Mano Gargždai



Dešimtmetį švenčianti asociacija – bendradarbiavimo pavyzdys Lietuvoje ir už jos ribų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asmeninio albumo nuotr. Asmeninio albumo nuotr.

Neseniai minėtas visas septynias pajūrio savivaldybes jungiančios asociacijos „Klaipėdos regionas“ 10-ies metų gimtadienis – proga pažvelgti į praėjusius metus bei įvertinti pasiekimus. Per laikotarpį nuo organizacijos įsteigimo asociacija tapo svarbiu nacionalinių šalies institucijų partneriu. Įrodyta, kad regionas stiprėja bei susivienijęs gali siekti geriausių rezultatų visų pirma savo kraštui, o kartu ir visai šaliai. Tikslingai auginamas partnerysčių tinklas, lyderio pozicijos Baltijos jūros regione siekis, darbas ties pozicionavimo strategijos kūrimu – tik keletas pastarųjų metų darbų. Ko dar pasiekta per dešimtį metų?

 

Siekiama tapti lyderiais Baltijos jūros regione

Baigiant pirmąjį asociacijos „Klaipėdos regionas“ dešimtmetį apsispręsta siekti Vakarų Lietuvos kaip tvarios jūrinės ekonomikos lyderės Baltijos jūros regione vardo. Šiam tikslui parengta Klaipėdos regiono specializacijos strategija iki 2030 metų, kurioje išskiriamos pagrindinės regiono specializacijos kryptys – jūrinė ekonomika, bioekonomika, darnus jūrinis ir pakrančių turizmas, pažangi pramonės ekonomika ir paslaugų ekonomika.

„Klaipėdos regiono specializacijos strategija iki 2030 metų – išties ambicingas planas, padėjęs Klaipėdos regiono savivaldybėms ir partneriams išsikelti aukštus tikslus. Jį įgyvendindami toliau stiprinsime regiono bendradarbiavimą bei lyderystę Lietuvoje ir neabejotinai už jos ribų“, – teigia asociacijos „Klaipėdos regionas“ prezidentas ir Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Europos Komisijos užsakymu įgyvendintame Europos Sąjungos regionų bioekonomikos strategijų kūrimo tyrime identifikuota, kad Klaipėdos regionas yra vienintelis regionas Lietuvoje, turintis regioninę specializacijos strategiją su joje numatytais bioekonomikos krypties tikslais.

 

Svarbiausias augimo variklis – partnerystės

Vieningo Vakarų Lietuvos regiono lyderystė neįmanoma be svarbiausios varomosios jėgos – partnerysčių, padedančių atliepti skirtingas regiono specializacijos kryptis, siekti keliamų tikslų bei kurti pokyčius.

„Partnerystės padeda didinti pasitikėjimą tiek regionu, tiek vieni kitais, stiprinti konkurencingumą, žinomumą lokaliai ir Baltijos jūros regiono lygmeniu. To rezultatas – poveikis, nukreiptas į ilgalaikę perspektyvą“, – įžvalgomis dalijasi asociacijos „Klaipėdos regionas“ vykdančiosios direktorės pareigas 2015–2020 metais ėjusi Klaudija Kionies.

Vienas sėkmingiausių partnerysčių pavyzdžių, sutelkusių regiono savivaldybes ir kitus partnerius bei padėjusių siekti pokyčių Vakarų Lietuvos regione – Klaipėdos regiono pasiekiamumo ir žinomumo didinimo programų įgyvendinimas. Jų dėka pradėti skrydžiai iš Palangos oro uosto į Londoną, Dortmundą, o vėliau atsiradusios kitos kryptys iki pandemijos kone trigubai išaugino oro krypčių iš Palangos skaičių. Kita jau minėta partnerystė, gimusi iš regiono vieningumo – Klaipėdos regiono specializacijos strategijos iki 2030 metų parengimas. Nuo 2017 metų prasidėjęs procesas – analizės, vizijos kūrimas, identiteto gryninimas – galiausiai virto visą regioną ir suinteresuotas šalis telkiančiu dokumentu.

Svarbiu visam Klaipėdos regionui akcentu yra ir tarptautinės partnerystės, padedančios plėsti akiratį, didinti Vakarų Lietuvos regiono bei atskirų savivaldybių žinomumą, dalintis idėjomis ir kartu kurti ryšius.

„Tarptautinis lygmuo turi keletą aspektų: pirmiausia, mokymosi galimybes – Europos kontekste esame vis dar auganti ir sparčiai besimokanti šalis, kuri turėjo praeiti sunkų transformacijų kelią, todėl dažnai iš kolegų Baltijos jūros regione galime pasimokyti ir nekartoti tų pačių klaidų, o kartais ir išvis nedaryti klaidų bei perimti jau išbandytas ir veikiančias praktikas“, – išskiria šiuo metu vykdančiosios direktorės pareigas einanti Eglė Stonkė.

Asociacija yra tarptautinių organizacijų Euroregionas „Baltija“ ir Baltijos jūros valstybių subregionų bendradarbiavimo platformos (BSSSR) narė, palaikomas glaudus bendradarbiavimas su Periferinių jūrinių regionų konferencijos Baltijos jūros komisija (CMPR BSR), taip pat su partneriais iš Latvijos Kuržemės regiono ir Lenkijos Pamario regiono.

 

Asociacija „Klaipėdos regionas“ – vienintelė tokio tipo Lietuvoje

Nors prieš dešimt metų steigiant asociaciją kilo nemažai klausimų: „ar to reikia?“, „ar pasiteisins?“, „ar prasminga?“, „ar verta?“, šiandien asociacijos nariai ir partneriai vienareikšmiškai galėtų į visus klausimus atsakyti „taip“.

„Mūsų regionas turi išskirtinį potencialą turizmui, puikiai išvystytą infrastruktūrą, išskirtines gamtos, landšafto vertybes. Suvokėme, kad regionas, turintis šias stiprybes, yra nepakankamai matomas ir žinomas Europoje ir pasaulyje. Tai įkvėpė sprendimą kurti organizaciją, kuri burdama suinteresuotasias šalis padėtų spręsti Vakarų Lietuvos žinomumo ir pasiekiamumo iššūkius. Taip pat suvokėme, kad šių iššūkių negalime įveikti dirbdami pavieniui ir tikslams pasiekti turime kaip niekada stipriai susivienyti“, – asociacijos išskirtinumą įvardija Klaipėdos miesto meras, buvęs asociacijos prezidentas Vytautas Grubliauskas.

Tuo tarpu asociacijos vykdančioji direktorė E. Stonkė tiki, kad asociacijos stiprybė yra gebėjimas matyti sprendimus, kurie pradžioje gal sunkesni, bet ilgalaikėje perspektyvoje yra daugiau duodantys.

„Tikiu, kad asociacija padeda regione įsitvirtinti regioniniam mąstymui ir suvokimui, kad didelių tikslų lengviau siekti drauge, juk visi esame dalis kažko didesnio ir globalesnio. Būti bei konkuruoti kartu tokioje plotmėje yra lengviau.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 175 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,