ataskaita.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 252 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,