Mano Gargždai



Gargždų NVSC apie galimą kvapų poveikį sveikatai bei kvapų prevenciją

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Gargždų skyrius atkreipia dėmesį, kad vis labiau intensyvėjant žmonių gamybinei veiklai, pramonei, žemės ūkiui ir kitoms ūkio šakoms, susiduriama su vis daugiau prieštaravimų tarp vykdomos ūkinės veiklos ir jos galimos neigiamos įtakos visuomenės sveikatai. Todėl siekiant gerinti žmonių sveikatai palankią aplinką, informuojame, kad pagrindinius reikalavimus, susijusius su kvapų valdymu, nustato Lietuvos higienos norma HN 121:2010 „Kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore“ ir kvapų kontrolės gyvenamosios aplinkos ore taisyklės.

 

Leidžiama kvapo koncentracija gyvenamosios aplinkos ore

Šiuo metu didžiausia leidžiama kvapo koncentracija gyvenamosios aplinkos ore yra 8 europiniai kvapo vienetai (OUE/m3). Nuo 2024 m. sausio 1d. ūkio subjektai privalės užtikrinti, kad kvapai gyvenamosios aplinkos ore dėl planuojamos / vykdomos ūkinės veiklos neviršytų 5 europinių kvapo vienetų (OUE/m3).

 

Aplinkos teršimas kvapais bei įtaka sveikatai

Pastebima, kad aplinkos tarša kvapais yra viena opiausių ir sunkiausiai išsprendžiamų problemų. Žmonės, gyvenantys greta gamyklų, sąvartynų, gyvulininkystės kompleksų, nuotekų valymo zonų, nuolat skundžiasi dėl patiriamo diskomforto, t. y. nemalonių kvapų. Dažnai kvapai tiesiogiai nekenkia sveikatai, nes žmonės pajunta kvapus, kai jų cheminės medžiagos koncentracija yra nereikšmingai maža. Paprastai nuodingų cheminių medžiagų koncentracija yra gerokai didesnė nei kvapų jautrumas. Kai nemalonų kvapą žmogus jaučia ilgesnį laiką ir jį sukeliančių cheminių medžiagų koncentracija viršija leistinas normas, tai gali sukelti galvos skausmą, pykinimą, akių perštėjimą, nosies varvėjimą. Pavyzdžiui, žmogus amoniako kvapą jaučia esant 0,18 mg/m³ koncentracijai. Amoniakas į organizmą gali patekti ne tik įkvėpus, tačiau ir per odą, dirgindamas kvėpavimo takus, odą, o aukštos amoniako koncentracijos gali nudeginti, pakenkti akims. Tokiam kvapui jautriausi senyvi žmonės, vaikai, asmenys, sergantys kvėpavimo sistemos ligomis arba astma. Kai sieros vandenilio koncentracija pasiekia 28 mg/m³ žmogui gali pasireikšti galvos skausmai, pykinimas, pablogėti atmintis. Dar didesni jo kiekiai sukelia sąmonės netekimą ar netgi mirtį. Šiai medžiagai jautriausi vaikai bei senyvo amžiaus žmonės bei įvairaus amžiaus žmonės, sergantys astma.

 

Kvapų prevencija

Tam, kad būtų išvengta neigiamo kvapų poveikio visuomenės sveikatai – teršalų, skleidžiančių kvapus, koncentracijos turi būti sumažintos iki žemiausio lygio. Kiekvienos vykdomos ūkinės veiklos metu turi būti vykdoma kvapų monitoringo sistema ir kvapų mažinimas technologinėmis, cheminėmis bei mikrobiologinėmis priemonėmis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 245 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,