Mano Gargždai



Mobili biblioteka Klaipėdos rajone klesti – augantis žmonių įsitraukimas ir netradicinė galimybė užsisakyti knygą į namus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lauros Jankutės nuotr. Lauros Jankutės nuotr.

Birželio viduryje į Klaipėdos rajono gatves išvažiavo Jono Lankučio bibliotekos mobili versija – bibliobusas. Kasdien stebimos veiklos statistika rodo, kad skaitytojų skaičiai kiekvieną mėnesį auga ir vis daugiau žmonių sužino apie išmanaus autobusiuko teikiamas paslaugas jų gyvenvietėje ar net galimybę užsisakyti knygą į namus.

 

Klaipėdos rajone bibliobusas sėkmingai rieda ir džiugina gyventojus, siūlydamas galimybę ne tik pasiimti norimą knygą, bet ir užeiti apsižvalgyti, pasinaudoti kompiuteriu, internetu, spausdinimo bei kopijavimo paslaugomis. Augantį populiarumą pastebi Jono Lankučio bibliotekoje laikinai direktorės pareigas einanti Aurelija Butkutė-Norkevičienė: „Man yra labai smagu, kad dabar, susidėjusi į lentelę visus skaičius, matau ryškią ir aiškią teigiamą progresiją visomis prasmėmis: bibliobusas pradėjo važinėti birželio viduryje, lankytojų turėjom tik 50, nors tikrai buvo nemažai reklamos bei viešinimo, antrąjį vasaros mėnesį turėjome 65 lankytojus, rugpjūtį – 85 lankytojai viso Klaipėdos rajono mastu. Išduoti leidiniai birželio mėnesį – 36, liepą – 86, o rugpjūtį – 126. Per nepilnus 3 mėnesius turime 44 suaugusius skaitytojus ir 8 vaikus.“

 

Bibliobuso maršruto pokyčiai

Bibliobuso idėja pradžioje buvo vientisas kelionių maršrutas, bet eigoje patys žmonės padiktavo, kas jiems svarbu ir įdomu, o bibliotekos personalas tuo iškart ėmė vadovautis: „Dabar ir patys dėliojame kelionių maršrutą, atsižvelgdami į bendrą situaciją – įvertiname gyvenvietės nutolimą nuo jai artimiausio filialo, bendruomenės dydį ir susidomėjimą bei kitus žmonių diktuojamus kriterijus“, – pasakoja A. Butkutė-Norkevičienė.

 

Pageidaujama knyga – į namus

Pirmadienį ir penktadienį, nuo 13:00 val. iki pat darbo dienos galo, bibliobusas yra atviras pasiūlymams ir atvažiuoja ten, kur reikia, knygą darbuotojai geranoriškai pristato į bet kurią vietą Klaipėdos rajone, net atneša į daugiabučio aukštą žmogui, kuris negali atvykti. Biblioteka pripažįsta, kad Gargždų filiale neturi galimybių aptarnauti negalią turinčius žmones, todėl stengiasi šį trūkumą kompensuoti ir tokią galimybę suteikti pasitelkiant bibliobuso pagalbą: „Mums yra svarbus kiekvienas skaitytojas, o būtent bibliobusas yra pagrindinis įrankis pasiekti kiekvieną, kad ir kokiame atokiame kampelyje jis begyventų“, – teigia direktorė.

„Visai neseniai lankiausi Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, kur vyko „Erasmus“

programos aptarimas, jos metu bibliotekininkai važinėjo po skirtingas šalis ir dalinosi patirtimis: štai Švedijoje labai panašiu principu veikia autobusas, nors ir dėl vieno žmogaus važiuojantis dideliu spinduliu ir į skirtingus, vienas nuo kito itin nutolusius taškus – jiems yra svarbus kiekvienas – džiaugiuosi, kad mūsų vizija ir misija yra tokia pati – nuvažiuosime pas kiekvieną Klaipėdos rajono gyventoją“, – sako A. Butkutė-Norkevičienė.

 

Bendruomenių įsitraukimas

Bibliotekos darbuotojai nuolat stengiasi užmegzti kontaktą su bendruomenių pirmininkais, kurie prisideda prie sklandesnio bendradarbiavimo, stengiasi iškomunikuoti tai, kas visai bendruomenei aktualu ir naudinga. Direktorė pasakoja, kad nuo pat bibliobuso paslaugų teikimo pradžios užsimezgė ryšys su Kalotės bendruomenės pirmininku – bibliobusui buvo pasiūlyta kita sustojimo vieta, palankesnės valandos, viešinama paslauga – kol kas, direktorės teigimu, tai yra sėkmingiausias ir daugiausiai susidomėjimo sulaukęs taškas.

Mažiausias susidomėjimas pastebimas Baukštininkuose – per visą paslaugų teikimo laikotarpį ten sulaukta vos keleto skaitytojų, todėl dabar planuojama tą laiką paskirstyti kitoms Klaipėdos rajono gyvenvietėms – į maršrutą svarstoma įtraukti visą Sendvario seniūniją.

Direktorė pasakoja, kad labiausiai personalą nustebino Ketvergiai, turintys nemažai gyventojų, tačiau mobilios bibliotekos paslaugomis visai nesusidomėję – šis taškas dabar, bent jau laikinai, yra pašalintas, o laikas išnaudojamas pagal individualius kiekvieno skaitytojo poreikius.

Taip pat ir Daukšaičiuose susidomėjimas buvo labai mažas: „Lankiausi Daukšaičiuose po to, kai buvo priimtas sprendimas uždaryti jų kaimelio bibliotekos filialą, žmonės čia rodėsi labai liūdni – biblioteka jiems buvo ne tik knygų lentynos, bet ir susibūrimo vieta, kur rengė įvairius susitikimus, organizavo renginius. Galbūt todėl ir susidomėjimas mūsų mobilia biblioteka buvo mažas – gyventojai, ilgėdamiesi tikros bibliotekos, nepripažino šios alternatyvos“, – savo asmenine nuomone dalinasi A. Butkutė-Norkevičienė.

Bibliotekos darbuotojai ir visas personalas džiaugiasi priimtu sprendimu Daukšaičiams gražinti filialą, pasakoja, kad ir pati kaimelio bendruomenė labai įsitraukusi, pasiruošusi padėti ir kaip įmanoma prisidėti prie naujojo filialo atidarymo.

 

Bibliobuso darbuotojai – aktyvus, motyvuoti ir pasiruošę padėti

„Labai žavimės bibliobuse dirbančia bibliotekininke – kiekvieną kartą sugrįžusi ji vis pateikia naujų idėjų, pastebėjimų, užsirašinėja visus žmonių pageidavimus ir derina maršrutą, kaip patogiau aplankyti kiekvieną, akivaizdu, moteriai svarbu ne tik atvykus atstovėti reikiamas darbo valandas, bet ir jaustis naudinga bei reikalinga žmonėms. Taip pat ir bibliobuso vairuotojas labai prižiūri automobilį, kiekvieną rytą pasirūpina, kad žmones pasiektų švari, tvarkinga ir blizganti biblioteka“, – šypsodamasi pasakoja A. Butkutė-Norkevičienė.

Bibliobuse dirbančios bibliotekininkės teigimu, vasarą skaitytojai daugiausiai rinkosi romanus, detektyvus, spėjama, kad rudenį populiaresnė bus specializuota mokslinė literatūra. Personalas tikisi, kad pasibaigus vasaros sezonui, skaitytojų ir įsitraukiančių į mobilios bibliotekos teikiamas paslaugas vis daugės: moksleiviams prasidės privalomoji literatūra, kurią taip pat galės užsisakyti ir atsiimti savo miestelyje ar net gauti tiesiai į namus.

 

Skatinamas įsitraukimas bei įgyvendinama svarbi bibliotekos misija

Mobilios bibliotekos paslaugos gali pasiekti kiekvieną Klaipėdos rajono gyventoją, o svarbiausia – žmones su negalia, taip yra puoselėjama viena iš svarbiausių bibliotekos misijų – mažinti socialinę atskirtį. Personalas patikina, kad bibliobusas tikrai važinės ir toliau teiks paslaugas tol, kol tą daryti leis oro sąlygos.

„Kolkas nėra daug rašančių privačiai, galbūt dar nedrąsu ir nauja, bet mes raginame tai daryti – rašykite, klauskite, o mes su malonumu pasirūpinsime, kad norima knyga pasiektų jūsų namus“, – šypsodamasi pokalbį užbaigia Klaipėdos rajono Jono Lankučio bibliotekos laikinoji direktorė A. Butkutė-Norkevičienė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 219 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,