Mano Gargždai



Darbas Olandijoje: ką reikia žinoti?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
SEO nuotr. SEO nuotr.

Darbo Olandijoje paieška gali būti įdomus, bet nebūtinai sudėtingas procesas. Olandija, dar žinoma kaip Nyderlandai, yra Vakarų Europos šalis, garsėjanti nuostabiais tulpių laukais, vėjo malūnais ir vaizdingais kanalais. Ji taip pat žinoma dėl savo tvirtos ekonomikos, su daugybe galimybių įvairių sričių profesionalams. Darbas Olandijoje yra žinomas dėl savo rinkos konkurencingumo, tačiau ten taip pat siūloma daugybę privalumų darbo ieškantiems asmenims iš visos Europos. Šiame straipsnyje išnagrinėsime keletą pagrindinių dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti ieškant darbo Olandijoje.

 

Kalbos reikalavimai

Pirmas dalykas apie ką reikėtų pagalvoti prieš ieškant darbo Olandijoje yra kalba. Nors šalyje plačiai kalbama vokiečių ir netgi anglų kalba, ypač didesniuose miestuose, tokiuose kaip Amsterdamas ir Roterdamas, olandų kalbos žinios gali būti privalumas ieškant darbo. Daugelyje darbo skelbimų kandidatams yra nurodomi kalbos reikalavimai ir mokėjimas laisvai kalbėti olandų kalba, ypač tokiuose sektoriuose kaip sveikatos priežiūra, švietimas ir viešasis administravimas yra būtinybė. Pavyzdžiui, jei esate slaugytoja ar mokytojas, tikėtina, kad norėdami dirbti Olandijoje turėsite gerai mokėti olandų kalbą, taigi verta pagalvoti apie kalbų kursus skirtus profesionalams. Tačiau tiems, kurie nemoka olandų kalbos, vis dar yra daug darbo galimybių tokiose srityse kaip IT, viešbučių administravimas, ar logistika, kur anglų kalba dažnai yra pagrindinė kalba, todėl prieš pateikiant kandidatūrą svarbu ištirti konkretaus, jus dominančio darbo, kalbos reikalavimus.

 

Laisvų darbo vietų paieška

Vienas geriausių būdų rasti laisvų darbo vietų Olandijoje yra internetiniai darbo portalai. Dabar galima rasti daug svetainių, kuriose pateikiamos laisvos darbo vietos įvairiose Europos šalyse. Šie portalai leidžia ieškoti darbo pagal raktinį žodį, vietą ir net pramonės šaką. Taip pat yra tokių įmonių, kurios padeda lietuviams ne tik susirasti darbą, bet ir suteikia galimybę apsigyventi Jūsų pasirinktoje šalyje.

Be internetinių darbo portalų, ieškant laisvų darbo vietų Olandijoje gali būti naudingos ir socialinės žiniasklaidos platformos, tokios kaip „LinkedIn“ ar „Facebook“. Daugelis įmonių ir įdarbintojų skelbia laisvas darbo vietas savo „LinkedIn“ puslapiuose, taip pat ten galite susisiekti su savo srities profesionalais ir sužinoti apie darbo galimybes.

„Facebook“ platformoje yra daugybė grupių skirtų lietuviams dirbantiems ar ieškantiems darbo užsienyje, taip pat lietuvių grupių gyvenančių konkrečiuose Europos miestuose, kur galima rasti bendraminčių, kurie Jums patars dėl darbo, kalbos kursų ar net gyvenamosios vietos.

Tinklų kūrimas taip pat yra svarbi darbo Olandijoje dalis. Prisijungimas prie profesinių asociacijų ir dalyvavimas pramonės renginiuose gali padėti užmegzti vertingus ryšius su potencialiais darbdaviais ir kolegomis.

 

Gyvenimo aprašymas ir motyvacinis laiškas

Kreipiantis dėl darbo Olandijoje, svarbu turėti ne tik tvirtą gyvenimo aprašymą (CV), bet ir motyvacinį laišką. Jūsų CV turėtų būti pritaikytas darbui, į kurį pretenduojate, ir pabrėžti jūsų atitinkamus įgūdžius ir patirtį. Be savo darbo patirties, taip pat svarbu įtraukti bet kokį atitinkamą išsilavinimą ar mokymus, kuriuos įgijote. Jei turite kokių nors kalbos sertifikatų, pvz., olandų kalbos sertifikatą, būtinai įtraukite ir juos. Ne visada į gyvenimo aprašymą yra naudinga įtraukti pomėgius, kadangi tai ne visada prideda vertės, tačiau jei Jūsų pomėgiai yra susiję su darbu ir gali padėti Jums išsiskirti iš minios visada juos paminėkite. Taip pat, nemeluokite ir nedėkite klaidingos informacijos į savo CV, kadangi tai gali atsigręžti prieš Jus ir užkirsti Jums kelią įsitvirtinti Olandijos darbo rinkoje. Prieš siųsdami savo gyvenimo aprašymą atkreipkite dėmesį į jo formatavimą: ar visus naudojamas tas pats šriftas, raidžių dydis, ar paraštės sulygiuotos ir t.t.

Jūsų motyvacinis laiškas turėtų būti pritaikytas konkrečiam darbui, į kurį pretenduojate, ir pabrėžti, kodėl jūs tinkate šiai darbo pozicijai. Prieš rašydami motyvacinį laišką, būtinai pasidomėkite apie įmonę, kurioje norite įsidarbinti ir darbo reikalavimus ir nusiųskite jį atitinkamam asmeniui.

Olandijoje taip pat įprasta į CV įtraukti nuotrauką ir asmeninius duomenis, tokius kaip amžius ir šeimyninė padėtis, o rekomendacijos pridėjimas į gyvenimo aprašymą nebėra standartinė praktika. Jei norite, visada galite pridėti eilutę, jog „ rekomendacijos pateikiamos paprašius“, tačiau dabar yra labiau priimtina rekomendacijų skiltį visai pašalinti.

 

Darbo pokalbis

Jei esate pakviestas į pokalbį dėl darbo Olandijoje, svarbu geras pasiruošimas. Apsirenkite konservatyviai, atvykite laiku (jei esate toje šalyje) ir atsineškite savo gyvenimo aprašymo kopiją ir visus susijusius dokumentus. Darbo pokalbiui vykstant nuotoliniu būdu taip pat pagalvokite apie savo aprangą, video skambučio foną bei apšvietimą. Iš anksto pasitikrinkite ar veikia Jūsų kompiuterio vaizdo kamera ir garsiakalbiai, taip būsite pilnai pasiruošęs ir atrodysite profesionaliau.

Nepamirškite iš anksto pasiskaityti apie įmonę ir darbo reikalavimus bei būkite pasirengę aptarti savo įgūdžius ir patirtį.

Prieš darbo pokalbį taip pat svarbu pasiskaityti ir žinoti apie kultūrinius skirtumus Olandijoje. Olandų kultūra vertina tiesumą ir sąžiningumą, todėl svarbu atsakyti aiškiai ir glaustai. Užmegzkite akių kontaktą su pašnekovu ir būkite pasirengę atsakyti į klausimus apie savo stipriąsias ir silpnąsias puses.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 186 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,