Mano Gargždai



Mažėja šeimos gydytojams tenkanti administracinė našta: konsultacijas galės teikti slaugytojai ir akušeriai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Astos Šatkienės nuotr. Astos Šatkienės nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva, nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo komandos narys, įvertinęs priežastį, dėl kurios kreipiamasi, galės pacientus nukreipti slaugytojo ar akušerio konsultacijai.

 

„Savarankiškos konsultacijos – tai galimybė slaugytojui ir akušeriui realizuoti savo kompetencijas, teikti konsultacijas, paskirti tyrimus, pakomentuoti tyrimų rezultatus, aptarti savikontrolės priemones, vaistų vartojimo ypatumus. Taip pat, tai – priemonė, padedanti sumažinti šeimos gydytojams tenkančią administracinę naštą“, – teigia SAM Asmens sveikatos departamento Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Artūras Šimkus. 

Pasak jo, sumažinus šeimos gydytojų administracinio darbo krūvį, gerės paslaugų prieinamumas: „Dalį pacientų, gydytojo pavedimu, konsultuos slaugytojai. Taip sutrumpės eilės, pacientai reikiamas paslaugas gaus greičiau.“

 

Plečiamos slaugytojų kompetencijos

Nuo 2024 m. sausio 1-osios, plečiant kompetencijų ribas, slaugytojams bus patikėti darbai, nereikalaujantys papildomos diagnostikos ar gydymo metodo parinkimo. Be konsultacijų, tyrimų, slaugytojai rūpinsis ir skiepais, receptų pratęsimu tais atvejais, kai gydytojas jau yra paskyręs gydymą, parinkęs tinkamą vaistinį preparatą ir nustatęs jo dozę bei vartojimo periodiškumą.

Kauno miesto poliklinikos bendrosios praktikos slaugytojos Astos Kolajanskienės teigimu, slaugytojų kompetencijų išplėtimas bus visapusiškai naudingas: „Atsakydami į pacientams rūpimus klausimus, padedame ne tik pacientui, bet ir šeimos gydytojui, sumažindami dalį jų darbo krūvio, kuris pastaruoju metu yra itin didelis“, – pažymėjo slaugytoja.

Pasak A. Kolajanskienės, slaugytojai yra pasiruošę pokyčiams: „Kadangi dirbu šeimos gydytojo komandoje, mano darbo pobūdis keisis minimaliai. Tačiau jau šiuo metu diskutuojame, kaip tinkamai perskirstysime darbus, kad pasiektume dar geresnių komandinio darbo rezultatų.“

 

Akušeriai konsultuos nėščiąsias

SAM atstovo A. Šimkaus teigimu, pagrindinė akušerių veikla bus nėščiųjų priežiūra, kai nėštumas nekomplikuotas, jo eiga normali. „Vietoje to, kad nėščioji konsultuotųsi pas šeimos gydytoją, ji periodiškai lankysis pas akušerį. Akušeris savo kompetencijos ribose, vadovaudamasis iš anksto numatyta tvarka, paskirs reikiamus tyrimus, prižiūrės nėštumo eigą, atsakys į nėščiajai kylančius klausimus, išrašys siuntimą gydytojo akušerio ginekologo konsultacijai“, – kalbėjo A. Šimkus.

Jis pridūrė, kad keisis ir siuntimų rašymo tvarka: „Bus nustatyta, kokiems specialistams galės pacientą siųsti akušeris arba slaugytojas. Tuo vadovaujantis, esant reikalui, jie galės išrašyti siuntimus reikiamoms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 492 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,