Mano Gargždai



Rajono politikai susikibo dėl kompensavimo už privačius darželius: kol kas 250 eurų suma nesikeis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Vakar Klaipėdos rajono savivaldybėje sušauktas neeilinis Tarybos posėdis. Artėjant naujiems mokslo metams politikai karštai diskutavo dėl mokesčio tėveliams, priverstiems savo vaikus vesti į privačius darželius, kompensavimo tvarkos.

 

Kol kas pritarta, jog mokestis už vaiko išlaikymą privačioje švietimo įstaigoje ne mažiau kaip vienerius mokslo metus nebus keičiamas ir vieno mėnesio mokestis bus sumažintas Savivaldybės kompensuojama suma 250 eurų. Tiesa, politikai pripažino, kad dabartinė tvarka iš esmės yra ydinga, o net iki teisminių procesų nukeliavęs klausimas turi būti dar kartą persvarstytas.

 

Siūlo apsiriboti rajono teritorija

Į neeilinį posėdį susirinkę 26 Tarybos nariai šiuo klausimu diskutavo beveik valandą, buvo paprašyta ir pertraukėlė. Komitetuose savo atskirą nuomonę išreiškę Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Lina Daujotytė-Kasperavičienė, Audronė Balnionienė bei frakcijos pirmininkas Justas Ruškys, siūlė dabartinę kompensaciją padidinti iki 300 eurų ir ją skirti tik tiems tėvams, kurių vaikai lanko Klaipėdos rajono teritorijoje esančius privačius darželius.

„Gaila, kad į mūsų nuomonę nebuvo atsižvelgta. Dar 2016 metais buvome pirmieji ledlaužiai, kurie teikėm projektą dėl privačių darželių kompensavimo. Tuomet jų rajone iš esmės net nebuvo, veikė tik Gargžduose vienas privatus darželis su 38 vietomis. Todėl ir buvo nutarta padidinti mastelį ir kompensaciją skirti ir tiems tėvams, kurių vaikai lanko darželius, esančius kitose savivaldybėse, – kalbėjo A. Balnionienė. – Šiandien mūsų tikslai yra pasiekti, rajone veikia apie 15 privačių ikimokyklinių ugdymo įstaigų. Toliau steigiasi privatūs darželiai, kuriamos naujos darbo vietos, todėl manome, kad jau reikėtų apsiriboti tik mūsų rajono teritorija.“

Pasak Klaipėdos rajono mero Broniaus Markausko, apie esamą situaciją būtina kalbėti su Klaipėdos miesto atstovais.

„Tai jau kelia šiokią tokią įtampa ir verslui, nes teismas išaiškino, jog subsidijos yra teikiamos tėvams, o ne įstaigoms, todėl tėvelių pasirinkimas, kur vesti savo vaikus – Klaipėdos rajono, Klaipėdos miesto ar Kretingos darželį. Planuojame susitikti su miesto savivaldybės atstovais ir reikalauti, kad ir Klaipėdos mieste gyvenančių tėvų vaikai, lankantys rajono ugdymo įstaigas, gautų tokias pat kompensacijas iš miesto“, – sakė B. Markauskas.

 

Dabartinė kompensacija – didžiausia šalyje

Rajono vadovas nenorėtų, jog didinant kompensacijos sumą, tokių būdu būtų siekiama politinių tikslų: „Žinote, kiek turime projektų, kiek reikia viskam finansavimo, tad negalime galvoti tik apie vieną sritį.“

„Mere, čia nėra jokio politikavimo. Šis projekto sprendimas, jei gerai pamenate, buvo siūlytas prieš metus, tuomet sakėte, kad reikia palaukti teismo sprendimo, po kurio galėsime svarstyti. Privatūs darželiai rajono teritorijoje ir toliau kuriasi, pagal tai, kokia yra demografinė situacija. Verslas tai seka, žinoma ir apie planus statyti papildomus Savivaldybės darželius, tačiau visa tai – trijų metų perspektyvoje. Šiandien tėveliams vis dar sunku finansiškai savo vaikus išleisti į privačius darželius, o mes jau esame toje stadijoje, kai nebeturėtume remti kitų savivaldybių privačių įstaigų. Taip skatinam bendruomenes kurtis ne rajone, žlugdom savo verslą“, – aiškino opozicijos lyderis Justas Ruškys.

Tautos ir teisingumo, Lietuvos socialdemokratų ir demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovas Vaclovas Dačkauskas siūlė nesišvaistyti pinigais, o pritarti 250 eurų kompensacijai.

„Kaip žinome, ši suma yra didžiausia Respublikoje“, – rėžė Tarybos narys.

„Nesuprantu opozicijos siūlymo. Ką turėsime pasakyti tėvams, kurie moka gyventojų pajamų mokestį mūsų rajone, tačiau dėl to, kad jiems patogu važiuojant į darbą vaikus vežti į Klaipėdos darželius, nuspręsime jiems nebeskirti dotacijų? Gal pasiūlyti išsideklaruoti iš Klaipėdos rajono?“, – kėlė klausimus Tarybos narė Loreta Piaulokaitė-Motuzienė.

 

Sudarys darbo grupę

Pasak B. Markausko, šia tema diskutuota ir su Vyriausybės atstovais. Anot jų, jei dotacija bus apribota tik Klaipėdos rajono teritorija, tokiu būdu bus pažeidžiamos tėvų teisės. Be to, privaloma vykdyti teismo sprendimą, kuris yra neskundžiamas.

Po pertraukos į salę sugrįžę politikai vieningos nuomonės nepriėjo.

„Iš šono žiūrint, pasimato tvarkos ydingumas. Pagal dabartinę tvarką, galėčiau pretenduoti gauti dotaciją, net jei norėčiau vaiką vesti į kurį nors Vilniuje esantį darželį. Šiame sprendimo projekte nėra įrašyta, jog kalbame tik apie Klaipėdos miestą. Mere, ar ketinate kalbėtis su visomis aplinkinėmis savivaldybėmis?“, – teiravosi konservatorius Martynas Martišauskas.

„Turbūt taip. Tėvai turi teisę pasirinkti“, – teigė B. Markauskas.

Galiausiai rajono vadovas pasiūlė kompromisinį variantą – sudaryti darbo grupę, kuri iki kito Tarybos posėdžio, dar kartą išanalizuotų klausimą.

Po ilgų diskusijų Tarybos nariai balsavo. Protokoliniam pavedimui sudaryti darbo grupę ir pavesti išanalizuoti situaciją bei pateikti siūlymus vieningai pritarė visi Tarybos nariai.

Už opozicijos atstovų siūlymą didinti kompensaciją iki 300 eurų bei ją teikti tik į rajono privačius darželius vedamų vaikų tėvams balsavo 9 politikai. Prieš – 13, susilaikė – 2, todėl sprendimui buvo nepritarta.

Galiausiai balsuojant už sprendimo projektą, už balsavo 17 Tarybos narių bei 9 susilaikė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 94 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,