Mano Gargždai



Gargždų krašto muziejuje pristatyta seniausio archeologinio radinio Lietuvoje paroda

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Iš šiaurės elnio rago pagamintas seniausias archeologinis radinys Lietuvoje - Lyngby kirvis. Lauros Jankutės nuotr. Iš šiaurės elnio rago pagamintas seniausias archeologinis radinys Lietuvoje - Lyngby kirvis. Lauros Jankutės nuotr.

Ketvirtadienį Gargždų krašto muziejus, bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaliniu muziejumi, pristatė „Lyngby kirvis: 13 000 metų garantija“ archeologinę parodą. Ji buvo skirta unikaliam eksponatui – seniausiam Lietuvoje rastam archeologiniam radiniui – iš šiaurės elnio rago pagamintam kirviui. Paroda bus eksponuojama iki vasario 14 dienos.

 

Parodos atidarymą pristatė Gargždų krašto muziejaus istorikas, archeologas Mantas Užgalis, kuris patikino, kad „Lyngby“ kirvis yra pats seniausias eksponatas, rastas Lietuvos teritorijoje ir sulaukęs itin didelio mokslininkų susidomėjimo.

„Ši paroda taip pat neeilinė: lygiai prieš 10 metų mūsų muziejus turėjo kitą archeologinę parodą, tik tuometinė paroda pristatė Klaipėdos rajono archeologinį paveldą, o dabar tai jau visai Lietuvai itin reikšmingas eksponatas“, – kalbėjo M. Užgalis.

Prie parodos organizavimo ir pristatymo prisidėjo ir jos kuratorė, Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologė Dalia Ostrauskienė, nuosekliai papasakojusi svečiams kirvio atsiradimo istoriją.

„Parupės kaime, Biržų rajone, vienas žmogelis, vardu Vilius Venckūnas, tvarkęsis savo kiemo valdose. Bekasdami žemę jo pasamdyti darbininkai atrado keistą daiktą – pavartė rankose, pasirodė jis jiems įdomus ir pasiliko, o tada perdavė ir valdos savininkui. Po kiek laiko į svečius atvykęs draugas ir pamatęs šį kirvį papasakojo, jog šis daiktas vertas didžiausio dėmesio – labai senas ir visiška retenybė. Po šio pokalbio Vilius Venckūnas kreipėsi į Biržų muziejų, o ten dirbusi archeologė pasirūpino, kad kirvis atsidurtų mokslininkų rankose, Klaipėdoje. Ten buvo atlikti įvairiausi radinio tyrimai, jis keliavo ir po Europą, o išvydę rezultatus tyrėjai labai nustebo ir apsidžiaugė jo nepaprastumu. Kirvis grįžo į Viliaus Venckūno rankas, o savininkas šį nepaprastą, 13 000 metų senumo eksponatą padovanojo Lietuvos nacionaliniam muziejui. Taip jis šiandien nugulė ir Gargždų krašto muziejuje“, – pasakojo parodos kuratorė D. Ostrauskienė.

Detalesnę informaciją apie radinio vietovę, struktūrą ir priešistorę parodos metu savo prezentacijose pristatė Klaipėdos Universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojas, lektorius dr. Tomas Rimkus ir Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto docentas dr. Gvidas Slah, kuris renginio pabaigoje pademonstravo kirvio replikos funkcinio panaudojimo galimybes.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 495 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,