Mano Gargždai



Jaunų ukrainiečių gyvybių jūrai neatidavė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Eimanto Chachlovo nuotr. Eimanto Chachlovo nuotr.

Negirdintiems gelbėtojų perspėjimų ir nematantiems plazdančios maudytis draudžiančios vėliavos sekmadienio vakarą pati Baltijos jūra akivaizdžiai priminė apie gresiančius pavojus.

 

Klaipėdos miesto paplūdimiuose budintys gelbėtojai ant kojų pakelti sekmadienio vakarą, kai jūroje pradėjo didėti bangos ir stiprėti vandens srovė.

Nors ir iškelta maudytis draudžianti raudona vėliava, jų pagalbos prireikė skirtingose pliažuose jūroje atsigaivinti sumaniusiems asmenims.

Apie 17.21 val. Bendrasis pagalbos centras pranešė, kad du paaugliai skęsta prie šiaurinio jūrų uosto vartų molo. Šioje vietoje yra vadinamasis laukinis paplūdimys, kuriame gelbėtojai nebudi.

Tiek pastariesiems, tiek ir į nelaimės vietą atskubėjusiems uostamiesčio ugniagesiams teko sukti atgal. Vaikai iš vandens ištraukti dar iki jiems atvykstant. Tai padarė poilsiautojai.

Į jūrą srovės nešamą mergaitę išgelbėjo prie šiaurinio molo vėją „gaudę“ kaituotojai.

Nepilnamečiai maudėsi vieni ir puikiausiai suprato, kad už tai nebus paglostyti. Atsidūrę ant kranto, jie pasišalino.

Praėjus kiek ilgiau nei pusvalandžiui (apie 17.57 val.), iš karto penki jauni žmonės Baltijos jūroje skendo ties Girulių paplūdimiu.

Pasak Klaipėdos gelbėtojų vado Aleksandro Siakki, jūros keliamo pavojaus neįvertino 17–18 metų Ukrainos piliečiai.

„Maudėsi vaikinas ir keturios merginos. Jie visi kartu pateko į duobę ir srovė juos pradėjo traukti į jūrą. Trys merginos išsikapstė pačios, o aštuoniolikmetę ir ją gelbėti puolusį septyniolikmetį ištraukė bei į krantą parplukdė vandens motociklu atskubėję gelbėtojai. Jie jau buvo nunešti už maudymosi ribą žyminčių plūdurų, apie 300 metrų nuo kranto“, – „Vakarų ekspresui“ įvykio aplinkybes pasakojo biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas A. Siakki.

Medikų pagalbos prireikė ne tik išgelbėtiems ukrainiečiams, bet ir krantą savo jėgomis pasiekusiems jų draugams.

„Visi jaunuoliai kaip reikiant prigėrė jūros vandens. Išgelbėtieji buvo sąmoningi, tačiau prastos būklės. Pirmąją pagalbą jiems suteikė mūsų medikė. Iškviesta greitoji medicininės pagalbos brigada juos nuvežė į ligoninę.

Netrukus blogai pasijuto ir likusios trys merginos. Jos taip pat nugabentos į ligoninę. Kai įvyksta skendimas ir žmogus prigeria vandens, mes visada kviečiame GMP brigadą, nes gali įvykti antrinis skendimas“, – teigė A. Siakki.

Antrinio skendimo simptomai (kosėjimas, oro trūkumas, krūtinės skausmas, letargija) gali pasireikšti per 1–24 val. nuo vandens patekimo į skendusiojo organizmą.

Sekmadienis liūdnai baigėsi Baltijos jūra ir Kuršių nerija iš paukščio skrydžio pasigėrėti nusprendusiam vyrui. Smiltynėje parasparnininkas iš dangaus nukrito tiesiai gelbėtojams į rankas.

„Nelaimė įvyko paplūdimyje, į kurį patekti galima iš naujosios perkėlos.

Sukantis susipynė parasparnio lynai. Žmogus krito žemyn ir trenkėsi į kopų šlaito medinius laiptus.

Nors ir buvo su šalmu, pataikė tiesiai su kakta. Trauma rimta. Pirmąją pagalbą suteikė paplūdimyje budinti medikė. Atvykusi GMP brigada vyrą išvežė į ligoninę. Mūsų medikės pagalbos šeštadienį prireikė ir Giruliuose. Galvomis susitrenkė tinklininkės“, – sakė A. Siakki.

Klaipėdos gelbėtojų vado teigimu, šiuo metu uostamiesčio paplūdimiuose labai daug alkoholį vartojančio jaunimo ir be tėvų priežiūros prie jūros atvažiuojančių nepilnamečių.

„Tempia alkoholį maišais ir geria jį kopose. Dažniausiai studentai ir kiti Klaipėdoje besimokantys jaunuoliai. Kol jie neišvažiuoja vasarai į namus, tol mums tenka su jais kovoti.

Taip pat labai daug vienų nepilnamečių. Nors iki 14 metų be suaugusiųjų priežiūros negalima ne tik maudytis, bet ir būti prie vandens. Tokių paauglių negali prižiūrėti ir vos keliais metais vyresni draugai.

Norisi priminti poilsiautojams, kad atvykus į paplūdimį pirmiausiai reikia atkreipti dėmesį į kabančią vėlią ir prie vandens pastatytus perspėjimo ženklus. Ir negalima į pliažus vestis savo naminių gyvūnų“, – priminė A. Siakki.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 367 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,