Mano Gargždai



Saugokitės erkių!

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Erkės – tai nariuotakojai, kurie mėgsta drėgnas vietas, vešlią žolę. Daugelis erkių rūšių dalį savo gyvenimo praleidžia parazituodamos, kad galėtų prisičiulpti kraujo ir išgyventi.

Daugiausia erkių sutinkama miškuose. Paskutiniaisiais metais erkės sutinkamos ir kolektyviniuose soduose, miesto parkuose, skveruose, stadionuose, kapinių teritorijose, paplūdimių žaliosiose zonose ir net mikrorajonų žaliuosiuose želdinių plotuose.

Ligos sukėlėjus erkės perduoda iš kartos į kartą.

Šiais metais Klaipėdos apskrityje pirmosios erkės pastebėtos kovo 28 dieną. Per šių metų penkis mėnesius Klaipėdos apskrityje Laimo liga susirgo 12 žmonių, erkiniu encefalitu – 1.

 

Erkių platinamų ligų prevencinės priemonės

Tinkamai prižiūrima teritorija: nušienauta žolė, iškirsti brūzgynai, pašalinti kelmai ir sausos šakos, senas šienas ir pernykščiai lapai.

Vienintelė efektyvi erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepytis patartina visiems žmonėms, kurie dažnai būna miške, laukuose bei keliautojams, kurie ruošiasi važiuoti į kitas šalis ir ten lankytis gamtoje.

Parkuose, miškuose reikėtų vaikščioti takeliais, poilsiui geriau pasirinkti sausą, atvirą aikštelę.

Einat į gamtą rekomenduojama dėvėti šviesius drabužius, pasiūtus iš lygaus audinio, apykaklė ir rankogaliai turi būti prigludę prie kūno, kelnės sukištos į batus ar į kojines.   

Drabužius ir atviras kūno vietas rekomenduojama apipurkšti repelentais – skysčiais, atbaidančiais erkes.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 168 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,